• Juf Artie wordt thuis opgehaald met de tandem door Anton Tins en de kinderen fietsten mee.
• Juf Artie wordt thuis opgehaald met de tandem door Anton Tins en de kinderen fietsten mee. Foto: Cees Hoogteyling

Geen poespas voor pensionada Juf Artie

Neerijnen • Op de Freule van Pallandtschool in Neerijnen hing vrijdag de vlag uit. Juf Artie, of zoals ze vroeger werd genoemd juffrouw de Kock, werd 65 jaar. Reden om feest te vieren met alle kinderen van de school. Het was geen gewone verjaardag, zoals de kinderen dat gewend waren. Het was een dag die in het teken stond van afscheid nemen en dat werd op een speciale manier gedaan.

Juf Artie zal na de vakantie niet meer terugkomen op school. Ze gaat dan genieten van haar welverdiende rust. Voor Juf Artie zelf is het wel een heel bijzondere dag. Vooraf heeft ze al aangegeven niet van veel poespas gediend te zijn. Zij heeft deze dag niet de regie over het verloop. Juf Artie, die iedere dag vanaf huis naar school fietst, was gevraagd thuis te blijven wachten.

Op de tandem naar school

Haar kinderen van groep 7 en 8 waren met hun directeur Anton Tins naar juf Artie gegaan om haar op te halen. Samen werd er naar school gefietst. Artie moest op de tandem stappen en als een eenheid ging ze met haar directeur naar school, na eerst een ereronde door Neerijnen te hebben gemaakt.

Daar werd ze opgewacht door alle kinderen en collega’s van de school. Wij hebben contact gehad met Gilia van Helden. Samen zijn ze verantwoordelijk geweest voor de kinderen van groep 7 en 8. Het leuke in dit verhaal is dat het schoonzusjes zijn van elkaar.

Gilia: “We zullen haar na de vakantie gaan missen. Als er iemand is die bij onze school past, is het Artie wel. Wij zijn een ‘Kanjerschool’. De stelregels die we hebben - we vertrouwen elkaar, we helpen elkaar, niemand speelt de baas, niemand lacht uit en niemand doet zielig - zijn op het lijf van Artie geschreven. Het kind staat bij haar centraal en ze houdt van allemaal. Ze houdt van de natuur en creativiteit staat bij haar hoog in het vaandel. Ze heeft de gave om ouders bij activiteiten te betrekken. Op een creamiddag komt ze nooit mensen te kort. Ze heeft 35 jaar op de school gewerkt. Samen gaven we les aan de kinderen van groep zeven en acht. Ze moet nu nog twee weken werken. Wij zullen haar missen. Ze zal dan ongetwijfeld meer tijd hebben voor haar kleinkinderen. We hebben haar vandaag in ieder geval een dag bezorgd, waaraan ze nog vaak zal terugdenken.”

Ontvangst

Bij de school hadden alle kinderen zich in een erehaag opgesteld. Onder de versierde bogen door kwam juf Artie, na de fietstocht door het dorp, het schoolplein op. Kinderen zongen ‘Lang zal ze leven’. Op een podium stond een prinselijke zetel voor haar. Er was een speciaal afscheidslied voor haar geschreven en ze werd door de kinderen uit volle borst toegezongen. Alle klassen hadden een cadeau voor juf Artie. Het is een dag geweest vol verrassingen en met veel plezier.

Saamhorigheid

Na deze dag zegt Artie: “Ik moet het nog een plaatsje geven. Het is een dag geweest om nooit te vergeten. Het was ongelooflijk fijn. De saamhorigheid van onze school, leerlingen en ouders. Alle workshops sloten als een puzzelstukje op elkaar aan. Het dansen op het plein, alle ouders en veel oud-leerlingen. Die zongen nog van ‘Juffrouw De Kock, met een korte rok in het kippenhok. Het was werkelijk lachen en genieten. Ik heb de kinderen als boodschap meegegeven: ‘Kijk naar het groen hier om je heen, geniet vooral van de kleine dingen, daar word je blij van’. Ik heb genoten van al die gezichtjes vandaag. Nu ga ik genieten van mijn drie kleinkinderen. De olijfboom en mooie pot die ik heb gekregen, plaats ik bij de deur. Daar ga ik iedere dag van genieten, zoals ik ook iedere dag van mijn werk op school heb genoten.”

Verknocht aan Neerijnen

Artie de Kock heeft vroeger zelf als 6-jarig kind, in 1963, op de Freule van Pallandtschool gezeten. Toen heette de school Chr. Basisschool Neerijnen. Haar kinderen kwamen in 1988 op deze school. Al snel werd ze gevraagd onderwijzeres aan de school te worden.

Cees Hoogteyling