west betuwe • Platform Toegankelijk West Betuwe is zeer te spreken over de Mobiliteitsagenda, die vandaag (dinsdag 1 februari) wordt besproken door de gemeenteraad.

Het platform is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het plan. Zo hebben bewoners met een beperking in verschillende kernen een inventarisatie gemaakt van positieve- en knelpunten op het gebied van toegankelijkheid in de openbare ruimte. Hun aanbevelingen zijn gebundeld in de publicatie 'Met Zijn Allen de Straat op'. 

"Toegankelijke en veilige looproutes binnen de kernen van West Betuwe zullen zorgen voor meer inclusie. Immers, iedereen met een beperking, ouderen, ouders met kinderen kunnen dan veilig naar ontmoetingsplaatsen binnen de kern. We blijven benadrukken dat de uitvoering hiervan alleen realiseerbaar is met de betrokkenheid en inzetbaarheid van ervaringsdeskundigen: Mobiliteit voor iedereen!"

Onderkant

Extra aandacht vraagt het platform voor het punt 'Onderkant van het openbaar vervoer'. "Inmiddels zien we dat de stations Geldermalsen en Beesd toegankelijk zijn. Echter, vanaf destations naar de kernen is er geen toegankelijk openbaar vervoer. Immers, de bussen zijn niet rolstoeltoegankelijk. En ook zijn de bushaltes onevenredig verdeeld over de kernen. Een aantal kernen heeft een fijnmazig halte netwerk. Maar een heel aantal kerken, met name tussen Tiel en Waardenburg, helemaal geen bushalte." 

Het platform pleit naast rolstoeltoegankelijke bussen en busjes voor een creatieve kijk op dit probleem, waarbij alle inwoners van de 26 kernen bediend worden met openbaar vervoer tussen de kernen en in aansluiting op een trainstation."