• Jeugdadviesraad in discussie met lijsttrekkers gemeenteraad West Betuwe.
• Jeugdadviesraad in discussie met lijsttrekkers gemeenteraad West Betuwe. Foto: Cees Hoogteyling

De lijsttrekkers in de schoolbanken

Algemeen

GELDERMALSEN • In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, gingen leden van de jongerenadviesraad in debat met de lijsttrekkers. Dat gebeurde in de aula van de Lingeborgh in Geldermalsen. 

Voor belangstellenden was de uitzending digitaal te beluisteren. De adviesgroep had vooraf onderling een aantal punten besproken die ze aan de orde wilden stellen. Heel democratisch hadden ze die voorgelegd aan de jeugdraad. De lijsttrekkers of woordvoerders van de tien deelnemende partijen zaten verdeeld tussen de jeugd. De politiek was weer terug in de schoolbanken.

De leiding was in handen van Gabri Wijnakker, hij voelde precies aan waarmee de jeugd kampt en gaf het gevoel de politieke woordvoerder goed te kennen. Daardoor was het een zinvolle en leervolle avond. De jeugd wilde zeker dat er twee punten aan de orde kwamen. 

Als eerste punt werd aan de orde gesteld: Jongeren krijgen te weinig aandacht, ze zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd en zouden graag zien dat het stemrecht verlaagd werd, al zou er maar worden begonnen bij het stemmen voor de gemeenteraad. 

Niet alle fracties juichten dit toe. De ChristenUnie zegt en denkt dat het voldoende is als de huidige raadsleden voldoende weten van wat er onder de jeugd leeft. Terwijl er in de lokale partijen wel begrip is voor de opmerking van de jeugd. Deze partijen voelen wel voor het idee wat Annet IJff van de PvdA inbracht. Dat is meer informatie op de scholen. 

Bijvoorbeeld lessen op school en dan te geven door raadsleden. Het CDA zou een klankbordgroep voor iedereen, dus zeker voor de jeugd graag ondersteunen. De gedachte van enkele partijen dat iedereen, dus ook de jeugd toegang heeft tot de diverse voorbereidende vergaderingen en er kunnen inspreken. Als toeschouwer zou je je dan kunnen afvragen: heb je het wel begrepen wat het probleem bij de jeugd is. 

Vera van Breda: “Het zou een idee zijn om vanaf 17 jaar in de raad te kunnen meedraaien om vast aan het raadswerk te kunnen proeven.” De jeugd is van mening dat er voor hen te weinig wordt gedaan in de gemeente. De raad reageerde daarop dat zij graag willen weten wat de jeugd wil. Die is van mening dat er veel over hen wordt gesproken, alleen niet met hen. 

Petra van Kuilenburg stelt dat er leefbaarheidsbudgetten zijn. Jeugd en politiek denken dat de dorpshuizen een grote rol kunnen spelen in deze. Advies is aan jeugd om te gaan benoemen wat ze precies willen en vooral in contact te komen met de gebiedsmakelaar om samen met voorstellen te komen. Complimenten gingen naar Els de Vries, cultuurcoach Welzijn, zij heeft met de jeugd-adviesgroep deze avond voorbereid.

Het andere belangrijke punt voor de jeugd was het bespreekbaar maken van hoe om te gaan met LHBTIQ+ (Lesbisch-Homo-Biseksueel-Transgender-Intersekse-Quee en + voor alle andere benoemingen). Hierover werd een open en indrukwekkende discussie gevoerd. De jeugd is open en neemt geen blad voor de mond. Pesten is iets wat niet onderbelicht is gebleven. Olivier Grefkens mede-initiatiefnemer van deze discussieavond: “Geweldig dat we als jeugd onze mening zo kunnen uitspreken. Ik hoop dat dit het begin is van een beter contact met de jeugd.”