• Het jeugdkoor bestaat uit de twintig oudste en meest ervaren zangers van NVA.
• Het jeugdkoor bestaat uit de twintig oudste en meest ervaren zangers van NVA. Foto: NVA

Jeugdkoor geeft concert

culemborg • Het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor geeft op zondag 13 maart, onder leiding van Anaïs de la Morandais en in samenwerking met De Roos van Culemborg, om 16.00 uur een barokconcert in de Grote of Sint Barbarakerk in Culemborg.

Het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor bestaat uit de twintig oudste en meest ervaren zangers van Nieuw Vocaal Amsterdam (NVA). De zangers worden in dat concert aangevuld met het nieuwe projectkoor van Nieuw Vocaal Amsterdam voor jong-volwassenen NoVA (voornamelijk NVA alumni) en door de tenoren en bassen van NVA. Het gaat in totaal om 30 á 35 zangers.
Het programma bevat in elk geval het 'Stabat Mater' van Pergolesi, waarbij de delen deels door solisten uit het Jeugdkoor en deels door het gehele koor gezongen worden. Verder wordt het 'Magnus Dominus' van Mondonville uitgevoerd. Het programma wordt gecompleteerd door (instrumentale) werken van Nystedt en Bach, die aansluiten op de Lijdenstijd.
De zangers worden begeleid door een barok-ensemble, bestaande uit studenten Oude Muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Het ensemble wordt samengesteld en als eerste violist begeleid door Antoinette Lohmann. Zij doceert op beide conservatoria en behoort tot de beste barokviolisten van Nederland.
Nieuw Vocaal Amsterdam is een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren. "We hebben momenteel zo'n driehonderd leerlingen", zegt Marco van de Klundert van het NVA. "Wij leiden op tot een zeer hoog niveau van zingen en werken samen met Nationale Opera & Ballet en het Conservatorium van Amsterdam. Tegelijkertijd hebben we een sterke sociale doelstelling, waarin we samenwerken met Leerorkest Amsterdam."
Het programma in de Grote kerk in Culemborg heeft als centrale compositie het wereldberoemde 'Stabat Mater', dat Giovanni Battista Pergolesi in 1736 componeerde. Dit werk, dat wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit de barokke muziekliteratuur, drukt de klaagzang van Maria aan het kruis van haar stervende zoon Jezus uit.
Hoewel Pergolesi pas 26 jaar was toen hij dit werk schreef, getuigt de wijze waarop hij de emoties van Mariain de twaalf delen verklankt van een ongekend invoelingsvermogen en compositorische vaardigheid.
Naast het Stabat Mater zullen in de Grote kerk enkele andere barokke vocale en instrumentale werken klinken, zoals het 'Magnus Dominus' van Mondonville en muziek van J.S. Bach en Händel. Het programma duurt een uur.