• De meeste kunstobjecten uit de drie voormalige gemeenten krijgen geen plek in het nieuwe gerenoveerde gemeentehuis in Geldermalsen.
• De meeste kunstobjecten uit de drie voormalige gemeenten krijgen geen plek in het nieuwe gerenoveerde gemeentehuis in Geldermalsen. Foto: Aangeleverd.

West Betuwe wil herbestemming voor 500 gemeentelijke kunstobjecten

Algemeen

WEST BETUWE • Iets meer dan 500 kunstobjecten van de gemeente West Betuwe krijgen een andere ‘passende’ herbestemming. Het gaat om objecten die geen plek krijgen in het gerenoveerde gemeentehuis in Geldermalsen. 

Minimaal 258 objecten (schiderijen, beeldende kunst, meubilair en bijzondere voorwerpen) van de voormalige gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen zullen worden geveild. Ook bevat de collectie 77 objecten, die tussen 1956 en 1987 zijn aangekocht in het kader van de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). De herbestemming zal worden bepaald in overeenstemming met de kunstenaar of de nabestaanden. De kans is groot dat ook deze objecten zullen worden geveild. 

Verder zullen 122 kunstobjecten worden aangeboden aan musea, verenigingen en dorpshuizen, waarvan 75 binnen de gemeente. De overige 55 kunstobjecten krijgen een andere bestemming. Gedacht wordt aan het Rosa Spier Huis, een woon- en werkgemeenschap van kunstenaars en wetenschappers in Laren. Het kan ook zijn dat (voormalig) medewerkers van de gemeente hun eigen creatie terugkrijgen. 

Alle kunstobjecten zullen worden getaxeerd.