Dichter Marco Houtschild en beeldend kunstenaar Rop Philippi met een nieuw project.
Dichter Marco Houtschild en beeldend kunstenaar Rop Philippi met een nieuw project. Foto: Aangeleverd

Culemborg

woensdag 16 maart

Peuterballet
09.45, Culemborg. Vanaf woensdag 16 maart 2022 van 09:45 tot 10:15 uur. Alle kinderen van 2.5 en 3 jaar zijn van harte welkom om lekker mee te dansen! www.danceartstudios.nlof info@danceartstudios.nl

donderdag 17 maart

Gratis belastinghulp
10.00 uur, Culemborg. Wijkcentrum De Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Bijvoorbeeld met vragen over het online aangifte doen met de eigen DigiD. Of over hoe je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) gegevens ophaalt met je DigiD. Ook voor belastingtechnische vragen kunnen mensen op afspraak binnenlopen, bijvoorbeeld welke zorgkosten aftrekbaar zijn. En ook als iemand niet weet of hij recht heeft op zorg- of huurtoeslag, kan hij of zij een bezoek brengen aan het spreekuur. Aanmelden kan via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of loop even binnen in Het Weeshuis. Dan wordt in overleg een afspraak ingepland.

vrijdag 18 maart

Inkomstenbelasting
14:00 uur, Culemborg. Buurtcentrum Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Bijvoorbeeld met vragen over het online aangifte doen met de eigen DigiD. Of over hoe je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) gegevens ophaalt met je DigiD. Ook voor belastingtechnische vragen kunnen mensen op afspraak binnenlopen, bijvoorbeeld welke zorgkosten aftrekbaar zijn. En ook als iemand niet weet of hij recht heeft op zorg- of huurtoeslag, kan hij of zij een bezoek brengen aan het spreekuur. Plan een afspraak via de klantenservice van de bibliotheek 0344 639940 of www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

zaterdag 19 maart

Workshop Schubert liederen
13:30, Culemborg. Het Culemborgs Mannenkoor organiseert een gratis muzikale koor-workshop die in het teken staat van Schubert. Onder leiding van Bas Kuijlenburg nemen we een aantal fraaie Schubert liederen onder handen. Ervaar hoe prachtig het klinkt als stemmen en stemgroepen samenvloeien. Zowel ervaren zangers als mannen die het eens willen proberen zijn van harte welkom!

Lezing: Het voedselbos
14:30, Culemborg, Bibliotheek Rivierenland. Entree: gratis. Een voedselbos is een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. De bomen en planten zijn zo gekozen dat ze elkaar in balans houden en samen een vruchtbare bodem bevorderen. Een oogstbos dus. Gerdien Dijkstra, projectleider van het voedselbos Lingehout in Geldermalsen vertelt over de grondbeginselen van het voedselbos.

Bundelpresentatie
20:30, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Na hun geslaagde samenwerking in ‘Houtschilds beknopte Vogelverzenveldgids’ komen dichter Marco Houtschild en beeldend kunstenaar Rop Philippi met een nieuw project. In de bundel ‘Ouder en ouder’ onderzoekt Houtschild de relatie met zijn ouders. Alhoewel de gedichten een particuliere oorsprong hebben, krijgen ze met Houtschilds vaardige pen een universele zeggingskracht. Bij deze ‘pap-en-mam-gedichten’ vormen Philippi’s beeldcollages een sferische toevoeging. Om de bundel feestelijk ten doop te houden, hebben Houtschild en Philippi jonge én oude vakbroeders en -zusters gevraagd met het thema aan de slag te gaan. Dat resulteert in een gevarieerd programma vol voordracht, muziek en expositie.

maandag 21 maart

Noorderzon
20:00, Culemborg. KucU speelt Noorderzon, een eenakter van Moniek Kramer. Noorderzon is een tragikomedie over twee zussen die gezamenlijk een café runnen. Dan komt er een gast langs… Er ontvouwt zich een bizar schouwspel over het najagen van het steeds wegvluchtende geluk. Hoever gaat iemand om de situatie meester te blijven? Regisseur: Preben Slotboom Spelers: Gab Franken, Liesbeth Helmond-Roos, Martine Sparling. Locatie: Café den Tollensteghe, Tollenstraat 20, Culemborg. Data: maandag 21 maart 18.30 uur diner, voorstelling om 20.00 uur. Maandag 21 maart 20.00 uur. Zondag 27 maart 14.00 uur. Maandag 28 maart 20.00 uur. Entree: € 7,50 voor alleen de voorstelling, € 30 met diner. Reserveren via https://www.kucu.nl/

