Afbeelding
Foto: Etienne Hessels

DE KOP IS ERAF!

Middernacht 2021/2022. Thuis wisselen we wensen uit. Met enkele kinderen neem ik een kijkje op de dijk. Overal is vuurwerk te zien. Hoezo vuurwerkverbod? Ik hoop dat onze logerende kleinkinderen niet wakker schrikken.
Rond 01.00 uur rijdt een politieauto voor. Ik ga mee met de coördinatoren voor West Betuwe. Zo krijg ik indrukken van de situatie. We gaan eerst naar de parkeerplaats bij de voetbalvereniging in Waardenburg. Ik heb op het laatste moment toestemming gegeven voor een vreugdevuur. De sfeer is gemoedelijk. Met de aanwezige voorraad hout kan men nog wel een tijdje vooruit. Beveiligers houden in de gaten of het allemaal op een veilige manier gaat.
In de aangrenzende wijk staat hier en daar een vuurton. In de buurt van de kruising Steenweg-Meerwijk zie ik aardig wat mensen op straat. Zelfs kleinere kinderen. Mijn ‘chauffeur’ draait het raampje open en wenst een meneer gelukkig nieuwjaar. Die begint over de burgemeester die toestemming heeft gegeven voor een vuur bij de voetbalvereniging. Hij moest eens weten dat ik achterin meeluister.
Dan op weg naar Beesd. Bij de kazerne spreek ik brandweermensen. Zij zijn onder de indruk van het zware vuurwerk. Iets later rijden we langs het Dorpsplein. Er is een vrij groot vuur en er klinken zware dreunen. Omdat de strategie is dat de politie op de achtergrond blijft, gaan we weer verder. In de brandweerkazerne van Waardenburg worden we bijgepraat over de situatie. Er is een auto in de fik gegaan, maar verder valt het mee met de onrust.
Na de koffie gaan we via Haaften en Herwijnen naar Heukelum. Daar is het onrustig geweest. Op de kruising Gragtdijk-Voorste Gewind zijn tig autobanden in brand gestoken. Als we aankomen, staat er niemand meer. Het vuurtje smeult nog, net als de uitgebrande auto. De brandweer moet veel water gebruiken om goed af te blussen. Een voorbijganger biedt mij om onduidelijke reden een colaatje aan. Ik ben meer bezig met de schade aan de weg. Ik schat ongeveer 20.000 euro.
Rond 05.00 uur ben ik weer thuis. Nog even berichtjes voor Twitter en Facebook maken en dan op één oor.

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.