Moddergooien

Uit de schooltas van mijn kleuter viste ik met afgrijzen een plastic zak vol zwarte drek. Ik gooide de inhoud in bad om aan spoelbeurt één van honderd te beginnen. Ondertussen las ik het verslag van de juf over het bezoek van de klas aan de kinderboerderij: 'De sloot werd schoongemaakt en er werd ook een modderglijbaan gemaakt.' Potentieel gefrustreerde ouders snoerde ze alvast optimistisch de mond door het motto van het schoolteam nog maar eens te herhalen: 'Die modder wassen we wel weer weg, het leermoment blijft.' 

Want ja, met modder gooien kunnen ouders ook best goed, weet de directeur die het schooladvies van hun kind moet verantwoorden. Met modder gooien kunnen boze boeren goed, weet de stikstofminister bij wie ze ziedend voor de deur staan. Met modder gooien kunnen juicekanalen goed, weet de Bekende Nederlander die over de schreef ging. Met modder gooien kunnen ze in politiek Den Haag goed, weet menig kijker van Tweede Kamerdebatten. Met modder gooien kunnen we allemaal, weet iedereen met een account op social media.

staat inmiddels gelijk aan het zo respectloos en publiek mogelijk afzeiken van de ander. Ik houd mijn hart vast voor onze kinderen, die steeds minder buiten spelen en de wereld meer en meer via hun schermpjes ontdekken. Wat als ze gaan geloven dat dit normaal is? Hoezeer mijn wasmachine en ik de vieze was ook vervloeken: lang leve de school van mijn kleuter die zich woensdag 29 juni weer aansluit bij ModderDag! Want wie een keer letterlijk met de pootjes in de drek staat, ontdekt een wereld die veel mooier is dan onze schermpjes doen geloven.

Na honderd keer spoelen gaf de broek van mijn kleuter namelijk nog steeds gitzwart water af. Moe en chagrijnig liet ik hem uitgewrongen in bad liggen. Niet wetende dat tientallen zaadjes zich met kleine weerhaakjes stevig hadden vastgeklemd aan de stof. In tegenstelling tot de modder, hadden zij zich niet laten wegspoelen. Toen ik mezelf een week later herpakte en de moed vond om de broek in de wasmachine te gooien, waren ze allemaal ontkiemd. Nu wachten mijn kleuter en ik nieuwsgierig af, wat voor een mooie bloemen daar straks uit zullen bloeien.