Finale Parel van de Betuwe in de Gelderlandfabriek op vrijdag 8 april.
Finale Parel van de Betuwe in de Gelderlandfabriek op vrijdag 8 april. Foto: Aangeleverd

Culemborg

woensdag 6 april

Wandelen met Odensehuis
10:30, Culemborg. Bewegen is goed voor de mens. Kom op woensdagmorgen voor een stevige wandeling van ongeveer een uur. Of als dat te veel van het goede is, een kort ommetje. Er gaat altijd iemand mee die de weg weet. Voor iedereen met geheugenklachten en/of beginnende dementie. Inloop voor koffie/thee om 10.00 uur, vertrek rond 10.30 uur. Prijsseweg 1D. www.odensehuisculemborg.nl of bel 06-21583676.

Tour de jeu de boules
13:30, Culemborg, Bij Ons, Ghandi 205. Tour de jeu de boules bij Bij Ons, Ghandi 205. Leden van de jeu de boules vereniging Les Taxateurs komen dit voorjaar naar diverse Jeu de boules banen in Culemborg om samen met u te jeu- de-boulen. Zij geven onder andere een demonstratie en uitleg over het spel onder het genot van een drankje en een hapje. Iedereen is welkom. Iedereen is welkom.

donderdag 7 april

Gratis Belastinghulp
10.00 uur, Culemborg. Wijkcentrum De Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Aanmelden kan via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of loop even binnen in Het Weeshuis. Dan wordt in overleg een afspraak ingepland.

Lentebloemen in Odensehuis
10:00, Culemborg, Odensehuis. Aan de slag met paastakken of lentebloemen. Speciaal voor mensen met geheugenklachten of beginnende dementie. Meer info: www.odensehuisculemborg of 06-21583676.

vrijdag 8 april

Spreekuur Inkomstenbelasting
14:00 uur, Culemborg. Buurtcentrum Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Plan een afspraak via de klantenservice van de bibliotheek 0344 639940 of www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Finale Parel
20:00, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Popcompetitie Parel van de Betuwe is terug. Wie wordt de opvolger van Deposit, de laatste Parelwinnaar in 2019? Deelnemers aan de 31ste editie: de bands 6 Times A Charm, Rampspoed, Almost Everything en Velveteen Rabbit en singer-songwriters Caya en Idle Hands. Alle bands/artiesten krijgen 20 minuten om de jury te overtuigen. De beloning is een budget voor de band. Kaarten: www.degelderlandfabriek.nl

zaterdag 9 april

Fotowedstrijd Johannamolen
12.00, Culemborg. Het Gilde van vrijwillig Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar en daarom organiseerde de Johannamolen in Culemborg een fotowedstrijd. De prijsuitreiking is op 9 april om 12.00 uur in Buurthuis Bolderburen, waar alle foto’s ook te bewonderen zijn. Op de dag van de prijsuitreiking doen alle molens in Nederland, en dus ook de Johannamolen, mee aan de wereldrecordpoging ‘Molendraaien’. Tussen 11 en 12 kunnen belangstellenden komen aanmoedigen!

Repair Café
12:00, Culemborg. Op zaterdagmiddag 9 april is er Repair Café. Van 12 uur tot 15 uur kan men inlopen met de reparatie bij Stadswerkplaats Culemborg, Beesdseweg 1c, ingang Coöperatie van Makers.

PopQuiz Weeshuis
20:00, Culemborg. Bibliotheek Rivierenland/ Het Weeshuis. De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. In deze PopQuiz wordt aan de hand van open vragen, videofragmenten en geluidfragmenten de kennis en de liefde voor de muziek getest. In dertien rondes wordt de kennis van de popmuziek van deelnemers getest. Aanmelden www.bibliotheekrivierenland.nl/boekenweek

zondag 10 april

Jam Jazz & Pizza
14:30, Culemborg, de Gelderlandfabriek. In de serie Jam Jazz & Pizza in de Gelderlandfabriek staan dit keert gitarist Jesse van Ruller en saxofonist Maarten Hogenhiuis centraal. Van Rullers reputatie als een van de meest getalenteerde gitaristen van zijn generatie reikt wereldwijd en resulteerde in samenwerkingen met internationale artiesten. Maarten Hogenhuis is een van de exponenten van een jonge generatie jazzmuzikanten. Hij maakt deel uit van de superjazz-formatie BRUUT! en leidt zijn eigen trio. Kaarten via www.degelderlandfabriek.nl

