In het KWC in Culemborg is donderdag 19 mei de theatervoorstelling Alz…enzo…
In het KWC in Culemborg is donderdag 19 mei de theatervoorstelling Alz…enzo… Foto: Aangeleverd

Culemborg

woensdag 18 mei

Tour de Jeu de Boules
13:30, Culemborg. Tour de jeu de boules bij Hart van Voorkoop/Speelhart bij Sleutelbloem. Leden van de jeu de boules vereniging Les Taxateurs komen dit voorjaar naar diverse Jeu de boules banen in Culemborg om samen met belangstellenden te jeu- de-boulen. Iedereen is welkom.

donderdag 19 mei

Theater Alz.... enzo..
19.30, Culemborg, KWC. Het Alzheimer Café Culemborg houdt de theatervoorstelling Alz…enzo… Een voorstelling waarin theatermaker Kees van der Zwaard de verbijstering rondom dit verdrietige onderwerp om weet te zetten naar verwondering en verbondenheid. De voorstelling is bestemd voor mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden. De entree is gratis en de avond vindt plaats in het KWC in Culemborg. Koningin Wilhelmina College (KWC), Beethovenlaan 1 te Culemborg. Einde omstreeks 21:00 uur. Toegang is gratis.

Lezing over tekenaars
20:00, Culemborg, de Fransche School. Op donderdag 19 mei vertelt Roger Klaassen over zijn project ‘Voetsporen’. Roger is illustrator en woont in Culemborg. Hij tekent op straat in zijn en onze stad. In het project ‘Voetsporen’ is Roger op zoek gegaan naar die plekken in Culemborg waar tekenaars in het verleden gewerkt hebben. Dat resulteerde in een aantal tekeningen, die in de maand mei tentoon worden gesteld in de kapel van het Elisabeth Weeshuis. Plaats: de Fransche School. Kijk voor meer informatie: https://www.voetvanoudheusden.nl/

Shame On You!
20:00, Culemborg, Gelderlandfabriek. Shame On You! heet de performance tijdens de maandelijkse Evening at the Factory in de Gelderlandfabriek. Elke maand betreden één of meer kunstenaars de zeepkist van the Factory. Dit keer Ensemble Extra Ordinair, bestaande uit Nora Mulder en Han Buhrs. Reken op ritmisch gillende rondzingemmers, ploppende dienbladen, wokdekselpercussi. www.degelderlandfabriek.nl

zaterdag 21 mei

Saar Sings chansongs
20:00, Culemborg, Theater aan de Slag. Saar Sings chansongs is ontstaan vanuit een samenwerking tussen oud-muziekdocent Yvette Ros (pianist) en haar oud-leerling Sarah van Heuven (zangeres). Ze delen hun liefde voor het Franse lied en toen trompettist Janhenk Odink en contrabassist Titus Mars besloten aan te sluiten, was er een nieuw concept geboren. Het wordt een muzikale avond vol Franse chansons met enkele popsongs en eigen repertoire. Theater aan de Slag, Herenstraat 20 in Culemborg. Tickets: € 12,50 via www.saarsings.nl

zondag 22 mei

Biodiversiteit
13.00, Culemborg, Theetuin. Zondag 22 mei is de Landelijke Dag van de Biodiversiteit! Daarom organiseert de Honddijker Theetuin in Culemborg van 13.00-16.00 uur extra activiteiten om bezoekers te informeren en inspireren over biodiversiteit. www.honddijkertheetuin.nl

Culemborgs Kamerkoor
15:00, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Het Culemborgs Kamerkoor geeft onder leiding van dirigent Jan van den Berg een concert in de Gelderlandfabriek met een romantisch programma. Er staan stukken op het programma van bekende componisten als Edward Elgar en Gabriël Fauré, maar ook van de hedendaagse componist Daniel Elder die in een romantische stijl componeert. De dames van het koor zingen drie pareltjes voor vrouwenkoor van de Tsjechische componist Bedrich Smetana (componist van de Moldau!). Pianist Hein Franssen begeleidt het koor op de vleugel. Samen met violiste Tjitske Homma en haar leerling Debora Boonstoppel verzorgt hij ook enkele instrumentale intermezzi.