donderdag 24 maart

Gratis belastinghulp
10.00 uur, Culemborg. Wijkcentrum De Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Bijvoorbeeld met vragen over het online aangifte doen met de eigen DigiD. Of over hoe je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) gegevens ophaalt met je DigiD. Ook voor belastingtechnische vragen kunnen mensen op afspraak binnenlopen, bijvoorbeeld welke zorgkosten aftrekbaar zijn. En ook als iemand niet weet of hij recht heeft op zorg- of huurtoeslag, kan hij of zij een bezoek brengen aan het spreekuur. Aanmelden kan via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of loop even binnen in Het Weeshuis. Dan wordt in overleg een afspraak ingepland.

vrijdag 25 maart

Inkomstenbelasting
14:00 uur, Culemborg. Buurtcentrum Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Bijvoorbeeld met vragen over het online aangifte doen met de eigen DigiD. Of over hoe je de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) gegevens ophaalt met je DigiD. Ook voor belastingtechnische vragen kunnen mensen op afspraak binnenlopen, bijvoorbeeld welke zorgkosten aftrekbaar zijn. En ook als iemand niet weet of hij recht heeft op zorg- of huurtoeslag, kan hij of zij een bezoek brengen aan het spreekuur.Plan een afspraak via de klantenservice van de bibliotheek 0344 639940 of www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

zondag 27 maart

BoekenBrunch
11:00, Culemborg. Iedere laatste zondag van de maand is het BoekenBrunch bij Boekhandel Tomey in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland. Deze zondag in maart komen Freek de Jonge en Hella de Jonge voorlezen en signeren zij hun boeken. Neerlands grootste theatermaker Freek de Jonge schreef een schitterend verhaal over zijn afkomst. Kom verder! Na een hartaanval verzet Hella de Jonge zich tegen de vaak zware medicatie, en hervindt juist daardoor haar levenslust. Dit boek getuigt van een gevecht om geen patiënt te worden maar mens te blijven. Deelname: € 8,00 pp inclusief brunch. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan in de boekwinkel of via de mail: info@boekhandeltomey.nl Boekhandel Tomey Markt 8, Culemborg.

Niek Baar en Ben Kim
15:00, Culemborg. Zondag 27 maart, 15:00 De Fransche School, Culemborg presenteert: Niek Baar en Ben Kim.In januari 2018 won Niek het prestigieuze Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’. Hij begon op achtjarige leeftijd met vioolspelen. Vijf jaar later werd hij toegelaten tot de jong talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij cumlaude afstudeerde. Niek vervolgde zijn opleiding in Berlijn op de Hochschule für Musik Hanns Eisler, waar hij in 2016 met de hoogst mogelijke score zijn Masterdiploma behaalde.Niek speelt samen met de Amerikaanse pianist Ben Kim: “so much naturalness, sympathetic charisma and pleasant modesty, coupled with great virtuosity, are rarely experienced with a leading musician”.

Tiel

vrijdag 18 maart

Bingo Blommeland
14:00, Lienden. Bingo Blommeland / Huis van Lienden. Deelname kost € 4,00,- inclusief gratis kopje koffie of thee. Voor eventuele andere consumpties betalen deelnemers extra.

zaterdag 19 maart

Familiemiddag
14:00, Tiel. Gezellige familiemiddag in Zinder rondom de fototentoonstelling Family Portraits van de Amerikaanse fotografe Joey o’Loughlin. Met dans, muziek, lekkere hapjes en leuke workshops.En de fotografe zet gratis Tielse families op de foto!

maandag 21 maart

Koffie en Kids
10:00, Maurik. Belangstellenden die behoefte hebben aan contacten met andere ouders zijn welkom op Koffie&Kids in het Klokhuis in Maurik. Hier kunnen de aanwezigen koffiedrinken en kletsen met andere ouders, terwijl de kinderen kunnen spelen. Het Klokhuis, sterappelhof 7 Maurik

donderdag 24 maart

BiebTalk: Guerilla Gardening
20:00, Tiel. Online lezing door bioloog Cerian van Gestel over het vergroenen van de leefomgeving. Met handige tips hoe men zelf aan de slag kan. En voor de eerste 20 aanmeldingen een gratis ‘Bloempracht in je boomspiegel zaadzakje’ cadeau. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

Tennis en Padel
10:00, Tiel. Zaterdag 26 maart houdt Ridderweide Tennis en Padel de Open Dag. Kom kennismaken met tennis op de vier nieuwe kunstgrasbanen en natuurlijk met de snelstgroeiende sport van Nederland, Padel!Padel is een combinatie van tennis en squash, waarbij men gebruik kan maken van de glazen wanden om de bal in het spel te houden. Belangstellenden zijn tussen 10:00 en 15:00 uur welkom en kunnen een van de clinics volgen. Aanmelden via http://bit.ly/opendag_ridderweideTijdens de Open Dag zullen ook de volledig vernieuwde tennisbanen feestelijk geopend worden.

