Culemborg

dinsdag 26 april

 Elektrische auto’s delen
19:30, Culemborg. Voor mensen met een rijbewijs en een smartphone die niet iedere dag een auto nodig hebben, is elektrische auto’s coöperatief delen misschien een optie. Er staan negen verschillende kleuren en maten auto’s in Culemborg. Uit de presentatie blijkt hoe makkelijk het is om elektrische auto’s te delen met een app op de smartphone. Vanaf € 85,- inclusief energie (!) per maand heeft de deelnemer een jaarabonnement en is de deelnemer mede-eigenaar van een elektrisch wagenpark. Aanmelden is gratis. Dat kan via: cooperatieauto@gmail.com Of bel Baukelien Franken: 06 41196096.

woensdag 27 april

Music For The Universe 3
21:00, Culemborg. Na twee zeer enthousiast ontvangen edities in 2020 en 2021 organiseert Hidden Nature in samenwerking met De Roos van Culemborg op woensdag 27 april (Koningsdag) Music For The Universe deel drie in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Hidden Nature is een project van producer/dj Rick Snel. Hij laat zich inspireren door artiesten als Hans Zimmer, Jean Michel Jarre en Pink Floyd. Het project verkent de muzikale uitersten: van minimalistisch tot uitgesproken bombastisch. Een reis door het universum in een prachtig uitgelichte kerk. Het concert begint om 21:00. Meer informatie op www.hiddennature.nl

donderdag 28 april

Gratis belastinghulp
10.00 uur, Culemborg. Wijkcentrum De Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Aanmelden kan via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of loop even binnen in Het Weeshuis. Dan wordt in overleg een afspraak ingepland.

Danielle Lemarie + Tapage
20:00, Culemborg. Elke maand betreden kunstenaars de zeepkist van de Gelderlandfabriek: een avond voor en door vreemde eenden, de zwarte schapen, de haantjes de voorsten en de odd ones out. Je weet nooit precies wat je krijgt, maarduik erin en laat je inspireren, verwarren, verrassen of ontregelen. Dit keer komen Danielle Lemaire en Tapage optreden. Danielle Lemaire maakt tekeningen, schilderijen, foto’s, films, geluidswerken en installaties. De laatste jaren maakt ze vooral tekeningen met een verhalend en spiritueel karakter, die in verschillende contexten worden gepresenteerd. www.degelderlandfabriek.nl

vrijdag 29 april

Spreekuur inkomstenbelasting
14:00 uur, Culemborg. Buurtcentrum Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Plan een afspraak via de klantenservice van de bibliotheek 0344 639940 of www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Basketbal vanaf 10 jaar
16:00, Culemborg, Sporthal Interweij. De jongerenwerkers van ElkWelzijn organiseren diverse activiteiten in de meivakantie. Doe mee aan basketbal op vrijdag 29 april van 16-17 uur in Sporthal Interweij.Aanmelden bij Niels Jonkers voor 22 april: njonkers@elkwelzijn.nl of 06-53 11 35 54.

zaterdag 30 april

Poëzie op het perelaantje
13:00, Culemborg. Zaterdag 30 april om 13.00 u opent Henk Fonteijn, dichter, de laatste editie van de Perenpoëzie parallel aan het laatste stukje van de Rijnlaan. De perenbomen zullen weer twee weken lang gedichten dragen van Culemborgse- en verderop-dichters rondom het thema ‘lente’. En vreemde vogels. De opening wordt muzikaal omlijst door ‘2 toffe peren’ met hun gitaar. Neem een glas mee voor overheerlijk perensap en geniet van een stukje perencake en vooral van de gedichten.

dinsdag 3 mei

Sollicitatiebrief
10:00, Culemborg, Bibliotheek Culemborg. Jolanda Althuis, trainer & coördinator van JobHulp Culemborg geeft persoonlijk advies en antwoord op allerlei praktische vragen rond het opstellen van CV en sollicitatiebrief. Deze gratis inloop wordt georganiseerd i.s.m. Jobhulp Culemborg JobHulp Culemborg. Op dinsdag 10 mei start in de bibliotheek weer een nieuwe jobgroep.

Tiel

dinsdag 26 april

Open bridgedrive
19:30, Kerk-Avezaath, dorpshuis De Avezathen. Bridgeclub VOG-De Linge organiseert een ‘open inloop’ bridgedrive voor leden en niet-leden in dorpshuis De Avezathen, Daver 46, Kerk-Avezaath. Inschrijven vanaf 19:00 uur in de zaal, geen inschrijfkosten. Prijsje voor 1ste, 2de en voorlaatste plaats.