Lezing Pieterpad
16:00, Culemborg, Gelderlandfabriek. Wim van der Ende is medeauteur van de Pieterpadgidsen en kent alle geheimen van deze lange-afstandswandeling. Hij is opgeleid als sociaalgeograaf, maar heeft zich verder ontwikkeld als professioneel fotograaf. Hij gaf onder andere vele fietsroutes, wandelpaden en streekgidsen vorm. Zijn foto- en redactiewerk voor de edities van Pieterpad vormen een constante in zijn carrière. Hij is een scherp observator en een begenadigd en humoristisch verteller. Entree 15 euro (inclusief drankje). www.degelderlandfabriek.nl

dinsdag 24 mei

Workshop mantelzorgers
13:30, Culemborg, ElkWelzijn. ElkWelzijn houdt in samenwerking met Pro Persona Connect afdeling preventie de themabijeenkomst ‘Gezond en Veerkrachtig’. Een bijeenkomst voor mantelzorgers uit gemeente Culemborg over gezondheid en het omgaan met veranderingen. ElkWelzijn, Meerlaan 22 Culemborg. Kosten: gratis voor mantelzorgers. Aanmelden: Caroline van der Meulen: cvandermeulen@elkwelzijn.nl T 06-83 52 51 12.

Tiel

dinsdag 17 mei

Lezing Genealogie
19:30, Tiel. Een bron voor zoeken naar familiegeschiedenis is Delpher, waar honderden jaren kranten zijn te doorzoeken. Een medewerker van de Kon. Bibliotheek, Sarah d’Huys, komt vertellen hoe het beste gezocht kan worden in deze berg van informatie en wat er dan allemaal te verwachten is. Zaal open om half acht en de toegang is gratis.

Open bridgedrive
19:30, Kerk-Avezaath, dorpshuis De Avezathen. Bridgeclub VOG-De Linge organiseert een 'open inloop' bridgedrive voor leden en niet-leden in dorpshuis De Avezathen, Daver 46, Kerk-Avezaath.Inschrijven vanaf 19:00 uur in de zaal, geen inschrijfkosten.

Film: C’mon C’mon
20:30, Tiel, Agnietenhof. Het leven van radiojournalist Johnny (Joaquin Phoenix) is vrij onbezorgd, tot zijn zus hem vraagt op haar 9-jarige zoontje Jesse te passen, terwijl zij voor diens vader moet zorgen. www.agnietenhof.nl of 0344 673500

woensdag 18 mei

Vrouwenochtend
09:30, Ommeren, De Bron. Open Vrouwenochtend met thema: “Geef mij adem.” Spreekster: Susanna Versteeg. Locatie: ‘De Bron’, Dokter Guepinlaan 26 te Ommeren. De toegang is gratis. De Open Vrouwenochtend is bedoeld voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd of kerkelijke achtergrond, om van gedachte te wisselen, van elkaar te leren, elkaar te bemoedigen of gewoon te luisteren. De Open Vrouwenochtend wordt georganiseerd door de werkgroep ‘Open Vrouwenochtend gemeente Buren’. Voor meer info: Corrie Both corriebthuis@hotmail.com (06-83844050).

Gelderse vrijheidsdag
13:00, Tiel. Gelderse bibliotheken vieren de vrijheid met tal van activiteiten. In Tiel kan men op 18 mei ‘s avonds een vrijheidscollege volgen en ‘s middags kennismaken met de pop-upinstallatie “De Zwevende Kiezer”.

Introdans – Goud & Nieuw
20:00, Tiel, Agnietenhof. Al jaren is Introdans een graag geziene gast in de Agnietenhof. Dit jaar viert het dansgezelschap hun 50-jarig bestaan. www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

Vrijheidscollege Ferry Zandvliet
20:00, Tiel, Bibliotheek. Gelderse bibliotheken vieren de vrijheid en op 18 mei komt Ferry Zandvliet naar de bibliotheek in Zinder om een Vrijheidscollege te geven. Ferry was aanwezig bij de aanslag in Parijs op de Bataclan en hij schreef een boek over wat dit met hem gedaan heeft. Men kan dit college gratis volgen door aanwezig te zijn of online. Aanmlenden: www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

Film: C’mon C’mon
20:30, Tiel, Agnietenhof. Het leven van radiojournalist Johnny (Joaquin Phoenix) is vrij onbezorgd, tot zijn zus hem vraagt op haar 9-jarige zoontje Jesse te passen, terwijl zij voor diens vader moet zorgen. www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

donderdag 19 mei

The Kik
20:00, Tiel, Agnietenhof. Al jaren steekt frontman Dave von Raven zijn fascinatie en liefde voor het Eurovisie Songfestival niet onder stoelen of banken. En dan met name die voor de kwalitatief hoogstaande popsongs van bijvoorbeeld ABBA en France Gall. www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

vrijdag 20 mei

RUMAG
20:00, Tiel, Agnietenhof. Tijdens deze theaterversie ben je onderdeel van een show, waarin de grenzen worden opgezocht. Alles komt aan bod: lifestyle, humor, kleding, seks en die rare snuiter naast je in de bus. www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

