• "Mensen hebben het recht om te kiezen wat hun invulling van de dag is", zegt Leona (links).
• "Mensen hebben het recht om te kiezen wat hun invulling van de dag is", zegt Leona (links). Foto: Rob Zantinge

Leo: 'Je kunt hier jezelf zijn'

tiel • "Het is leuk hier. Je kunt hier jezelf zijn, je eigen ding doen en alle kanten op. Muziek maken, voostellingen doen, teksten schrijven of iets in het atelier doen." Aldus Leo, één van de cliënten van de Stichting ZO Dagbesteding in Tiel. ZO zit al jaren in het centrum van Tiel, biedt vijf dagen per week opvang aan tien tot dertien cliënten per dag, maar heeft nog wat bekendheid nodig. 

"We zijn een kleine organisatie, in 2015 begonnen in De Plantage", zegt zakelijk directeur Leona Schimmel, samen met Chava Herschel oprichter van ZO. "We bieden mensen met een verstandelijke handicap en/of een psychische stoornis uit Tiel, maar bijvoorbeeld ook uit Varik, Geldermalsen, Culemborg en Beesd, dagbesteding. Het gaat daarbij om alle niveaus, van heel laag - mensen die amper kunnen praten - tot cliënten die zelf autorijden en boodschappen doen. Het maakt niet uit wat je mankeert. En al die mensen samen gaat heel goed. Mensen met een wat hoger niveau willen anderen graag behulpzaam zijn, waardoor zíj ook het gevoel krijgen erbij te horen."
Cliënten van ZO Dagbesteding kiezen zelf wat ze willen doen. Vrijwel alles is mogelijk, van muziek maken en iets creatiefs doen met hout of verf in het atelier tot een toneelstuk schrijven én opvoeren. In dat laatste is cliënt Leo gespecialiseerd. "Ik schrijf graag oud-Nederlandse series in soap-vorm", vertelt hij. "Die voeren we hier dan ook uit en dan maken we er een film van. We spelen die series na met wie dat wil."
De cliënten aandacht geven vindt ZO heel belangrijk. "Maar daarvoor is ook veel personeel nodig", legt Leona Schimmel uit. "Eén op de twee á drie, zodat de mensen hun eigen talent kunnen ontwikkelen. Als je graag wil tekenen, dan kan dat. Wil je graag dansen, dan kan dat ook. Het gaat om het zelfvertrouwen."
Julie-Anne vertelt dat ze op Abba heeft gedanst, maar dat ze ook graag met speciale stiften porselein en glas beschildert. Theater maken vindt ze ook leuk. "Zo speelde ik in Amersfoort een professor-achtig iemand, een viroloog die op heks Corona aan 't jagen was."
"En ik was prinses Nikita", voegt Michelle er aan toe. "Maar híer maak ik ook muziek en ben ik vaak in het atelier. Ik schilder heel vaak kattenschilderijen, maar ik heb ook kippen-pannenlappen gehaakt. Toneel komt bij mij op de tweede plek."

Snoezelruimte

De ZO-cliënten zijn ook graag in de snoezelruimte, waar ze 's morgens in alle rust kunnen opstarten of aan het eind van de dag even heerlijk kunnen relaxen.
Stichting ZO Dagbesteding werkt samen met onder meer de Brede zorgschool De Cambier voor Speciaal Onderwijs in Tiel en met De Kom in Druten, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen.
Op zaterdag 14 mei houdt de Stichting ZO Dagbesteding tussen 14.00 en 20.00 uur open dag. Een ieder die geïnteresseerd is kan dan een kijkje nemen in het gezellige pand aan de Ambtmanstraat 10 in Tiel, waar onder meer een expositie met werk van cliënten wordt gehouden. ZO hoopt daarmee wat meer bekendheid in de regio te krijgen. En ZO wil laten zien dat ze zich onderscheidt van veel andere dagbestedingen. "Mensen hebben het recht om te kiezen wat hun invulling van de dag is", legt Leona uit. "We hebben dan ook veel oor voor de mensen."
Leo wil tijdens de open dag wel iets op zijn trompet laten horen. "Ik doe alles op gevoel", zegt hij. "En ik speel álle muziek, van gospel tot jaren tachtig en klassiek voor de inspiratie, behalve house of hardcore."

Winkel met horeca

Stichting ZO wil binnen anderhalf jaar elders in Tiel een tweede locatie realiseren. "We hebben plannen voor een winkel met horeca, maar die zijn nog in ontwikkeling", aldus zakelijk directeur Leona Schimmel. "Geen grootschalige horeca hoor, maar koffie met díe ochtend gebakken appeltaart en eventueel een soepje. Daarnaast willen we, binnen nu en drie jaar, in of net buiten Tiel een woonlocatie openen. Dat staat wél allemaal nog in de kinderschoenen."

Op zaterdag 14 mei is er in Tiel een open dag mét expositie.