Ziekenhuis start buddyproject

REGIO • Ziekenhuis Rivierenland is 4 februari gestart met een buddyproject voor kankerpatiënten. 

Het idee van buddy's is afkomstig van het Buddyhuis in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Ziekenhuis Rivierenland werkt voor de zorg bij kanker o.a. samen met dit ziekenhuis. Bij het Buddyhuis kunnen patiënten hun vragen en zorgen over borstkanker bespreken met een ervaringsdeskundige, een buddy. Dit is een patiënt die ooit eens dezelfde diagnose kreeg, een behandeling heeft ondergaan en de ziekte heeft verwerkt. Het contact kan gaan van een appje of belletje tot aan een ontmoeting of samen iets doen. Petra van Merkestein, verpleegkundig specialist, is blij dat dit buddyproject van start gaat. “We zien het als een extra service die we kunnen bieden, boven op de zorg in het ziekenhuis. In het buddyproject trekken we samen op met het Toon Hermans Huis in Tiel, waar buddy’s samen heen kunnen voor activiteiten.”

Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een donatie van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland, die zich inzet voor extra voorzieningen voor patiënten en hun naasten. Wie meer wil weten, kan alvast een kijkje nemen op www.ziekenhuisrivierenland.nl/buddyhuis. Mailen kan ook, naar buddyhuis@zrt.nl.


Meer ambitie in de warmtetransitie

west betuwe • De enorme opgave om alle huizen van het gas te krijgen wordt vaak onderschat. Ginsdag besluit de gemeenteraad over de Transitievisie Warmte. "Dit plan staat vol goede voornemens over hoe we dat kunnen doen, maar is weinig concreet en niet erg ambitieus, vindt GroenLinks. De partij vindt dat duidelijke acties en tussendoelen moeten worden vastgesteld tot 2050. Wethouder IJff sprak in de Commissie Ruimte vorige week geruststellende woorden en noemde dit vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld dat inwoners die aan de slag willen ondersteund worden en dat elke vijf jaar geëvalueerd wordt.  GroenLinks gaat met D66 in de raad voorstellen om deze zaken in het plan op te nemen. "Zodat we met elkaar deze transitie concreet kunnen maken en we het tempo opschroeven."


Lezing Stroomhuis over voedselbos 

neerijnen • Gerdien Dijkstra houdt op dinsdag 15 februari om 20.00 uur in het Stroomhuis in Neerijnen een presentatie over het voedselbos Lingehout in Geldermalsen. Zij is projectleider van het nieuwe voedselbos Lingehout in Geldermalsen, dat in januari van start is gegaan. Gerdien: "De wereld heeft dringend behoefte aan alternatieven voor de gangbare landbouw. Voedselbossen produceren voedsel door met de natuur samen te werken in plaats van ertegenin te gaan. Natuurontwikkeling en voedselproductie gaan er hand in hand." Wie een voedselbos wil beginnen op een bestaand agrarisch terrein van 11 hectare, moet een heel goed plan hebben. In januari is het ‘Voedselbos Lingehout' officieel van start gegaan. Kosten 6 euro.