West Betuwe

dinsdag 15 maart

Inloop Vuren weer van start
10.00, Vuren. Nadat er door de corona-perikelen gedurende twee jaren geen inloop in het dorpshuis de Koels kon worden georganiseerd, heeft de leiding besloten de draad weer op te pakken en de eerste Inloop van dit jaar te organiseren op dinsdag 15 maart a.s. Omdat men elkaar gedurende lange tijd niet heeft kunnen ontmoeten staat deze eerste Inloop in het teken van gezellig even bijpraten onder het genot van een kopje koffie of thee. Tevens wordt er deze morgen samen gesproken over de toekomstplannen van de Inloop. De Inloop wordt georganiseerd door Stichting Vuren Actief. Een ieder is vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur welkom in dorpshuis de Koels en bepaalt zelf het tijdstip van komen en gaan.

Soos Geldermalsen
14:00, Geldermalsen. Onder het genot van een kopje koffie gezellig bijpraten, een spelletje spelen of luisteren naar een interessante spreker. Het kan bij de soos. Rode Kruisgebouw, Van Limburg Stirumstraat. Kosten € 4,00. Aanmelden en informatie Welzijn West Betuwe tel 573688.

Hans Mulder in Stroomhuis
20:00, Neerijnen. Hans Mulder is met zijn boek De Ontdekking van de Natuur de winnaar van de Jan Wolkersprijs 2021 (prijs voor het beste natuurboek).Mulder, conservator is van de Bibliotheek van Artis, vertelt over de ontwikkelig van natuurstudie. Hij laat zien hoe de mens sinds 1500 de geheimen van de natuur trachtte te doorgronden en hoe er in Europa steeds meer studies kwamen waarin dieren en planten ‘naar het leven’ werden beschreven en verbeeld. In de daaropvolgende eeuwen werd het onderzoek naar de natuurlijke wereld verdiept en werd de kunst om die wonderbaarlijke natuur af te beelden geperfectioneerd. Mulder is een rasverteller. Kosten € 6,00 (inclusief koffie/thee)Voor informatie en reserveren: Stroomhuisneerijnen.nl

Nutslezing
20:00, Geldermalsen. Ton van Balken, voorheen hoofd van een school in Beesd, trof in zijn huis in Zaltbommel een bal aan. Dat bleek een heel oude balk te zijn. Zijn speurtocht naar de herkomst ervan bracht hem terug in de geschiedenis: naar de pest, kloosters en weeshuizen, naar waterlopen, leerindustrie, naar historische plekken in het rivierengebied, en zelfs naar Zweden en IJsland. Uiteindelijk legde hij zijn onderzoek vast in een boek. Hij wil zijn bevindingen graag delen. Op een lezing van Het Nut komt hij erover vertellen en laat een deel van de afbeeldingen uit het boek zien.Dinsdag 15 maart, 20.00 uur, De Pluk Geldermalsen. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 5,- entree, bieb-leden en leden van HKWB € 4,-.

woensdag 16 maart

55+soos Meteren
14:00, Meteren. Gezellig samen koffiedrinken en bijpraten. Kom gezellig en neem de buurtjes mee. Deze keer komt Ben Teerink, gevarieerde muziek spelen op zijn hammondorgel, meezingen gaat vanzelf. De entree is 5 euro pp, dat is inclusief 2 keer koffie/thee, koek en gezelligheid. Aanmelden is niet nodig. Als de entree een belemmering is, kan men contact opnemen met Ida van Est-Vink: 0345569276. Dorpshuis Meteren, Achtersteweg 17.

The Duke bij Lingefilm
20:00, Geldermalsen, Lingefilm. The Duke is een komedie van het soort waar de Britten al decennialang in uitblinken. De film vertelt het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van de 60-jarige Londense taxichauffeur Kempton Bunton. Hij wist in 1961 een kostbaar schilderij van Goya te stelen uit de National Gallery. Het losgeld wil hij aanwenden voor een goed doel. De samenwerking tussen acteurs en regisseur staat garant voor succes: Jim Broadbent , Helen Mirren en Roger Michell. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang woensdag 20.00 uur. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. E-tickets via www.lingefilm.nl.

