• Vaartocht voor kankerpatiënten en hun naasten
• Vaartocht voor kankerpatiënten en hun naasten Foto: Foto Cees Hoogteyling

Een dag varen om even alles te vergeten

geldermalsen • Op zaterdag 27 augustus wordt onder het motto ‘Vaarkracht’ de vaartocht voor kankerpatiënten georganiseerd. Door de Corona kon het geweldige vaarfeest twee jaar niet doorgaan. 

Mariska de Jong en Jolanda Laponder van de Watersportvereniging Achter ’t Veer in Geldermalsen hebben er weer veel aan gedaan om kankerpatiënten een mooie dag te bezorgen. Een groot aantal booteigenaren hebben voor deze middag hun boot beschikbaar gesteld. Zo’n 35 deelnemers zijn aangemeld. Rond de klok van 11.00 uur worden de gasten verwelkomt in de nieuwe kantine van de haven. Mariska de Jong: "We hebben mooie herinneringen aan de vaartocht van augustus 2019. De verzorgers waren blij te zien hoe hun familieleden die kanker hadden, genoten. Een groot aantal leden van onze vereniging reageerde direct positief toen we een oproep deden om hun boot een middag beschikbaar te stellen. We hebben een nieuwe kantine en daar zullen we onze gasten verwelkomen. Daar krijgen ze ook de lunch aangeboden.” Tussen 13.00 en 13.30 uur zal de stoet vertrekken. Een tocht over de Linge richting Beesd. De gasten zijn mensen die in het ziekteproces zitten of uitbehandeld zijn.

Vaarkracht

De Stichting Vaarkracht organiseert op tal van plaatsen een dergelijke vaardag voor de genoemde doelgroep. Deze organisatie werd negen jaar geleden opgezet. Deze mensen weten waarover ze praten en hebben ervaring met de ziekte kanker. Het hoofdkantoor is gevestigd in Huizen, van daaruit wordt het administratief geregeld, daar kan men zich aanmelden. Jolanda Laponder: "Vaarkracht is een vrijwilligersorganisatie met maar één betaalde kracht, dat is de directeur. Jaarlijks organiseren zo'n driehonderd schippers, met veel plezier een dertigtal vaartochten. Begrijpelijk dat er altijd deskundige verzorgers meevaren. Het idee komt van Lieke Idsinga en Robert Rust. Wij zijn blij dat het bestuur van onze vereniging deze dag ondersteunt. Gelukkig hebben we ook enkele goeie sponsoren in onze gemeente.” Mariska en Jolanda hopen dat er langs de route, net als de vorige keer, veel mensen staan die de gasten toe zwaaien. De verwachting is dat de vaarstoet rond 14.00 uur in Tricht langs zal komen. Misschien is het ook leuk om bij het uitvaren te zijn, u kan dan gelijk zien hoe mooi de haven van Geldermalsen is geworden.

Meer informatie over Vaarkracht op

q www.vaarkracht.nl