Johannes Passion
19:00, Culemborg, de Grote of Barbarakerk. De cantorij van de Grote of Barbarakerk voert in die kerk op 10 april de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit. Wie die dienst niet mee wil maken, kan om 19.10 komen en direct na de passie de kerk verlaten. De complete uitvoering begint om 19.00 (kerk open 18.30). Barokorkest Concerto da fusignano verleent medewerking. Zes professionele zangers vervullen de solorollen (Stefan Berghammer, Bram Trouwborst, Tanja Obalski, Andrew Hallock, Matthew Smith en Patrick Pranger). Het geheel staat onder leiding van cantor-organist Marijn Slappendel.

maandag 11 april

Geheugenspreekuur
14:00, Culemborg, Odensehuis. Elke week op maandag kan men tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente terecht met vragen over dementie of geheugenklachten. Afspraak is niet nodig. Prijsseweg 1D. Meer info: www.odensehuisculemborg.nl. of bel 06-21583676

dinsdag 12 april

Gezond en veerkrachtig
19:00, Culemborg, ElkWelzijn. ElkWelzijn organiseert in samenwerking met Pro Persona Connect afdeling preventie de themabijeenkomst ‘Gezond en Veerkrachtig’. Een bijeenkomst voor vrijwilligers uit gemeente Culemborg over gezondheid en het omgaan met veranderingen. Tijdens deze avond willen we met vrijwilligers in gesprek gaan aan de hand van tips om lichamelijk en mentaal gezond te leven. Van 19.00 tot 21.00 uur, ElkWelzijn, Meerlaan 22 Culemborg. Kosten: gratis voor vrijwilligers uit Culemborg. Aanmelden: Sandra Rigter, srigter@elkwelzijn.nlT 06-83 52 51 08.

Tiel

dinsdag 5 april

Aanhaakrondleiding
11:00, Buren, Marechausseemuseum. Deze week is het museumweek, met als thema ‘Open je wereld’. In het Marechausseemuseum diverse activiteiten rondom dit thema. Op dinsdagochtend 5 april kunnen belangstellenden aanhaken bij de rondleiding langs de hoogtepunten van het museum. Deelname is gratis, maar vol is vol.

Maak werk van loopbaan
20:00, Tiel. Gratis voorlichtingsavond in de bibliotheek in Zinder, verzorgd door het Leerwerkloket Rivierenland over alle mogelijkheden omtrent het zoeken naar werk en het doen van een opleiding. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

woensdag 6 april

Workshop vlag maken
13:00, Buren, Marechausseemuseum. Het is museumweek! Het thema is ‘Open je wereld’. In het Marechausseemuseum diverse activiteiten rond dit thema. Op woensdag 6 april kunnen belangstellenden zelf aan de slag in de workshop vlag maken. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Spreekuur Eerste hulp bij online
14:00, Tiel. Gratis éen-op-één-hulp bij alle digitale vragen in de Bibliotheek in Zinder, Tiel. Om iedereen goed te kunnen helpen is aanmelden nodig via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

donderdag 7 april

Spreekuur Inkomstenbelasting
14:00, Tiel. Elke week in april is er een gratis spreekuur in de bibliotheek in Zinder voor alle vragen over de Inkomstenbelasting en Toeslagen. Aanmelden niet nodig.

Aanhaakrondleiding
14:00, Buren, Marechausseemuseum. Deze week is het museumweek, met als thema ‘Open je wereld’. In het Marechausseemuseum daarom diverse activiteiten rond dit onderwerp. Op donderdagmiddag kun je aanhaken bij de rondleiding langs de hoogtepunten van het museum. Speciale aandacht voor de mensen achter het uniform. Deelname is gratis, maar vol is vol.

zaterdag 9 april

Boekstartfeestje Lentepret
09:00, Tiel. Vier de lente met je peuter in de bibliotheek in Zinder bij het gratis Boekstartfeestje Lentepret. De leescoaches lezen voor en zingen en spelen met je peuter. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Verhaal op zaal
11:00, Buren, Marechausseemuseum. Deze week is het museumweek, met als thema ‘Open je wereld’. In het Marechausseemuseum deze week daarom diverse activiteiten rondom dit thema. Op zaterdag 9 april vertelt een marechaussee over zijn werk.

zondag 10 april

Rommelmarkt
10:00, Tiel. Gymnastiekvereniging Hellas uit Tiel houdt zondag 10 april haar jaarlijkse rommelmarkt. Dit jaar zijn er ook diverse kinderspellen. Daarnaast is het populaire rad van avontuur weer aanwezig en zijn er verschillende demo’s van gym groepen. De activiteiten vinden plaats in het eigen complex, dat gelegen is op de hoek Hilversumstraat/Bevrijdingslaan. De opbrengst van deze dag komt volledig ten goede aan de vereniging.

