Deze week vertoont LingeFilm het fraaie Britse landgoeddrama Mothering Sunday op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni om 20.30 uur.
Deze week vertoont LingeFilm het fraaie Britse landgoeddrama Mothering Sunday op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni om 20.30 uur. Foto: Aangeleverd

Culemborg

dinsdag 21 juni

Volksdansgroep Oriënt
09:00, Culemborg, Gelderlandfabriek. Rond de jubileumviering in de Gelderlandfabriek is een tentoonstelling ingericht. Van het ontstaan vanuit de Stichting Jeugdwerk met activiteiten in de zaal Maria Regina bij Piep-Inn in de jaren zestig, de oprichting rond 1972 en de jaarlijkse betrokkenheid bij Koninginnedag, braderieën, Monumentendag, Culemborg Bijvoorbeeld en C700 tot de latere reizen van de presentatiegroep naar onder andere China, Syrië en Amerika. Toegang vrij. Gelderlandfabriek, Stationsweg 7, Culemborg. Informatie: jubileum@volksdans-culemborg.nl..

Kunstworkshop
09.30 uur, Culemborg, Wijkcentrum de Salaamander, Heimanslaan 2. Sinds het najaar van 2018 organiseert het Leerhuis Culemborg de zogenaamde Leerhuisweken. Tijdens een Leerhuisweek staat een actueel thema centraal. Van 20 t/m 23 juni is dat het thema ‘Mensenrechten en grensoverschrijdend gedrag’. Op 21 juni wordt er een kunstworkshop gegeven met als thema 'Beelden van vrijheid'. Meer informatie over het hele programma via info@leerhuisculemborg.nl.

woensdag 22 juni

Museum en Stadswandeling
12.30 uur, Culemborg, Wijkcentrum de Salaamander, Heimanslaan 2. Sinds het najaar van 2018 organiseert het Leerhuis Culemborg de zogenaamde Leerhuisweken. Tijdens een Leerhuisweek staat een actueel thema centraal. Van 20 t/m 23 juni is dat het thema ‘Mensenrechten en grensoverschrijdend gedrag’. Op 22 juni kunnen bezoekers een museum bezoeken en een stadswandeling maken. Meer informatie over het hele programma via info@leerhuisculemborg.nl.

donderdag 23 juni

Dialoogontbijt
10.00 uur, Culemborg, Wijkcentrum de Salaamander, Heimanslaan 2.Sinds het najaar van 2018 organiseert het Leerhuis Culemborg de zogenaamde Leerhuisweken. Tijdens een Leerhuisweek staat een actueel thema centraal. Van 20 t/m 23 juni is dat het thema ‘Mensenrechten en grensoverschrijdend gedrag’. Op 23 juni is er een dialoogontbijt met als thema 'Mensenrechten en grensoverschrijdend gedrag'. Meer informatie over het hele programma via info@leerhuisculemborg.nl.

Internationale Dansworkshop
14.00 uur, Culemborg, Buurtcentrum Bolderburen. Lieneke Brugmans van volksdansgroep Orient geeft een gratis workshop internationale dans. Onder andere de Miserlou uit Griekenland wordt gedanst. Deze dansworkshop is onderdeel van het diversiteitsproject bij buurtcentrum Bolderburen en wordt mogelijk gemaakt door het Oranjefonds. Iedereen is welkom! Graag even aanmelden via: aanmeldenbb@gmail.com.

vrijdag 24 juni

‘Open-Over de dood’
20:00, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Toneelgroep T-jater uit Geldermalsen speelt een bijzondere voorstelling: Open – Over de dood.Hiermee wil T-jater het gesprek over de dood openbreken. Want er wordt weinig gesproken weinig over de dood en over doodgaan. Het is natuurlijk ook niet het vrolijkste onderwerp om over te praten.Toch is Toneelgroep T-jater de uitdaging aangegaan om onder leiding van regisseur Dinie van Oort deze indringende voorstelling te gaan maken. Om het moeilijke onderwerp ’gewoon’ te maken, een onderdeel van het leven, iets wat niet weggestopt of verzwegen hoeft te worden. Dat vond ook het fonds Monuta Helpt, dat dit project daarom graag wilde ondersteunen .Na de voorstelling is er ruimte voor nagesprek.www.degelderlandfabriek.nl

zondag 26 juni

Deutsches Magnificat
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. De Barbaracantorij Culemborg voert in de authentieke setting van een vesper “Meine Seele erhebt den Herrn” van G.Ph. Telemann uit. Instrumentale medewerking: Concerto da Fudignano. Solisten: Tanja Obalski (sopraan), David Cohen (altus), Stefan Berghammer (tenor), Bas Kuijlenburg (bariton). Algehele leiding: Marijn Slappendel.Grote of Barbarakerk te Culemborg op 26 juni om 19.00 u.

woensdag 29 juni

Tour de Jeu de Boules
13:30, Culemborg, Les Taxateurs/Steenovenslaan 16. Tour de jeu de boules bij Les Taxateurs/Steenovenslaan 16. Leden van de jeu de boules vereniging Les Taxateurs komen dit voorjaar naar diverse Jeu de boules banen in Culemborg om samen met u te jeu- de-boulen. Zij geven onder andere een demonstratie en uitleg over het spel onder het genot van een drankje en een hapje. Iedereen is welkom.

