• Niels toont trots zijn Award, die hij zojuist van zijn Award-begeleider heeft gekregen.
• Niels toont trots zijn Award, die hij zojuist van zijn Award-begeleider heeft gekregen. Foto: Rob Zantinge

Bronzen Award Niels Riegman

tiel • De 17-jarige Niels Riegman uit Tiel ontving zondagmiddag de Bronzen Award voor zijn succesvolle deelname aan de International Award For Young People. 

Dit is een uitdagend programma met als doel jongeren te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Om de Bronzen Award te behalen moest Niels vier onderdelen afronden: vrijwilligerswerk, sport, individueel talent en de expeditie. Niels heeft voor zijn award drie maanden vrijwilligerswerk gedaan. Hij was actief als activiteitenbegeleider in woonzorgcentrum Vrijthof in Tiel. Bij het onderdeel individueel talent werkte Niels drie maanden lang aan het behalen van verschillende extra specialisatie-insignes bij scouting. En voor zijn hoofdonderdeel sport deed Niels zelfs zes maanden lang krachttraining bij Cosyclub Juliën.
Bovendien ging Niels twee keer op expeditie; één keer als proef en één keer heel serieus. Voor de laatste expeditie ging hij, samen met drie andere scouts, in drie dagen bijna tachtig kilometer 'hiken'; van Cothen naar Loosdrecht, met overnachtingen in Austerlitz en Baarn. Ze hebben hiervoor alles zelf geregeld, waaronder het reserveren van de overnachtingsplekken, de route bepalen, boodschappen doen en zelf koken. Ook hebben ze alle spullen zelf gedragen. Bovendien moest onderweg een onderzoeksopdracht worden gedaan. Hiervoor hebben de vier een onderzoekje gedaan naar de diverse kastelen die ze onderweg tegenkwamen. De Award is een 'non formal educational' programma, een methode voor niet-formeel leren. Talentontwikkeling, zelfstandigheid en maatschappelijke betrokkenheid van de jongeren tussen de 14 tot en met 24 jaar staan centraal. Het programma biedt een structuur waarbinnen jongeren buiten schooltijd diverse soorten, zelfgekozen activiteiten ondernemen. Ze stellen zichzelf doelen en proberen dat binnen een bepaalde periode te bereiken. Daarbij worden ze begeleid door een vrijwillige coach, de Award-begeleider, waarbij 'zelf doen' zoveel mogelijk voorop staat. Als alle activiteiten zijn afgerond, krijgen ze voor die prestatie een internationaal erkend certificaat: hun Bronzen, Zilveren of Gouden Award. Door deel te nemen aan de Award, zorgen jongeren voor positieve veranderingen in hun eigen leven én in de wereld om hen heen. Met al dit werk heeft Niels de Bronzen Award verdiend. De prijs werd zondagmiddag door zijn Award-begeleider uitgereikt in het clubhuis van scoutinggroep Scouting Phoenix Tiel, waarvan Niels al jaren lid is. Kort voor de uitreiking hield Niels een presentatie over wat hij voor de Award had gedaan.