Rommelmarkt
11:00, Tiel, Clubhuis. Van alles en nog wat voor een bodemprijsje. Clubhuis Tiel, Peppellaan 6 Tiel.

maandag 11 april

Boekstartfeestje Lentepret
09:00, Tiel. Vier de lente met je peuter in de bibliotheek in Zinder bij het gratis Boekstartfeestje Lentepret. De leescoaches lezen voor en zingen en spelen met je peuter. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Boekstartfeestje Lentepret
10:00, Tiel. Vier de lente met je peuter in de bibliotheek in Zinder bij het gratis Boekstartfeestje Lentepret. De leescoaches lezen voor en zingen en spelen met je peuter. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

dinsdag 12 april

BiebTalk: Sergio Vyent
20:00, Tiel. Kom luisteren naar de BiebTalk van Sergio Vyent in de bibliotheek in Tiel! Het thema van de Boekenweek is Eerste Liefde en Sergio schreef er een boek over: “De liefde volgens Sergio”. Deze BiebTalk is ook online te volgen, maar mensen die Sergio in levende lijve willen ontmoeten, kunnen zich opgeven via www.bibliotheekrivierenland/BiebTalk.

woensdag 13 april

Exceptionele transporten?
20:00, Tiel. Woensdag 13 april. Lezing Rijkswaterstaat en exceptionele Transporten. Mail: physicatiel@gmail.com of www.physicatiel.wordpress.com. Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3 in Tiel

West Betuwe

dinsdag 5 april

Open Eettafel Deil
12.00, Geldermalsen. Elkaar ontmoeten en gezellig samen eten. Het diner bestaat uit een driegangenmenu. Iedere eerste dinsdag van de maand van 12.15 uur tot 14.00 uur in het Duifhuis in Deil. Kosten € 10,00, ter plaatse contant te voldoen. Aanmelden bij Rieneke van Gelderen tel. 0345-651436.

Nutslezing
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Kees Terlouw reist met zijn vriend door India, op een motor. Eerst door het vlakke en kleurrijke India. Dan gaan ze door de “lage” Himalaya waar moessonwolken over de hoge heuvels rollen. Na Manali wordt het Tibetaanse plateau beklommen met bergpassen van boven de 5.000 meter, onverharde wegen en wild stromende rivieren. Ze bezoeken de Sikh stad Amritsar met de heilige gouden tempel. De 4000 km lange motorreis wordt afgerond met een mooie maar natte rit door de “lage” Himalaya. Terlouw laat deze reis meebeleven door zijn dia’s tijdens een avond van het Nut. Dinsdagavond 5 april 2022, aanvang 20.00 uur in De Pluk in Geldermalsen. Ook niet leden zijn welkom, zij betalen € 5, biebleden en HKWB € 4.

woensdag 6 april

Bingo
10.00 uur, Herwijnen, Dorpshuis De PoortTijdens deze Bop-bijeenkomst wordt er Bingo gespeeld, gepresenteerd door Winfried Flapper. Iedereen is welkom.

donderdag 7 april

Stroomhuis
19:30, Neerijnen, het Stroomhuis. Op 7 april draait in Stroomhuis de documentaire van Marjoleine Boonstra Het wonder van Le Petit prince (2018). De Kleine Prins van Antonie de Saint-Exuperie is het meest vertaalde boek ter wereld. Toegang: € 6. Reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

Biodiversiteit
20.00, Eck en Wiel. Gert Jan Koopman houdt op donderdag 7 april een lezing over de Nederlandse biodiversiteit en inheemse flora in Jeugdgebouw St. Annakerk, Prinses Beatrixstraat 9, Eck en Wiel. In zijn presentatie gaat Gert-Jan in op de staat van de Nederlandse biodiversiteit in de brede zin. Hij spreekt over kansen om de biodiversiteit te herstellen en over bedreigingen binnen het huidige systeem. Toegang is gratis, aanmelden vooraf is niet nodig.

zaterdag 9 april

Bridgedrive
12.30, Geldermalsen. Bridgeclub Geldermalsen organiseert op zaterdag 9 april 2022 van 12.30 uur tot 17.00 uur een bridgedrive waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan Giro 555 voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Locatie: Ons Eigen Gebouw, Groeneweg 23, Buurmalsen. Toegankelijk voor iedere bridger. Bijdrage € 25, = per paar. Over te maken op rekening NL58 RABO 0140 6366 92 t.n.v. BC Geldermalsen. Aanmelding via email bcgeldermalsen@gmail.com.

