Gescheiden inzameling

west betuwe • Vanaf 1 januari 2022 zijn de gemeenten Tiel, West Betuwe, Neder-Betuwe en Zaltbommel gestart met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal en luiers. Op die manier verdwijnt minder van deze producten bij het restafval

Luiers vullen de afvalbak van veel jonge gezinnen. Ook incontinentiemateriaal neemt een groot deel van het restafval in beslag. "Het goede nieuws is dat dit afval te recyclen is", schrijft de afvalinzamelaar Avri op zijn website. "Van luiers en ander incontinentiemateriaal kan het plastic worden hergebruikt. De rest is grondstof voor biogas." In de vier gemeenten is er een speciale inzamelzak beschikbaar, die verkrijgbaar is bij diverse supermarkten, apothekers en drogisterijen. Overigens horen (latex) handschoenen, billendoekjes, bed-onderleggers en stomazakken niet in de container, maar gewoon bij het restafval. De kosten voor het apart inzamelen worden verrekend via de afvalstoffenheffing. 


Campagne buiten spelen

gelderland • Ruim vierhonderd kinderopvanglocaties in Gelderland doen mee met de landelijke campagne voor buitenspelen in de winter. Buiten spelen in de winter moet vanzelfsprekend worden. 

Terwijl kinderen in de zomermaanden gemiddeld zeventien uur per week buiten spelen, is dit in de koude maanden slechts acht uur per week. Daarentegen brengen kinderen veel meer tijd achter een schermpje door. IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind willen met de campagne 'Hartje Winter' dit tij keren. In de provincie Gelderland doen ruim vierhonderd kinderopvanglocaties vanaf maandag 10 januari mee met de eerste landelijke editie. 

Buiten spelen in het groen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid, zo bewijst wetenschappelijk onderzoek. Desondanks is buiten spelen sterk op zijn retour.