Aftellen

Over negen dagen zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Ik beken eerlijk dat ik daar nog nauwelijks aan kan denken. Op het moment dat ik dit schrijf, is de erbarmelijke situatie in Oekraïne volop in het nieuws. Ik vrees dat dit de komende weken niet veel anders zal zijn.
Het is een ongekende brutaliteit van het Russische regime om het buurland in te vallen. Om een betrekkelijk jonge en dus kwetsbare democratie te willen vernietigen. Laten we dus bedenken welk groot voorrecht wij hebben om een stem uit te brengen bij de verkiezingen. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Daarom doe ik met overtuiging opnieuw de oproep aan alle kiesgerechtigden om te gaan stemmen. Iedere stemt telt, laat er dus geen verloren gaan. Iedere kiezer bepaalt mede wie de komende vier jaar volksvertegenwoordiger mogen zijn. En wie in het dagelijks bestuur van de gemeente zitting mogen nemen. Als u niet in staat bent om te gaan stemmen, geef dan een volmacht aan een ander om namens u te stemmen. Partijen voeren campagne. Hun posters zijn overal in de gemeente zichtbaar. Daarop staat zo kort mogelijk waarom u op die partij moet stemmen. In hun programma’s staan hun ambities, kernpunten, plannen, speerpunten en voornemens. Voldoende leesvoer in de verkiezingskrant dus. Voor twijfelaars is er de StemWijzer. Na een keuze bij 30 stellingen krijgt u een hint.
Ik heb ook nog niet alle programma’s bestudeerd. Wel heb ik goed gekeken naar de motto’s die partijen gebruiken. Sommige zijn kort, andere een halve zin of iets meer. Ik heb ze achter elkaar gezet en een beetje door elkaar ‘gehusseld’. En heb er een paar zinnen van geknutseld.
Ik moest wel enkele neutrale verbindende woorden gebruiken. Anders worden het onbegrijpelijke zinnen. Ik laat u niet langer in het ongewisse. "Iedereen doet mee voor het behoud van de Kern. Dus moet het roer om. Samen maken we het verschil en samen brengen we leefbaarheid in praktijk. Bij dromen en doen kunnen we samen recht doen, dus kiezen voor doen. We kiezen sociaal en zijn thuis in West Betuwe.” Sterkte met het maken van een goede keuze!

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.