• De gastheren Rob van de Broek (links) en Roy Kroeze zijn klaar om op het Robert Mars voetbaltoernooi publiek te ontvangen.
• De gastheren Rob van de Broek (links) en Roy Kroeze zijn klaar om op het Robert Mars voetbaltoernooi publiek te ontvangen. Foto: Cees Hoogteyling

Laatste Robert Mars Toernooi

beesd • De aftrap van de achtste editie van het Robert Mars voetbaltoernooi vindt plaats op zaterdag 4 juni. Dat gebeurt op het sportcomplex van de voetbalvereniging Beesd. Om 9.30 uur vindt de officiële opening plaats. Met muziek en fakkels kom dertig jeugdvoetbalteams, van jongens en meisjes beneden 11 jaar, het voetbalveld op. Op dat moment wordt de sportieve voetbaldag geopend. Dat is ook het moment dat wordt stilgestaan bij het feit dat op 11 april 2011 de toen 10-jarige Robert Mars de strijd tegen kanker verloor.

"Het moment dat we in Beesd hoorden dat Robert was gestorven, ging als een schok door ons dorp heen", vertelt Roy Kroeze. "Het was een geweldig kereltje, hij had veel vriendjes en was op dit sportpark een graag gezien jeugdtalent. Net als veel kinderen droomde ook hij ervan later een bekende voetballer te worden. Als vrienden van de familie Mars wilden we, ter nagedachtenis aan Robert, iets blijvends doen. Samen met de voetbalvereniging Beesd en de ouders van Robert kwamen we al snel uit op een voetbaltoernooi voor kinderen beneden de 11 jaar. De opbrengst daarvan is gegaan naar Kika, de Stichting Kinderen Kankervrij. We hebben met de voorgaande edities 140.000 euro opgehaald. We hopen als organisatie het toernooi te kunnen afsluiten met de teller op anderhalve ton."

Afsluiten

Het unieke jeugdvoetbaltoernooi op zaterdag 4 juni is het laatste Robert Mars toernooi. De groep vrienden van de familie Mars, waarvan de ouders ook deel uitmaken, zouden het toernooi tien jaar organiseren. Door corona heeft de teller stilgestaan. Dit wordt de negende editie en dat zal, volgens de twee leden van de organisatie, ook de laatste zijn. Wel begrijpelijk. Dit bijzondere toernooi vraagt veel energie van de organisatoren.
"Wij zijn ook wat ouder geworden en dan krijg je andere dingen op je pad waar je verantwoordelijk voor ben", zegt Rob van de Broek. "Het is erg dat we door corona een onderbreking hebben gehad. Het is voor ons niet alleen de organisatie van het toernooi, maar wat we er omheen hebben. Dat is de markt met zo’n dertig kramen, waar alle zaken die we van de ondernemers hebben gekregen voor dit doel worden verkocht. Die zaken moeten worden opgehaald bij ondernemers. Niet alleen in Beesd, maar vanuit de hele regio worden we gesteund. Die dag is voor Beesd, naast het sportieve gebeuren, een grote ‘outlet-dag’. Aan deze dag wordt door ruim honderd vrijwilligers gewerkt."

Verloting

Naast wat er verkocht wordt, is er steeds een verloting geweest. Roy Kroeze: "We hebben de afgelopen jaren veel bekendheid opgebouwd en vrienden gemaakt. Zo ben ik bevriend met de hulptrainer van FC Liverpool. Vanuit die vereniging hebben we driemaal twee kaartjes gekregen voor een belangrijke wedstrijd van Liverpool. We hebben shirtjes gekregen met handtekeningen erop van Virgil van Dijk. De opbrengst is dit jaar niet alleen voor Kika, want we hopen ook een bedrag te kunnen overmaken op de rekening van Make-A-Wish Nederland. En dan speciaal om de allerliefste wens te vervullen van kinderen die een levensbedreigende ziekte hebben."

'Het belangrijkste van alles op dit toernooi is dat we Robertje blijven herdenken.'

Opening

Om 9.30 uur is de officiële opening. Dan staan alle deelnemers opgesteld en wordt voor aanvang van de wedstrijden het lievelingslied van Robert gedraaid én gezongen. Kinderen zullen dansend en zingend het toernooi beginnen. Als je de tekst leest van de uit het Engels vertaalde feesthit, ‘Beer en Boobs' (‘Bier en tieten'), dan begrijp je dat Robert op jonge leeftijd wel van het leven genoot. Op de begrafenis van Robert werd dit lied ook gedraaid. Verwacht wordt dat rond 14.00 uur de finales worden gespeeld. Wethouder Rutger van Stappershoef zal deze dag én het einde van het Robert Mars Toernooi afsluiten. Ook reikt hij de prijzen uit.
Meer informatie: www.robertmarstoernooi.nl