• Van der Plas (l.) in gesprek met Kees de Jongh.
• Van der Plas (l.) in gesprek met Kees de Jongh. Foto: Cees Hoogteyling

Van der Plas bezoekt West Betuwe

tuil • Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) toonde zich vorige week maandagmiddag tijdens haar werkbezoek aan West Betuwe onder de indruk van de vele steunbetuigingen voor de boeren. Ze kwam naar Tuil op uitnodiging van de plaatselijke partij Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe, onder aanvoering van Petra van Kuilenburg.

Van der Plas bezocht onder andere bloementeler Kees de Jongh in Tuil. Of eigenlijk in de Vrijstaat Boerenlanden, zoals de agrariërs de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden en Molenlanden sinds kort noemen. "Ik vind die Boerenlanden-actie ludiek, ik hou van dit soort recalcitrante acties”, zei kamerlid Caroline van der Plas, die onder de boeren op veel sympathie kan rekenen. "Ik begrijp de problemen. Boeren raken niet alleen hun bedrijf, maar ook hun bestaan kwijt. Dat moeten ze in Den Haag eens begrijpen.”
Bart Belser uit Spijk van de Kaas- en Zuivelboerderij schetste het huidige beeld over de boerenbedrijven en de toekomst. "We hebben als mens nodig; zuurstof, water en voedsel. Voor dit laatste hebben we de boeren nodig. Stikstof is niet het probleem. Er spelen andere belangen. Kom daar eerlijk mee voor de draad.” Van der Plas liet zich door Kees de Jongh bijpraten over het gebruik van gewasbeschermers. Gerard Kievit vertelde over de fruitteelt en de bescherming daarvan. De delegatie bezocht verder de A15, kruispunt Hellouw en de geplande locatie van de radartoren in Herwijnen.