• Van der Velden maakt beelden in was of gips die in brons gegoten worden.
• Van der Velden maakt beelden in was of gips die in brons gegoten worden. Foto: Aangeleverd

Expositie Gerry van der Velden Varik

varik • Stokerij Lubberhuizen en Stichting vrienden van de Dikke Toren organiseren samen de expositie van het werk van Gerry van der Velden. Dit vindt plaats op iedere zondag in de periode van 3 juli t/m 11 september. 

Gerry van der Velden (1947) volgde de academieklas aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij specialiseerde zich in beeldhouwen en tekenen. Van der Velden maakt beelden in was of gips die in brons gegoten worden. Naast haar beeldhouwwerk tekent zij veel. Haar favoriete onderwerpen zijn dieren en mensen. Gerry van der Velden heeft onder andere De Koe, een kunstwerk dat in de bocht van de Waalbandijk bij de steenfabriek in Heesselt staat, gemaakt.
Onder aan de dijk, bij het pontje van Varik, staat de Dikke Toren. Daarnaast bevindt zich Stokerij Lubberhuizen. De expositie is in het Proeflokaal tussen de Stokerij en de Dikke Toren. De Toren kan beklommen worden en de Stokerij houdt rondleidingen, met een proeverij. Bezoek aan de Stokerij en het Proeflokaal is gratis, de toegang voor de Toren is € 2,50. Openingstijden van 13.00 - 17.00 uur.

Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie. De stokerij is gevestigd in een gerestaureerd brandweerhuisje, pal naast de karakteristieke Dikke Toren van het Betuwse Varik aan de Waal. Eigenaren Bas en Joost Lubberhuizen distilleren er het beste, vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux de Vie. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol, gemengd met essences als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, wordt er volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam gestookt. 

De Dikke Toren is het gezicht van Varik, al eeuwen lang. De toren kent een rijke geschiedenis en heeft in de loop der tijd diverse functies gehad. De toren biedt met een hoogte van ongeveer 35 meter, een weids uitzicht vanaf de omloop. De brug van Zaltbommel, De Sint Jan in Den Bosch, de Grebbeberg, sluis Sint Andries en de Tielse glasfabriek.