Straatfootgraaf bij fotoclub
20:00, Tiel. Fotoclub De Positieven ontvangt op 26 april in het Oosthonk Meeslaan 2a te Tiel de fotograaf Ruud van der Lubben. Hij zal een lezing verzorgen over straatfotografie, geillustreerd met eigen werk. Dit is een open avond en aan het bezoek zijn geen kosten verbonden. Voor iedereen die interesse heeft in fotografie.

woensdag 27 april

Koningsdag in Buren
13:00, Buren, Marechausseemuseum. Middagprogramma Koningsdag vanaf 13.00 uur in de tuin van het Marechausseemuseum in Buren. Met onder andere: kindervrijmarkt, springkussen, ponyrijden, schminken, een stadsbingo, (leden) loterij, kanoën, DJ, hapje en drankje, een kinderboerderij en nog veel meer. Tussen 17.00 en 19.30 wordt er afgesloten met een pubquiz.

zondag 1 mei

Lezing Frank Krake
11:00, Buren, Marechausseemuseum. Auteur Frank Krake vertelt in het Marechausseemuseum te Buren over zijn nieuwste boek, De grootste bankoverval allertijde. Dit waargebeurde verhaal vertelt hoe een groep verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog de hand wist te leggen op een enorme som geld om hun activiteiten mee te financieren. Gratis toegang voor museumbezoekers, reserveren niet nodig maar vol is vol.

dinsdag 3 mei

Bowlen vanaf 12 jaar
15:00, Beusichem, Sport & Eventcenter. De jongerenwerkers van ElkWelzijn organiseren diverse activiteiten in de meivakantie. Kom bowlen op dinsdag 3 mei van 15-16 uur in Sport & Eventcenter Beusichem. Vanaf 12 jaar.Aanmelden bij Jaouad Aamra voor 29 april: jaamri@elkwelzijn.nl of 06-83 52 24 31.

woensdag 4 mei

Dodenherdenking Buren
19:15, Buren, Sint-Lambertuskerk. Vesper (avondgebed) in de Sint-Lambertuskerk. Voorlezen van een gedicht door een leerling van de Beatrixschool Buren. 19:45 Verzamelen bij de Sint-Lambertuskerk voor diegenen die niet deelnemen aan het avondgebed. 19:50 Stille tocht naar de oorlogsgraven op de begraafplaats in het Plantsoen. 20:00 Twee minuten stilte.20:02 Het Wilhelmus gespeeld door ‘Soli Deo Gloria’.Na het Wilhelmus volgt het voorlezen van een gedicht door een leerling van de Beatrixschool Buren. Daarna is er een kort woord en kranslegging door de Burgemeester en de Oranjevereniging Oranje en Buren. Afsluitend volgt het defilé langs de oorlogsgraven. 20:20 Napraten in de Sint-Lambertuskerk met koffie en fris.

West Betuwe

dinsdag 26 april

Soos Geldermalsen
14:00, Geldermalsen. Onder het genot van een kopje koffie gezellig bijpraten, een spelletje spelen of luisteren naar een interessante spreker. Het kan bij de soos. Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat. Kosten € 4,00. Aanmelden en informatie Welzijn West Betuwe tel 573688.

woensdag 27 april

Lentefair Leidsche Hoeven
10.00, Tricht, Leidsche Hoeven. Op Koningsdag is er van alles te beleven op de Leidsche Hoeven in Tricht. Alle activiteiten vinden plaats tussen 10:00 en 15:00 uur. Voor de kinderen wordt er een kleedjesmarkt georganiseerd. Op Koningsdag wordt ook de nieuwe HoevenWinkel geopend. Het nieuw assortiment wordt gepresenteerd, met als kers op de taart een spetterende nieuwe inrichting.

donderdag 28 april

Ouder-kind café Waardenburg
09:30, Waardenburg, de Koeldert. Belangstellenden met kinderen tussen de 0-4 jaar en die samen leuke dingen willen doen en nieuwe mensen willen leren kennen zijn welkom bij het ouder-kind café! Er is koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis. Inloop 09:30 -10:00 uur. Activiteit 10:00 - 11:00 uur.

Oranje Kindermiddag
13:00, Beesd. Kindermiddag samen met de Oranje vereniging creatief aan de slag. Wat is nog even een verassing. Kleine bijdrage van 5 euro voor deze middag, info hierover op de site van de Oranje vereniging Beesd. www.oranjeverenigingbeesd.nl

dinsdag 3 mei

Lezing luchtoorlog
20.00 uur, Geldermalsen, De Pluk.Joost Golverdingen vertelt de verhalen over de strijd in de lucht zoals die zich boven de gemeente Lingewaal en het Rivierenland hebben afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Deze lezing wordt georganiseerd door de Historische Kring West-Betuwe in samenwerking met de Bibliotheek Rivierenland. Reserveren is verplicht en kan op de website van Bibliotheek Rivierenland door onder de agenda te zoeken op de term luchtoorlog of via de link https://bit.ly/3KMxQ6y.

woensdag 4 mei

Bop Herwijnen
10.00 uur, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. Presentatie over de Vliegenier-stichting door Jan Roza. Iedereen is welkom, er is ook tijd voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje. Meer info: Bart van Zandwijk - 06-13784043.

Dodenherdenking
19.00 uur, Geldermalsen, Marktplein. Op woensdagavond 4 mei worden landelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog herdacht. Leerlingen van de basisscholen in Geldermalsen schreven gedichten die op 4 mei op het Marktplein worden voorgedragen. Daarna kan iedereen aansluiten bij de stille tocht richting de oorlogsgraven op de begraafplaats. Daar worden de twee minuten stilte gehouden.