• 1986: Burgemeester G.W. Baris bewondert in 1986, samen met (van links naar rechts) HKWB-voorzitter W.F.J. Palthe en de leden mr. C.A.M. Kleipool en R.D. Timmer, porselein van de VOC.
• 1986: Burgemeester G.W. Baris bewondert in 1986, samen met (van links naar rechts) HKWB-voorzitter W.F.J. Palthe en de leden mr. C.A.M. Kleipool en R.D. Timmer, porselein van de VOC. Foto: aangeleverd

Historische Kring haalde in 1986 'VOC-buit' binnen

west betuwe • Het idee voor een Historische Kring kwam vijftig jaar geleden uit de koker van fotojournalist Cor de Kock (76), die tijdens zijn werk - eerst als amateur en al snel beroeps - allerlei interessante zaken tegenkwam. "Ik zag zoveel dingen waar ik meer van wilde weten." 

Zijn vrouw Ada was ook enthousiast, vertelt hij. "Zij deed veel administratief werk, want in die eerste jaren verzorgden we het verenigingsorgaan Mededelingen. Dat ging allemaal met de hand; typen, stencilen, in elkaar zetten, adresseren.” Redactielid van het periodiek, Gert de Kruijff (58), is al bijna 25 jaar betrokken bij de Kring, ondanks dat hij in 2009 naar Friesland verhuisde. Hij mailt: "Ik ben nog steeds erg bevlogen over de West-Betuwse historie. Ik houd erg van mijn geboortegrond in het mooie Beesd langs de Linge. En van de dorpjes en stadjes in de buurt, en de rijke geschiedenis van het gebied."

Gezonken schip 'de Geldermalsen'

De Kruijff heeft ook deel uitgemaakt van het bestuur. "Destijds was de discussie vaak of we nu wel of geen activistische vereniging moesten zijn. Er is toen gekozen voor samenwerking met lokale besturen en niet voor een 'waakhondfunctie'." Toch is er wel gestreden voor het Betuws erfgoed in de loop der tijd. Zo spande de Kring zich onder andere in voor het behoud van smederij Rombout aan de Kerkstraat in Geldermalsen, maar kon de sloop in 1989 helaas toch niet worden voorkomen. Een paar jaar eerder, in 1986, heeft de Kring wel succesvol kunnen bemiddelen in de aankoop van bijzonder porselein door gemeente Geldermalsen. Het servies kwam uit het in 1752 gezonken schip 'de Geldermalsen' en werd geveild bij Christie's. De naamgever van het schip, Jan van Borssele, was een van de 'Heren Seventien' van de VOC en de zoon van de Geldermalsense heer Adriaen van Borssele. 

Jongeren aanspreken

Verder werden er in 1992 ANWB-bordjes bij monumenten in gemeente Geldermalsen geplaatst. Maar dat verdient nog wel wat opvolging, als het aan mederedactielid Ria Mink-Gijzen (52) en Kringbestuurslid Karine van Drunen (73) ligt. "Vooral bij kunstwerken missen we nog al eens de titel van het beeld en de naam van de kunstenaar" zegt Van Drunen, "zoals bij het beeld in Haaften, dat op de parkeerplaats van het MFC Burcht van Haeften staat. En dat is nog maar één klein voorbeeld."
Het bestuur is weer vol goede moed begonnen, na twee passieve jaren, hoewel er altijd een prima opkomst was bij de digitale lezingen. "We willen meer jongeren aanspreken en we organiseren binnenkort, in samenwerking met bibliotheek Rivierenland, een activiteit voor de jeugd over vrijheid; actueler dan ooit, met die vreselijke oorlog in Oekraïne", aldus de dames. "We hebben ook ideeën voor nieuwe werkgroepen, zoals voor het duiden van kunstwerken en voor genealogie", zegt Van Drunen. Mink vult aan: "Voor ons lijfblad Mededelingen zijn er veel aanknopingspunten, omdat er al zoveel geschreven is over dit gebied. En we proberen alle kernen aan bod te laten komen."

Fotojournalist Cor de Kock: 'Interessante zaken waar ik meer van wilde weten'

Bevrijdingsmarkt

Beide dames benadrukken hoe belangrijk een goede samenwerking met de gemeente West Betuwe is. "We hopen dat de gemeente het belang blijft inzien van het koesteren van ons unieke erfgoed", verzucht Van Drunen. Het zou nog beter kunnen, vindt ze. "Vooral doordat er nogal eens een wisseling van de wacht plaatsvindt, zoals na de fusie van de gemeente Geldermalsen met Neerijnen en Lingewaal, raak ik m'n vaste contactpersoon weer kwijt. En als je niet oppast gaat wat je opgebouwd hebt weer verloren." Mink is amateurgenealoog en beroepsarchivaris. Zij houdt van verhalen uitpluizen. "Mijn liefde zit in de bronnen, dus ik moet alles verifiëren." Op zaterdag 7 mei is de HKWB met een kraam vertegenwoordigd op de Bevrijdingsmarkt op het Marktplein in Geldermalsen. "We tonen dan afbeeldingen over de oorlog", zegt Mink, om hoopvol te vervolgen: "En misschien kunnen we dan ook wel nieuwe leden verwelkomen. Ideeën en initiatieven zijn welkom, vooral ook van jongeren." Website: www.hkwb.nl