Vraagtekens bij AED-voorstel Dorpsbelangen

west betuwe • Het college in West Betuwe staat nog niet te trappelen van enthousiasme bij het AED-initiatiefvoorstel van Dorpsbelangen. 

De fractie wil dat er een werkgroep in de kernen wordt opgezet met als doel een eenduidige structuur voor de inzet van (professionele nazorg voor burgerhulpverleners na een reanimatie/AED-inzet en het coördineren van het onderhoud van de door burgerinitiatief aangekochte AED's binnen West Betuwe. 

In het initiatief staat beschreven dat de eerste aanschaf van een AED in de gemeente uit het Leefbaarheidsbudget wordt gefinancierd. De overige kosten zijn niet geregeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderhoud, abonnement op HartslagNu, training van de burgerhulpverleners en nazorg na inzet van een AED. 

70 AED's

Eind 2021 zijn er in de gemeente West Betuwe 70 AED's geplaatst en zijn er maar liefst 883 burgerhulpverleners in de gemeente die kunnen worden opgeroepen. "Het initiatief van Dorpsbelangen vergt nader onderzoek en uitwerking. Wat betreft het opzetten van een werkgroep in de kernen met als doel een eenduidige structuur voor de inzet van (professionele) nazorg voor burgerhulpverleners na een een reanimatie, is ons niet duidelijk wat de fractie precies voor ogen heeft." 

Kernen

Volgens het college wordt nu een aantal zaken rond de AED's in de kernen geregeld. "Door het voorstel van Dorpsbelangen uit te gaan voeren komt de verantwoordelijkheid grotendeels bij de gemeente te liggen." 

De gemeente schat de kosten tussen de 60.000 en 65.000 euro. "Hiervoor is geen dekking in de huidige begroting." De kosten voor nazorg en eventueel bijbehorende communicatie moeten nog in beeld worden gebracht.