De nieuwe wethouders van west Betuwe worden geïnstalleerd.
De nieuwe wethouders van west Betuwe worden geïnstalleerd. Foto: gemeente West Betuwe

WEST BETUWE – In een lange vergadering besprak de gemeenteraad van West Betuwe het nieuwe coalitieakkoord. Er was irritatie over het proces van de formatie. Er was herkenning en kritiek bij het nieuwe coalitieakkoord.

In West Betuwe is in korte tijd een nieuw college gevormd. Nu was het aan de raad om haar licht te laten schijnen over de voornemens van de nieuwe ploeg. Maar eerst werd er nog wat geruzied over hoe het allemaal zo gekomen was.

Welles nietes

Formateur Harry Keereweer lichtte andermaal het proces van de totstandkoming van het nieuwe college toe. In de discussie kwamen nieuwe feiten aan het licht. Zo is in het allereerste begin, de informatiefase, gevraagd of Annet IJff (PvdA) beschikbaar zou kunnen zijn als wethouder van PvdA en Groen Links. “Alleen als Groen Links het mij vraagt”, was het antwoord. Dat gebeurde niet.

Pikant was ook de positie van DB wethouder Jakoline Hartman. In het vorige college was zij wethouder namens LLB geweest en moest zij halverwege de rit vertrekken. Nu was zij in eerste instantie weer kandidaat namens LLB. Maar die partij kon en wilde de naam van hun wethouderskandidaat niet prijs geven tijdens het formatieproces. Groot was dan ook de verbazing en vooral de verontwaardiging toen Hartman in het nieuwe college opdook als wethouder namens lokale concurrent DB. Gerrit Jan van Ochten (VVD) was boos omdat de achterban van de VVD te rechts zou zijn: “U had gewoon naar het verkiezingsprogramma moeten kijken.” Het leidde tot wat felle debatjes die al snel werden afgekapt door burgemeester Servaas Stoop: “dit leidt tot welles nietes en dat heeft nu geen zin.” Hij schakelde over naar het debat over het coalitieakkoord.

Gemoederen bedaard

De gemoederen bedaarden snel; de stoom was afgeblazen. Het woord was aan de oppositie om zich uit te spreken over het coalitieakkoord. De partijen waren in grote lijnen positief. Vrijwel allemaal spraken ze uit dat ze veel van hun eigen verkiezingsprogramma terug zagen in het coalitieakkoord. Wel was er kritiek en klonken waarschuwingen.

Kerngericht werken

Voor de overgang naar het kerngericht werken is veel geld vrij gemaakt. Lourens van Bruchem (SGP) vond daar nog weinig onderbouwing voor: “Wat gaat u dan doen?” , Andrea Zierleyn (GL) en Annet IJff wilden weten waar het geld vandaan komt. IJff: “Ik hoop niet dat u het bij het minimabeleid haalt.”

Ook de wens om de betrokkenheid van de inwoners van de kernen te vergroten riep vragen op. Van Bruchem: “Ik lees over vrijwilligers en het verenigingsleven. Maar vergeet de rol, het belang van de kerken niet!” Zierleyn maakte zich zorgen over hoe die grotere betrokkenheid wordt georganiseerd: “hoe borgt u het democratisch gehalte van die betrokkenheid?” Dat deed ook Ton Miltenbrug (CDA): “welke rol heeft de raad daarin?”

Jeugdzorg

Van Bruchem benadrukte dat hij zeer blij was met de manier waarop het sociaal domein en met name de jeugdzorg wordt opgepakt door de nieuwe coalitie: “Ik ben blij met de continuïteit.” Zierleyn gaf aan dat "Samenwerking tussen de sociale teams, de sportfunctionarissen en de welzijnswerkers van groot belang is voor de jeugdzorg.” Binnen het sociaal domein zal veel nadruk gaan liggen op voorkomen. Dat is immers beter dan genezen.

Rutger van Stappershoef (DB) meldde namens de coalitie dat het college binnenkort met een informatienota naar de raad komt. Daarin wordt een en ander concreter gemaakt. De echte uitwerking van het coalitieprogramma vindt plaats in de meerjarenbegroting. Daarin worden de financiele aspecten onderbouwd. Vervolgens werd het nieuwe college geïnstalleerd: Rutger van Stappershoef (DB), Joke van Vrouwerff (VWB), Jan de Geus (D66), Govert van Bzezooijen (CU) en Jakoline Hartman (DB).

Wim Timmermans