Vergaderen

Een belangrijk deel van mijn werk bestaat uit vergaderen. Ik neem u mee naar de lange vergaderdag op dinsdag 21 december 2021. Het college start de werkdag met het doornemen van de gemeenteraadsvergadering van die avond. Er staan twee grote onderwerpen op de agenda. Sommige raadsleden hebben wijzigingen voorgesteld. Daarnaast zijn er nog een paar andere gesprekspunten. In een uur zijn we er doorheen.
Dan volgt de eigenlijke agenda van het college. Vandaag is de laatste vergadering voor het kerstreces. We hebben maar liefst zeventien agendapunten. Heel verschillend van karakter: van kleine bestemmingsplannen tot regels over schuldhulpverlening. Van beslissingen over enkele bezwaarschriften over een vergunning of een verzoek om handhaving tot het cultuur- en erfgoedpact Rivierenland.
Na de lunch verdiepen we ons in de Omgevingswet. Deze wet moet op 1 juli 2022 een groot aantal bestaande wetten en besluiten gaan vervangen. Een grote verandering waar veel bij komt kijken. De praktijk moet gaan uitwijzen of de bedoelde vereenvoudiging ook echt gaat werken.
Dan is het tijd voor een themasessie over dienstverlening. Twee medewerkers praten ons bij over de stand van zaken. Er gaat veel goed. Een aantal dingen, zoals de bereikbaarheid van onze organisatie, moet beter. Daarna praat ik met de griffier. Dat is de secretaris van onze gemeenteraad. Hij en zijn medewerkers bereiden de digitale raadsvergadering voor. Zij mailen de beveiligde ZOOM-links. Ook plaatsen ze de laatste stukken in het digitale vergadersysteem. De digitale stemmingen zetten ze klaar. Dus veel werk achter de schermen, dat doorgaans niemand ziet.
Vanaf 20.00 uur start de raadsvergadering. De hamerstukken worden snel ‘afgehamerd'. De discussie over de verkeersontsluiting bij Hellouw verloopt vlotter dan ik aanvankelijk dacht. Het komt waarschijnlijk omdat daar al vaak over is gesproken. Dan de bespreking over het bestemmingsplan voor het buitengebied van de voormalige gemeente Geldermalsen. Deze neemt anderhalf uur in beslag. Dan volgt de bespreking van een aantal moties. Na de rondvraag sluit ik rond middernacht de vergadering. Pfft, wat een lange dag.
Hartelijke groet, Servaas Stoop
Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.