Livemuziek De Prinsenhof
20:00, Buren. Vrijdagavond 20 mei gaat de BB Showband een onvergetelijke feestavond in De Prinsenhof in Buren geven! Kom gezellig naar dit swingende feest en dans de hele avond mee op muziek van de bekende Disco Dance Classics en nummers van o.a. Bruno Mars, Elton John, en De Dijk. Toegang is gratis.

zaterdag 21 mei

Feestmarkt Beusichem
10:00, Beusichem. Voor de 35e keer wordt op de markt in Beusichem de Feestmarkt georganiseerd. Belangstellenden kunnen rondkijken bij de diverse kramen, meedoen aan de verlotingen en de veiling en genieten van een wafel en de muziek en optredens.

Snuffelmarkt
11:00, Tiel. Dierenambulance Tiel, Snuffelmarkt op eigen terrein aan de J.D. van Leeuwenstraat 15 Tiel, div.curiosa, kleding, boeken, huishoudelijke zaken, schilderijenen, tuinpotten en div. hebbedingetjes. 21 mei van 11 tot 16 uur.

Open Maakplaats
14:00, Tiel. Naast het Medialab die meer op kinderen gericht is, heeft de bibliotheek nu ook een Maakplaats voor jongeren en volwassenen. Op deze zaterdagmiddag zijn belangstellenden welkom om de 3D-printers, de lasersnijder of de vinylsnijder uit te proberen. Aanmelden niet nodig.

Rundfunk
20:00, Tiel, Agnietenhof. Na de pijn van het opgroeien te hebben behandeld, storten Rundfunkers Tom en Yannick zich nu op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Want meteen nadat je je door een jeugd vol dure fouten, zure nederlagen en gure afwijzingen heen hebt geworsteld, ligt er een oude, smerige vriend op de loer die de rest van je leven in je nek zal hijgen: de DOOD. Lachen man. Reserveren en informatie: www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

zondag 22 mei

Grote Grazers
10:30, Echteldsedijk, Tiel. In de Kleine Willemswaard bij Tiel leven Grote Grazers. Belangstellenden kunnen mee op pad met Wouter Deelen (FREE Nature), kuddebeheerder van de Schotse Hooglanders. In deze excursie wordt speciaal ingegaan op de runderen in de Kleine Willemswaard. Aanmelden via: wouter.deelen@freenature.nl. De start is bij de hoofdingang aan de Echtheldsedijk.

maandag 23 mei

Boekpresentatie Hati Sakit
19:30, Tiel. Auteur en psycholoog Bram Latumahina komt naar de bibliotheek om zijn boek Hati Sakit: De pijn van de Molukker te presenteren. Een historische roman over de gebeurtenissen van een Moluks gezin in de periode 1946 -1970. Aanmelden voor een gratis kaartje bij www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

West Betuwe

dinsdag 17 mei

Juridisch inloopspreekuur
10.00, Geldermalsen, De Pluk. Vanaf dinsdag 17 mei 2022 wordt eens in de twee weken (even weken) van 10.00- 11.00 uur een juridisch inloopspreekuur gehouden in de bibliotheek van Bibliotheek Rivierenland in Geldermalsen (De Pluk).

Open eettafel in Opijjnen
11.30, Opijnen, Keijsershof. Dinsdag 17 mei is er weer lekker eten in de Keijsershof te Opijnen. Binnenlopen vanaf 11.30 uur. Wel even aanmelden bij Nelly Hekman, tel:06 17017623.

Nationale Diabetes Challenge
14:00, Beesd. Dit jaar is in West Betuwe op twee locaties de Nationale Diabetes Challenge: vanuit Het Klokhuis in Beesd (startdatum dinsdag 17 mei, 14.00 uur) en vanuit De Pluk in Geldermalsen (startdatum donderdag 19 mei, 14.30 uur). www.nationalediabeteschallenge.nl.

Haute Couture
14:30, Geldermalsen. Lingefilm toont Haute Couture, een feelgoodfilm over modehuis Dior op dinsdag 17 mei om 14.30 uur.

Webinar klimaatsateliet Tropomi
20.00 uur, Geldermalsen, online. De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland houden het gratis webinar ‘De baanbrekende resultaten van de Nederlandse klimaat satelliet Tropomi’. Aanmelden voor dit gratis college kan via www.duurzaamwestbetuwe.nl

woensdag 18 mei

Koffie-inloopochtend
10.00 uur, Buurmalsen, Ons Eigen Gebouw, Groeneweg 23. Iedereen is welkom voor de koffie-inloopochtend in Ons Eigen Gebouw.

