Zoon verzetsstrijder Fre de Jong geeft lezing

asperen • Op dinsdag 10 mei komt Arjan de Jong, op uitnodiging van de Vereniging Oud Asperen, het verhaal vertellen over zijn vader Fre (Frederik) de Jong. 

Het bestuur heeft er lang op moeten wachten. Fre de Jong is een landelijk bekende verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog. 

Hij is opgegroeid in Asperen. Frederik de Jong mocht persoonlijk van President Eisenhouwer een onderscheiding ontvangen voor zijn inzet in de oorlog. 

Razzia 

Frederik heeft vele Amerikaanse piloten over de Waal gezet, naar bevrijd gebied. Hij was ook betrokken bij een aantal distributiekantoren. 

Tijdens de beruchte razzia in Asperen werd ook naar hem gezocht. Zijn signalement bij een deels mislukte overval, of door verraad, was bij de Duitsers bekend. Door te vluchten naar het Zuiden, wist hij te ontkomen.

Van daaruit nam hij deel aan de bevrijding van ons land. Hij diende bij de Stoottroepen. Zeker voor ouderen in Asperen en omgeving staat Frederik (Fre) bekent als een zeer moedig verzetsheld.

Goed gedocumenteerd

Zijn goed gedocumenteerde zoon Arjan vertelt en laat beelden zien over het leven van zijn vader. Het belooft een interessante avond te worden.

Vanaf 20:00 uur wordt in het dorpshuis van Asperen eerst nog wel een ledenvergadering gehouden, de lezing begint om 20.30 uur.

De koffie staat klaar. Ook niet leden zijn welkom.