Paasuitvoering
18.30, Geldermalsen, Bethelkerk. Belangstellenden zijn van harte welkom op de paaszangavond van het kinderkoor De Kleine Lofstem onder leiding van Jolanda van Dam. Op deze avond hoopt de familie Schenkeveld iets te vertellen over hun toekomstig werk bij de MAF in Liberia. Hiervoor zal ook een collecte zijn. Bethelkerk, Laan van Leeuwenstein 10 in Geldermalsen. Aanvang om 18.30 uur.

Voorjaarsconcert
20.00 uur, Beesd, Het Klokhuis. Dit jaar zal het concert in het teken staan van een reis om de wereld. De slagwerkgroep zal de avond openen, o.l.v. Sander van Ingen. Naast een gevarieerd programma zullen ook oud-leden meespelen. Daarna zal de harmonie, o.l.v. Theo Bindels verder gaan met het programma. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren. De entree is €7,50 en er kan gepind worden. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Cajun & Zydeco Night
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Cajun & Zydeco Night op het podium in De Pluk op zaterdag 9 april. Zanger Henk de Kat werd twee keer uitgeroepen tot ‘Beste blues accordeonist van Europa', drie keer stond hij op het North Sea Jazz festival. Mede-zanger Hans de Vries, zelf oud-bandleider van Louisiana Radio, is grootmeester op de blueshar en hanteert tal van percussie-instrumenten zoals de voodoo-stick. Ferdinand Bakker, akoestisch gitaar en viool en voormalig bandleider van de jaren zeventig cultband Alquin. De swingende drummer deze avond is Jeroen Elfferich. Aanvang 20.30 uur. De toegang 15.00 Euro via betuwsblues@gmail.com

maandag 11 april

Voorjaarsbloemstuk
19:30, Beesd. Aan de de slag met bloembollen, bloemen. Voorjaarsartikelen en paasdecoratie. Van 19.30 tot 22.00 uur. Opgeven kan via www.kindercrea.net/evenementen

dinsdag 12 april

Soos Geldermalsen
14:00, Geldermalsen. Onder het genot van een kopje koffie gezellig bijpraten, een spelletje spelen of luisteren naar een interessante spreker. Het kan bij de soos. Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat. Kosten € 4,00. Aanmelden en informatie Welzijn West Betuwe tel 573688.

Paasknutselen
15:00, Haaften. Het is bijna Pasen en daarom kunnen kinderen komen knutselen in het thema Pasen. Kosten 12.50 euro. Opgeven: www.kindercrea.net/evenementen

woensdag 13 april

Ouder-kind café Geldermalsen
09:30, Geldermalsen, De Pluk. Belangstellenden met kinderen tussen de 0-4 jaar en die samen leuke dingen willen doen en nieuwe mensen willen leren kennen zijn welkom bij het ouder-kind café! Er is koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis. Inloop 09:30 -10:00 uur. Activiteit 10:00 - 11:00 uur.

Crea Club in De Pluk
09:30, Geldermalsen. De Crea Club is iedere tweede woensdag van de maand van 09.30 tot 11.30 uur in het Grand Café van De Pluk. Er wordt iedere keer iets anders gemaakt. Kosten bedragen € 7,50 inclusief materiaal en één kopje koffie of thee. Graag aanmelden op info@welzijnwestbetuwe.nl of tel. 0345-573688.

Stinzenplanten excursie
10:00, Neerijnen. De boswachters van GL&K organiseren op woensdag 13 april 2022 een stinzenplanten excursie. Op landgoed Waardenburg Neerijnen groeien veel stinzenplanten, zoals: knikkend vogelmelk, bostulp, holwortel, Italiaanse aronskelk en daslook. Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Meer informatie en online reserveren: www.glk.nl/excursies.