Visserij in de Biesbosch door de jaren heen

ALTENA • Het vijfde deel in de serie 'Verhalen uit de Biesbosch' verschijnt op zaterdag 10 december. 

In deze uitgave, geschreven door Jan van der Esch, komen alle vismethoden aan bod die van oudsher in de Biesbosch en op de omringende rivieren werden toegepast. De grote betekenis van deze visserij is in de loop der tijd steeds verder in de vergetelheid geraakt en daarom is het belangrijk dat deze nu in een boek is vastgelegd. 

Niet alleen de grote, bijna industriële zalmzegenvisserij en de historische steekvisserij, worden beschreven, maar ook de inspanningen van de bijna honderd individuele broodvissers uit Biesboschdorpen als Hooge en Lage Zwaluwe, Werkendam, Drimmelen, Sliedrecht, Hardinxveld, Hank, Dubbeldam et cetera, die in het begin van de vorige eeuw de Biesbosch introkken voor een karig weekloon, dat gemiddeld nauwelijks 15 gulden bedroeg.

Deze noeste vissersmannen trokken er de hele week op uit in hun drijverschuiten van amper zeven meter lang en slechts voortgedreven door de elementen en hun eigen spierkracht, om met netten, fuiken en korven in de weer te gaan. Ze sliepen aan boord onder een miniem huifje, bakten hun eigen kostje (vis) op het 'peurke', een klein kacheltje, en waren alleen in het weekend bij moeder de vrouw thuis.

Het boek, dat verluchtigd is met veel historische foto's, vormt een zelfstandig deel uit de serie 'Verhalen uit de Biesbosch'. Het boek gaat 12,95 euro kosten en is vanaf 10 december te koop bij de betere boekhandels in de regio. Het is nu al online te bestellen via: www.biesboschboek.nl.