Vakantie

Vorig jaar schreef ik aan het begin van de zomerperiode over het woord ‘reces'. Toen ik dat stukje nog eens las, viel mij een overeenkomst op. Ik schreef over het uitdoven van de coronapandemie op een moment dat het aantal besmettingen weer steeg. Helaas kan ik het laatste deel van de zin herhalen.
Daarom kijk ik met enige spanning uit naar de komende weken. Komt er een ‘zomergolf', zoals deskundigen verwachten? Welke gevolgen zal deze hebben voor het najaar? Al met al dus een reden om op te roepen tot voorzichtigheid en basismaatregelen na te volgen.

De laatste weken voor de vakantie zijn altijd druk. Een belangrijke klus moet op tijd af. Tijdens een laatste vergadering of overleg moeten nog belangrijke beslissingen genomen worden. De mailbox moet bijna leeg zijn, zodat er niemand meer op een antwoord zit te wachten. Openstaande afspraken moeten nog uitgevoerd worden. U herkent het in uw eigen situatie misschien ook wel. Er moet nog zo veel. Soms denk je dat er na de zomer geen werkperiode meer aanbreekt. Datzelfde gevoel heb ik trouwens ook rond de jaarwisseling.

En dan is het eindelijk vakantie. De schooldeur gaat dicht. Soms sluit het bedrijf voor een paar weken. Tijd voor velen om het vaste dagritme te doorbreken. Tijd voor andere dan ‘normale’ activiteiten. Het woord ‘vakantie’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘vacantia’. Dat betekent volgens Wikipedia: vrij van verplichtingen, vrije tijd.
Vroeger hadden we de zogenaamde bouwvak. En dat voor het hele land. Nederland ging in de pauzestand. Nu hebben we een vakantiespreiding. Soms is dat voor een organisatie best ingewikkeld. Een team is dan voor een periode van vier maanden niet compleet. Ik geloof niet dat we een stap in de tijd terug kunnen zetten.
Daarom een vakantiewens. Ik hoop dat we mogen genieten van de vrije tijd. En tot rust mogen komen. Op de camping, aan het strand, in het museum, in de bergen. Wandelend, fietsend, rijdend. En dat we na de vakantie weer veilig terugkeren op de basis. Met mooie foto’s en films en herinneringen. Een mooie zomer gewenst!

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.