West Betuwe • Drie weken na de gemeenteraadsverkiezingen heeft West Betuwe een nieuwe coalitie. De wethouder kandidaten zijn bekend, het coalitieakkoord nog niet. In de gemeenteraad van 26 april wordt alles definitief.

De uitslag van de verkiezingen wees in twee mogelijke richtingen. In de gemeenteraad heb je als coalitie een meerderheid van minimaal 16 zetels nodig. Dorpsbelangen heeft er 10, SGP heeft er 5. Dus één partij erbij en je bent er uit. Dat is niet gebeurd. De SGP heeft vooraf de winkelopenstelling op zondag geblokkeerd. Dus er lijkt een opening in dit dossier. De verwachting is dat er geen afspraak is opgenomen in het coalitieakkoord, maar dat het een vrije kwestie wordt in de raad.

De tweede mogelijkheid was een kern van DB met 10 zetels en minimaal drie andere partijen om een meerderheid in de raad te hebben. Dat is hem dus geworden. Wat kan je van de nieuwe club verwachten? Allereerst is het boeiend dat er gekozen is voor een college waarin zowel lokale, als christelijke, liberale en sociale partijen vertegenwoordigd zijn. Dat maakt de weg vrij voor extra aandacht voor de kernenagenda. Het is het paradepaardje van DB, maar ook CU, D66 en VWB hebben het altijd gesteund. Op drie punten lijken verbeteringen nodig. Het aantal betrokken inwoners in elke kern zal worden vergoot. Als tweede zal alles in het werk gesteld worden om de kernagenda’s op te nemen in de begroting. Het lijkt een technische ingreep, maar die is belangrijk om daadwerkelijk invloed te geven aan inwoners over wat er in hun dorp gebeurt. Derde punt is het VWB idee van ‘doorpakken’. De kernagenda’s moeten in de praktijk breed worden uitgevoerd.

Dan heeft de coalitie nog wat heikele punten op haar bord. Hoe wordt de woningbouw in de dorpen, voor en door eigen kinderen, opgepakt? En wat gaat er gebeuren op energiegebied, hoe gaan we van het gas af en wat doen we aan energie-armoede? Uiteindelijk besluit de raad 26 april over de nieuwe coalitie.

Wim Timmermans