Licorice Pizza bij Lingefilm
20:00, Geldermalsen. Licorice Pizza - Los Angeles 1973, Nixon is president en een oliecrisis dreigt. Het gaat aan de 15-jarige Gary voorbij. Hij heeft andere interesses en plannen. Als hij op een dag Alana ziet, is hij op slag verliefd en vastbesloten om haar voor zich te winnen. Ook al is zij 10 jaar ouder dan hij. Dankzij regisseur Paul Thomas Anderson (Magnolias, the Master) is het toch geen foute film, maar een warme coming-of-agefilm. Prachtige rollen van Gary (door Cooper Hoffman) en Alana (zangeres Alana Haim). Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang: woensdagavond 20.00 uur. Kaarten via www.lingefilm.nl, Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50

donderdag 17 maart

Crea Spel in het Klokhuis Beesd
10:00, Beesd. Belangstellenden die het leuk vinden om creatief bezig te zijn kunnen iedere 1de en 3de donderdag van de maand terecht in het Klokhuis in Beesd. Deelnemers kunnen zelf spullen meenemen of een spel uit de kast spelen. Een kop koffie drinken of een praatje maken kan ook. Kosten; 1,- voor koffie en thee. Aanmelden is niet nodig, loop gewoon binnen!

Meat & Eat in De Pluk
18:00, Geldermalsen, De Pluk. Belangstellenden kunnen mee eten voor 16,50 euro per maaltijd, inclusief een drankje. Inloop vanaf 18:00. Aanschuiven om 18:30. Aanmelden voor de Meet & Eat, ga naar www.depluk.nl/aanmelden

vrijdag 18 maart

Britse komedie bij Lingefilm
20:30, Geldermalsen, Lingefilm. Deze week vertoont LingeFilm de charmante Britse komedie The Duke (vrijdag 18 maart 20.30 uur). The Duke vertelt het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van de 60-jarige Londense taxichauffeur Kempton Bunton. Hij wist in 1961 een kostbaar schilderij van Goya te stelen uit de National Gallery. Het losgeld wil hij aanwenden voor een goed doel. De samenwerking tussen acteurs en regisseur staat garant voor succes: Jim Broadbent , Helen Mirren en Roger Michell. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag 20.30 uur. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. Etickets via www.lingefilm.nl.

zaterdag 19 maart

Film en maaltijd
18:00, Geldermalsen, Lingefilm. Op zaterdag 19 maart is het weer tijd voor Film & Maaltijd. Er wordt een heerlijke maaltijd geserveerd bij de meermalen bekroonde Iraanse film Sun Children. Sun Children is het hartverwarmende verhaal van de 12-jarige Ali en zijn vrienden. Zij doen er alles aan om wat geld te verdienen.Op een dag komen ze terecht bij de School van de Zon, een onderwijsproject voor straatkinderen. De jonge acteurs in dit Iraanse drama raken een snaar bij de kijkers. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang zaterdag 20.30 uur, maaltijd om 18.00 uur. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. FILM + MAALTIJD € 29,00. E-tickets via www.lingefilm.nl.

zondag 20 maart

Back to Concert Swing
14:00, Meteren. Sweet Blossom Orchestra heeft een nieuwe muzikale leider, gedeeltelijk nieuwe muzikanten en een nieuwe, maar ook weer oude vertrouwde zangeres. Zondag 20 maart vanaf 14.00 uur geeft SBO een concert in het Dorpshuis te Meteren. Toegang is gratis. Graag van tevoren een tafel reserveren. Sweet Blossom Orchestra staat sinds medio vorig jaar onder de muzikale leiding van Marcel Streef. Zangeres is Anita Simons. Aanmelden kan via email: jokevanvrouwerff@gmail.com of bij een van de muzikanten. www.facebook.com/sweetblossomorchestra

Sun Children
20:00, Geldermalsen, Lingefilm. Op zondag 20 maart draait Sun Children nogmaals (20.00 uur) bij Lingefilm. Sun Children is het hartverwarmende verhaal van de 12-jarige Ali en zijn vrienden. Zij doen er alles aan om wat geld te verdienen. Op een dag komen ze terecht bij de School van de Zon, een onderwijsproject voor straatkinderen. De jonge acteurs in dit Iraanse drama raken een snaar bij de kijkers. Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang woensdag 20.00 uur. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. . E-tickets via www.lingefilm.nl.