• De kantine stond zaterdag vol bij Kozakken Boys.
• De kantine stond zaterdag vol bij Kozakken Boys. Foto: Danique Boxman

Oranje begint eindelijk te leven in Altena

WERKENDAM • Oranje gaat, nu het zich heeft gekwalificeerd voor de kwartfinale bij het WK in Qatar, zichtbaar leven. Dat was zaterdag al duidelijk toen in de regio de kroegen en vooral de voetbalkantines volliepen voor het duel met de Verenigde Staten.

Toen de speelschema’s voor het bijzondere WK voetbal in de winter bekend werd, werd nog schouderophalend gedaan over wedstrijden in het weekeinde. Dit blijkt echter toch grote consequenties voor het amateurvoetbal in Nederland te hebben. Zaterdag moesten duizenden sporters hun dag omgooien. Ook Kozakken Boys verplaatste, in overleg met tegenstander Jong Sparta, het duel en trapte nu om 14.00 uur af. Het bleek nog krap. 

De honderden supporters hadden maar net een plaatsje in het overvolle clublokaal op De Zwaaier gevonden, toen Oranje door Memphis Depay al op voorsprong kwam. Het gejuich klok ook op vanuit de kleedkamers van beide ploegen. Met nog natte haren kwamen aanvoerder Gwaeron Stout, hinkend door een pijnlijke knie, en doelpuntenmaker Rick Mulder de kleedkamer uit. “Wie scoorde er voor Oranje?”, vroegen zij zich af op weg naar de kantine. “Memphis, prima.” 

De technische staf van de ‘boys’ stond op hun favoriete plaats aan de bar nabij kantinebaas Jaap Boxman. Trainer Scott Calderwood genoot vooral nog na van de zo gewenste winst op de beloften van Sparta. Hij keek met een half oog naar één van de schermen in de fraaie nieuwe kantine van Kozakken Boys, dat na twintig jaar een enorme facelift had gekregen. “Ik geniet nog wel even na van mijn eigen spelers, die zich vandaag zo goed hebben beloond. Dit is zo verschrikkelijk verdiend”, aldus de Doetinchemmer. 

De familie Boxman, beheerder van de voetbalkantine, draaide met het voltallige personeel op volle toeren. In Werkendam werden grote kannen bier geschonken. “Naar schatting zijn er 350 tot 400 voetballiefhebbers in de kantine. Het is vol. In principe kan er niemand meer bij”, stelt Boxman. Voor voorzitter Dick Hoogendoorn is het feest compleet, want zijn kleinzoon Dean is deze dag bij Kozakken Boys tegen Jong Sparta pupil van de week. “Ik geniet wekelijks van de inzet van al die vrijwilligers. Dat maakt deze club zo groot”, weet Hoogendoorn. 

Teus Visser is onlangs toegetreden tot het hoofdbestuur. Hij zet een traditie voort, want zijn opa is de overleden erevoorzitter Teus Paans. Onder zijn leiding behaalde Kozakken Boys grote successen. 

Teus jr. (28) heeft onder meer evenementen in zijn pakket. “Dit is weer een enorme happening, maar voor Kozakken Boys niet heel bijzonder, want er zijn vaker zoveel mensen op de club. Zeker met mooi weer als het terras open is. Bovendien komt er dit jaar vanwege het 90-jarig jubileum nog het één en ander aan.” In navolging van Kozakken Boys won ook Oranje. Het kon niet stuk op De Zwaaier. Vrijdag neemt Oranje het in de kwartfinale op tegen Argentinië.

Wout Pluijmert