Bop Herwijnen
10.00, Herwijnen, Dorpshuis De Poort.Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee en een praatje. Meer info: Bart van Zandwijk - 06-13784043.

Voorjaarsexcursie
19:00, Opijnen. Natuurorganisatie IVN West-Betuwe houdt een voorjaarsexcursie in de Heesseltsche uiterwaarden. Het startpunt is de parkeerplaats tegenover Waalbandijk 104, Opijnen. Deelname aan de excursie is gratis. Graag vooraf aanmelden via gwg@ivnwestbetuwe.nl. www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe

Silence of the Tides
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Lingefilm vertoont de natuurfilm Silence of the Tides. Een indrukwekkende visuele ode aan de 500 kilometer lange en kwetsbare Waddenkustlijn.

donderdag 19 mei

Werken in gehandicaptenzorg
09:00, Geldermalsen. ‘s Heeren Loo: Iedereen met een zorg gerelateerde opleiding op minimaal niveau 3 is van harte welkom om te solliciteren. Bel, app of mail recruiter Esther Vreman op 06 – 82 44 22 39 en/of kijk op https://bit.ly/baan1dag

Kunstlezing Art Nouveau
14:00, Neerijnen. In het Stroomhuis in Neerijnen is er een kunstlezing over Art Nouveau. In deze lezing van kunsthistoricus Roland Gieles kijken we naar deze boeiende periode. Kaarten 12,50 euro. Aanmelden via www.stroomhuisneerijnen.nl

Meet & Eat
18:00, Geldermalsen. Eten met een groep mensen. Kosten zijn €16,50 per maaltijd, inclusief een drankje. De inloop is vanaf 18:00. Aanschuiven om 18:30 uur. Aanmelden voor de Meet & Eat, ga naar www.depluk.nl/aanmelden

vrijdag 20 mei

Open podium
20.00 uur, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Stroomhuis Neerijnen biedt een Open Podium aan vier vertellers van korte verhalen. De entreeprijs bedraagt 5,00 euro (contant te betalen).

Film: Lamb
20.30 uur, Geldermalsen, Lingefilm. Vandaag draait Lingefilm Lamb, een psychologische thriller op een afgelegen IJslandse boerderij. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. Film+Maaltijd: €29,- E-tickets via www.lingefilm.nl.

zaterdag 21 mei

Wandelevenement
10:00, Neerijnen. Op zaterdag 21 mei vindt het wandelevenement van "Wandel voor het Leven”” plaats bij Kasteel Neerijnen. Het doel is zoveel mogelijke geld op te halen voor het KWF, Toon Hermans Huis Tiel en een lokaal doel. Wandelen van 10.00 tot 16.00 uur.

Tutti Frutti zingt weer
20:30, Geldermalsen, Kerk aan de R. Lomanlaan. Het koor Tutti Frutti mag weer optreden. Op het programma staan nummer als bijvoorbeeld Sorry, My Immortal en Take Me To Church en twee speciaal voor het koor gearrangeerde medleys. Kaarten via reserveren@tuttifruttizingt.net.. Volwassenen betalen 8 euro, onder de 18 jaar 6 euro.

Film: Cyrano
20.30 uur, Geldermalsen, Lingefilm. Liefdesdrama van Cyrano de Bergerac.

zondag 22 mei

Film: Cyrano
14.30 uur, Geldermalsen, Lingefilm. Liefdesdrama van Cyrano de Bergerac.

dinsdag 24 mei

Soos Geldermalsen
14:00, Geldermalsen. Onder het genot van een kopje koffie gezellig bijpraten, een spelletje spelen of luisteren naar een interessante spreker. Het kan bij de soos. Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat. Kosten € 4,00. Aanmelden en informatie Welzijn West Betuwe tel 573688.

woensdag 25 mei

Film: Lamb
20.00 uur, Geldermalsen. Lingefilm Lamb, een psychologische thriller op een afgelegen IJslandse boerderij. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. Film+Maaltijd: €29,- E-tickets via www.lingefilm.nl.

donderdag 26 mei

Kasteeldienst Ophemert
10.00 uur, Ophemert, Kasteel van Ophemert. Openluchtdienst. De dienst wordt georganiseerd door de PKN-gemeenten Varik-Heesselt, de katholieke gemeenschap van de voormalige parochie Varik en de PKN-gemeente Ophemert & Zennewijnen. De dienst wordt gevierd op het plein voor het kasteel.