Wisseling van de wacht

Vorige week vergaderde de gemeenteraad twee keer. Dit was in een verschillende samenstelling. Ik ‘zie’ u denken dat dit niet kan. Echter, deze situatie doet zich een keer per vier jaar voor. Bij de afscheidsvergadering aan het eind van de bestuursperiode. En bij de installatievergadering van de raad aan het begin van de volgende vier jaar.
Een enkele opmerking over de afscheidsvergadering. Hierin zie ik verschillende emoties en gevoelens. Er zijn raadsleden die weggaan, omdat ze daar zelf voor gekozen hebben. Zij zitten er redelijk ontspannen bij. Ze hebben eerder hun beslissing genomen en zijn al met de verwerking bezig geweest. Zij hebben toegeleefd naar deze vergadering.
Er zijn andere raadsleden voor wie het afscheid een teleurstelling is. Het was niet hun keuze om weg te gaan. Dat kan zijn omdat de kiezer besliste dat er niet voldoende stemmen zijn om het raadslidmaatschap voort te zetten. Het kan ook voorkomen dat de plaats op een kandidatenlijst herverkiezing onmogelijk maakte. Ik hoop dat men uiteindelijk met een positief gevoel, of zelfs met trots, terugkijkt op een mooie periode.
De installatievergadering heeft een feestelijk karakter. Zeker voor de mensen die voor het eerst in de gemeenteraad zijn gekozen. Zij beginnen aan een politiek avontuur. Het meest plechtige is wanneer de leden de eed of de belofte afleggen. Ieder lid verklaart in de eerste plaats dat hij/zij om benoemd te worden geen geschenk heeft aangenomen. Daarna dat hij/zij ook geen geschenk of belofte aanneemt om iets voor iemand te regelen. En als laatste de getrouwheid aan de Grondwet. Het nakomen van de wetten en het naar eer en geweten vervullen van de plichten als raadslid. Na dit officiële deel is er ontspanning. Een kort toespraakje, een boeket bloemen als welkom en de felicitaties en attenties van familie, vrienden en partijgenoten.
Kort hierna begint het echte werk. Een inwerkprogramma met veel informatie over wat er allemaal speelt. En de eerste vergaderingen met inhoudelijke onderwerpen. Er is meer dan genoeg te doen. Ik ben benieuwd wat de nieuwe periode u en mij gaat brengen.

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.