Oude Hollandse Waterlinie
20:00, Culemborg, clubgebouw Scouting St. Stanislaus. Op woensdag 29 juni komt Sander Enderink een lezing houden over de Oude Hollandse Waterlinie met daarin ongetwijfeld een uitstapje naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat laatste is vanzelfsprekend omdat wij in Culemborg meer te doen hebben gehad met die ‘Nieuwe’. Clubgebouw Scouting St. Stanislaus. Steenovenslaan 20 Culemborg. Zaal open: 19.30 uur. Aanvang lezing: 20.00 uur. De lezing is toegankelijk voor iedereen.

woensdag 6 juli

Optreden Lekstad Orkest
14.30 uur, Culemborg, Natuurspeeltuin van Bolderburen. Regionaal blaasorkest 'Lekstad Orkest' uit Culemborg geeft een optreden in de prachtige Natuurspeeltuin van Bolderburen. Het orkest staat onder deskundige leiding van dirigent Henk Houben. Iedereen is welkom om te komen genieten van het optreden, entree is gratis.Dit optreden is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Buurtpanel Culemborg.

vrijdag 8 juli

Downton Abbey
20:15, Culemborg, De Fransche School. De gehele originele cast van Downton Abbey keert opnieuw terug voor de tweede film. Ook Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye en Dominic West maken deel uit van de cast.De familie Crawley bereidt zich voor op een reis naar Zuid-Frankrijk. Violet Crawley, de gravin van Grantham, is namelijk in bezit gekomen van een riante villa, die ze dankzij een oude jeugdliefde heeft bemachtigd. Zoals gewoonlijk komt een bezoek van de Crawleys met een hoop drama en zal niet alles op rolletjes lopen. Het dakt lekt en om de kosten van de reparatie te drukken mogen in Downtown Abbey opnamen van een speelfilm worden gemaakt.

donderdag 14 juli

Top Gun: Maverick 12+
20:15, Culemborg, De Fransche School. Een nieuwe Top Gun!Na meer dan dertig jaar dienst als een van de Top Gun-piloten voelt Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) zich nog altijd op zijn plek bij de Marine, en gaat op ziijn gevaarlijkste missie ooit.

donderdag 21 juli

Marokkaanse Bruiloft
20:15, Culemborg, De Fransche School. De veelbelovende advocate Yasmine vindt plots niet één, maar zelfs twee leuke mannen op haar pad. Terwijl het ene na het andere bruiloftsfeest gevierd wordt, twijfelt ze over de juiste keuze.Cast:Soumaya Ahouaoui, Walid Benmbarek, Nora el Koussour, Pip Pellens, Nabil Aouled Ayadi, Liza Sips, Numidia el Morabet, Tjebbo Gerritsma, Omar Addahaf, Fatima Khanfour, Mohammed Chaara, Esma Abouzahra, Ciraj AmalalRegisseur Johan Nijenhuis

donderdag 28 juli

Elvis
20:15, Culemborg, De Fransche School. Elvis is een groots opgezette bioscoopfilm over het leven en de muziek van Elvis Presley, met hoofdrollen voor Austin Butler en Oscarwinnaar Tom Hanks.

Tiel

woensdag 22 juni

Kindermiddag
15:00-17:00, Tiel, Clubhuis, Peppellaan: Leuke middag voor kinderen van pakweg 5 tot 11 jaar. De kinderen gaan een schort beschilderen en daarna iets lekkers maken én opeten. Deze middag wordt georganiseerd door SHL en SCT en is mogelijk gemaakt door het Burger Weeshuis Tiel.

vrijdag 24 juni

Sieraden maken
14.00 uur, Tiel, Bibliotheek in Zinder. In de Maakplaats in de Bieb in Zinder is een workshop sieraden maken te volgen. Maak zelf een ontwerp en snijd dat vervolgens uit met de lasersnijder. Een lasersnijder kan in hele dunne houten plankjes snijden of graveren. Kosten €3,50. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/maakplaats.

