deil • Bewoners van Deil zijn verontrust over een initiatief van een projectontwikkelaar en grondexploitant om in het buitengebied van het dorp grootschalige nieuwbouw te plegen.

"Niet een béétje grootschalig, maar megalomaan: de ingediende plannen voorzien in meerdere flats en in zoveel woningen dat er van dorps karakter en landschappelijke kwaliteit niets meer over blijft", schrijft een bewoner in een brief aan de gemeenteraad. Het plan is is volgens de kritische inwoner geen goedbedoelde uitbreiding met enkele starterswoningen. "Dit gaat over heel veel geld verdienen aan een stukje agrarisch buitengebied door een exploitant en ontwikkelaar die dit in andere delen van Nederland ook gewend zijn zo te doen." De verrommeling die bebouwing van het buitengebied tot gevolg heeft vindt de briefschrijver onwenselijk. "De gemeente heeft de ingediende plannen ambtelijk als onrealistisch getypeerd, gezien de grote afstand tot de voorzieningen, de verkeerskundige problemen die dit plan met zich meebrengt, en de onnodige druk op het buitengebied (inclusief Molenbiotoop). De verkeersafwikkeling van zoveel woningen gaat de verkeersdruk op dit deel van Deil en op het dorp Enspijk enorm verhogen."
De raad krijgt het advies om kritisch te kijken hoe flatgebouwen passen in het beschermen van de unieke landschappelijke kwaliteiten en het dorpskarakter. "Hoe het volproppen van een lieflijk klein grasland omringd door boomgaarden met 100 woningen past bij het principe van voldoende ruimte en groen. Ook een eventuele fasering van deze plannen blijft een aantasting van het dorpse karakter - de bouw van deze Vinex-wijk wordt dan volgens de ontwikkelaar eenvoudig in twee delen gerealiseerd. En waarom wordt er niet gekeken naar kleinschalige betaalbare woningen verspreid binnen de dorpskern, waar meer dan genoeg betere mogelijkheden zijn?"