Spelletjesmiddag
15:00-16:30, Tiel: De Kinderraad van Tiel organiseert voor 50+ bewoners uit de wijken van twee basisscholen een Oud-Hollandse spelletjesmiddag. De kinderen vinden het belangrijk dat bewoners de gelegenheid krijgen om met elkaar in contact te komen. Zij organiseerden deze middag met hun scholen. Toegang: gratis. Gasten krijgen drankjes en iets lekkers aangeboden. De Tielse scholen die meedoen zijn de Prins Clausschool, Kinkelenburglaan 6 en De Regenboog, Mr. Rinkstraat 19. De kinderen hopen veel wijkbewoners te mogen verwelkomen.

zaterdag 25 juni

‘Buren Toen Theater’
14:00-15:30 uur, Buren, Weeshuiswal. Start van de nieuwe productie over de geschiedenis van Buren. Terug naar de zeventiger jaren, de tijd dat Pipi de enige Life-Coach was die we nodig hadden: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan!' Een hele andere tijd dan nu en toch hetzelfde, want Burenaren veranderen niet zo snel. Hou je van acteren of zingen, kom dan met een klapstoeltje naar de kanonnen op de Weeshuiswal. Samen lopen we naar de plek waar we in september 2023 gaan spelen en krijg je meer informatie over het stuk en de repetitietijden. Aanmelden: btt.productie2023@gmail.com

maandag 27 juni

Minder plastic
19.30 uur, Tiel, Bibliotheek. Leven zonder plastic is niet iets wat zomaar te realiseren is. Tijdens deze workshop helpen de trainers de deelnemers vast een beetje op weg. Ze leren in kleine stappen de routines aan te passen. Leven met minder plastic blijkt leuker dan gedacht. Bieb-leden betalen €2,50, niet-leden €3,50. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/groenplein.

Zomerbridge
19.45, Echteld, Dorpshuis De Hoge Hof. Belangstellenden kunnen elke maandagavond bridgen bij Bridgeclub Midden Betuwe. Aanvang 19.45 uur. Toegang gratis, vrije inloop. Adres: Dorpshuis De Hoge Hof van Echteld, Voorstraat 10 4054MX Echteld. Contact: Ankie Van den Berg- Veldkamp. Tel 06- 51790430.

West Betuwe

Fanfare
19.00 uur, Herwijnen, verzorgingshuis Avondlicht, Sluimerskamp. Aan het eind van het seizoen houdt fanfare Wilhelmina altijd een mini-tour door het dorp. Dinsdag 21 juni is de eerste avond. Om 19:00 uur speelt het jeugdorkest, gevolgd door de fanfare, bij verzorgingshuis Avondlicht aan de Sluimerskamp. Vervolgens worden de instrumenten uitgestald aan de Meerenburg, waar de fanfare rond 20:15 uur zal starten.

donderdag 23 juni

BoekStartfeestje met ‘Muk’
9.00 uur, Spijk, Peuteropvang Spijkerhoek. Feestje voor de allerkleinsten door een leescoach, met voorlezen en knutselen. De vrolijke verhalen uit de Muk-serie gaan over een dalmatiër-pup die zichzelf en de wereld om hem heen probeert te ontdekken en begrijpen.

Biodivers landschap
13.00 uur, Herwijnen, Geofort Herwijnen.De Fruitmotor organiseert bij Geofort in Herwijnen een feestelijke bijeenkomst voor iedereen met hart voor natuur en landschap. Belangrijk onderdeel is de ondertekening van een manifest met acties waarmee iedereen bij kan dragen aan een mooier en biodiverser landschap van Rivierenland. Op het feest presenteren en ondertekenen belangrijke landschapspartners uit Rivierenland het manifest. Prof dr. Ingrid Visseren-Hamakers van de Radboud Universiteit in Nijmegen spreekt over het belang van biodiversiteit en verschillende inspirerende sprekers vertellen hoe zij zich inzetten voor natuur en landschap van het gebied. Muziek is er ook, van woordkunstenaar de Droominee en van de Varikse cabaretière Manon Kroezen. Natuurlijk wordt er ook geproost met Krenkelaar cider van De Fruitmotor. Meer info op www.gonzend.nl/agenda/manifeest.

Meet & Eat
18:00, Geldermalsen, De Pluk. Om de zomer in te luiden staat er een zomerse Italiaanse maaltijd klaar tijdens de Meet & Eat. Ook voor deze laatste editie voor de zomervakantie staan de vrijwilligers te springen. Welkom vanaf 18:00 voor een drankje en om 18:30 wordt het eten geserveerd. Aanmelden via www.depluk.nl/aanmelden of bel naar 0345 745 478. De kosten bedragen 16,50 euro. Tijd 18:00 uur, Geldermalsen, De Pluk.

vrijdag 24 juni

Boekenmarkt
15.00 uur, Geldermalsen, De Gelreburght, Burgemeester Roozeveld van der Venlaan 13a.Scouting Graaf van Gelre organiseert op 24 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur en op 25 juni van 11.00 uur tot 15.00 uur weer een boekenmarkt in de Gelreburght. De boeken zijn gesorteerd op genre. Mail voor meer informatie naar secretariaat@scoutingwestbetuwe.nl.

Boekverfilming
20.30 uur, Geldermalsen, LingeFilm.Deze week vertoont LingeFilm het fraaie Britse landgoeddrama Mothering Sunday (vrijdag 24 en zaterdag 25 juni om 20.30 uur). Het sfeervolle, sensuele drama Mothering Sunday is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle roman van Graham Swift. Het verhaal speelt zich af op een warme lentedag in 1924, ‘Moederszondag’. De dag neemt een dramatische wending... E-tickets via www.lingefilm.nl. Reserveren voor een verrassingsmenu bij Restaurant Eten&Drinken kan via 0345 - 57 33 11, info@etenendrinken.net of via WhatsApp via 06 - 82968085.

zaterdag 25 juni

Open dag zorgboerderij
10.00 uur, Gellicum, Spinweg 2. Tijdens onze open dag laten de medewerkers het dagelijks leven op onze zorg- en leefboerderij zien. Bij onze zorg- en logeerboerderij bieden zij ontspanning, professionele zorg van A tot Z, dagbesteding en logeeropgang aan ouderen vanaf 50 jaar. Beleef de gebruikelijke dagbestedingen en activiteiten, zoals koken, knutselen, muziek, tuinieren en dierenverzorging. Ervaar de groene omgeving en knuffel met de dieren. Daarnaast zijn er ‘stamgasten’ aanwezig die u graag meer vertellen over hun ervaringen bij Onze Missie. Meer informatie is te vinden op www.zorgboerderijonzemissie.nl.

Boekverfilming
20.30 uur, Geldermalsen, LingeFilm.Deze week vertoont LingeFilm het fraaie Britse landgoeddrama Mothering Sunday (vrijdag 24 en zaterdag 25 juni om 20.30 uur). Het sfeervolle, sensuele drama Mothering Sunday is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle roman van Graham Swift. Het verhaal speelt zich af op een warme lentedag in 1924, ‘Moederszondag’. De dag neemt een dramatische wending... E-tickets via www.lingefilm.nl. Reserveren voor een verrassingsmenu bij Restaurant Eten&Drinken kan via 0345 - 57 33 11, info@etenendrinken.net of via WhatsApp via 06 - 82968085.

zondag 26 juni

Compassion tentdienst
14.30 uur, Herwijnen, Feesttent op het dorpsplein.In de feesttent op het dorpsplein organiseren de kerken van Herwijnen een speciale tentsamenkomst. Onder leiding van Sharon Kips en Gilbert Thera belooft het een bijzondere dienst te worden vol muziek en samenzang. Sharon en Gilbert zijn niet alleen voorgangers en muzikanten maar ook ambassadeurs van Compassion Nederland.

dinsdag 28 juni

Juridisch inloopspreekuur
11.00, Geldermalsen, De Pluk. Vanaf dinsdag 17 mei 2022 wordt eens in de twee weken (even weken) van 11.00- 12.00 uur een juridisch inloopspreekuur gehouden in de bibliotheek van Bibliotheek Rivierenland in Geldermalsen (De Pluk). Het inloopspreekuur wordt gehouden op de 1e verdieping van de bibliotheek en wordt verzorgd door advocaat mr. M.D.N. (Marnix) Jumelet van Jumelet Advocatuur in Geldermalsen.

woensdag 29 juni

Boekverfilming Lingefilm
20.00 uur, Geldermalsen, LingeFilm.Deze week vertoont LingeFilm het grotestad-sprookje The Saint of the Impossible, de verfilming van Arnon Grunbergs Boekenweekgeschenk ‘De Heilige Antonio’, waarin twee latino-broers dromen over de liefde in New York. E-tickets via www.lingefilm.nl. Reserveren voor een verrassingsmenu bij Restaurant Eten&Drinken kan via 0345 - 57 33 11, info@etenendrinken.net of via WhatsApp via 06 - 82968085.

zaterdag 2 juli

Zomerzangavond
19.30 uur, Geldermalsen, Centrumkerk. Op deze avond zingen het meisjeskoor Maria onder leiding van Marien Stouten, en het kinderkoor De kleine Lofstem onder leiding van Jolanda van Dam samen in de Centrumkerk in Geldermalsen. De toegang is gratis. De collecte zal bestemd zijn voor de bakfiets ten bate van het evangelisatiewerk.

donderdag 7 juli

Kindercrea knutselmiddag
15:00, Beesd. Kinderen die houden van knutselen en het leuker vinden om dat samen met vriendjes en vriendinnetjes te doen bij KinderCrea zijn welkom. De kinderen werken met allerlei materialen. Kosten 7,50 euro. www.kindercrea.net/evenementen