• Kozakken Boys-trainer Scott Calderwood.
• Kozakken Boys-trainer Scott Calderwood. Foto: Rick den Besten

Calderwood staat voor het 'echie'

WERKENDAM • Het was het voorbije seizoen een roerige jaargang op De Zwaaier in Werkendam, waar Kozakken Boys (een topclub uit het zaterdagvoetbal) wekenlang op het randje van de afgrond balanceerde en pas uitgerekend in de slotwedstrijd in Veenendaal tegen GVVV het tweededivisieschap veilig wist te stellen. Dat wil men dus dit jaar niet meer meemaken in het Werkendamse. Er waaide een frisse wind door de vereniging. Johan van der Werff werd technisch directeur; een groot aantal spelers vertrok, terwijl gericht nieuwe aankopen werden gedaan. Met de nadruk op gericht, want Johan van der Werff wist precies wat en waaraan het schokte in de selectie. Hij gaf de selectie van Kozakken Boys ook een regio impuls door een aantal talentvolle, regionale spelers de kans te geven en trok tevens een nieuwe trainer aan in de persoon van de 44-jarige Scott Calderwood.

Voor velen een verrassing…

“Ongetwijfeld was dat voor velen inderdaad een verrassing”, aldus de in Doetinchem woonachtige Scott, “maar de insiders weten dat ik het wereldje door en door ken. Vorig seizoen ben ik overigens nog assistent-trainer bij FC Den Bosch en trainer van het Tielse TEC geweest. Ik kom dus niet echt in een nieuwe omgeving.”

Laten we eens snel door jouw voetbal en trainerscarrière lopen?

“Heb je even? Ik ben begonnen bij FC Twente, waar ik in de jeugd speelde. Vervolgens in Engeland bij Birmingham City waar ik als 16-jarige onder Trevor Francis veel ervaring opdeed. Na mijn terugkomst in Nederland speelde ik vervolgens bij: Willem II, Heracles, SV Babberich, DVS’33 en HSC’21. Mijn voetbalcarrière heb ik afgesloten rond 2010 bij Longa’30 in Lichtenvoorde. Dat slotstuk was meer een belofte die ik ooit gedaan had aan een vriend van me, door te zeggen dat ik mijn voetbalcarrière bij zijn club zou beëindigen. En belofte maakt schuld."

Jouw trainerscarrière?

'De selectie groeit elke week meer naar elkaar toe'

“DZC’68, Ross County (Schotland), AVW’66, Silvolde, Hatta Club (Verenigde Arabische Emiraten), WVF, DFS, assistent bij Go Ahead Eagles, hoofdtrainer bij FC Dordrecht, DOVO, assistent bij FC Den Bosch onder Jack de Gier hetgeen ik combineerde met het trainerschap bij TEC en nu dus Kozakken Boys."

Hoe kwam Kozakken Boys bij Scott Calderwood terecht?

“Ik ken de club natuurlijk al jaren. Spelers spraken altijd positief over het 'bolwerk' Kozakken Boys dat toch tot de vooraanstaande, aansprekende clubs in het zaterdagvoetbal behoort. Toen Rick Adjei moest vertrekken heb ik hem netjes gebeld en gezegd dat ik erover zat te denken om te gaan solliciteren bij Kozakken Boys. Hij zei toen direct: 'Dat moet je doen Scott, het is een prima club voor jou.' Toen heb ik Johan van der Werff gebeld, die zei: 'Stuur je CV maar op'.

“Toen ik daarover nadacht kwam ik tot de conclusie, dat ik dat niet zou gaan doen. Ik ben overigens blij en trots met mijn CV, maar het is niet meer en niet minder dan een terugblik. Ik heb Johan toen teruggebeld met de mededeling dat ik geen CV op zou sturen. Hij moest maar eens rondvragen wie Scott Calderwood is, of me uitnodigen voor een gesprek om mijn visie aan te horen. Toen ging alles in een sneltreinvaart. Er volgde nog een gesprek met als gevolg een eenjarige overeenkomst bij Kozakken Boys."

Een onrustige, roerige club

Toen Calderwood aan zijn missie geheten 'Kozakken Boys' begon trof hij een onrustige, roerige club aan. Niet zo vreemd overigens na een jaar waarin nogal het één en ander gebeurde. Ook een club waar hij blanco in stond. Twee weken trainen deed wonderen, terwijl hij ook gedurende de oefenperiode zag dat het publiek toch weer heel langzaam geloof begon te krijgen. En dat wil hij zien. Publiek dat graag naar De Zwaaier komt voor spektakel. Dat is wat Calderwood hoog in zijn vaandel heeft staan dit seizoen. “Ik ben geen trainer die na zo’n teleurstellend seizoen gaat zeggen: We gaan weer meedraaien in de top. Nee, ik ben realist. Ik kijk ook van wedstrijd naar wedstrijd. Ik zie wel dat de spelers weer volop geloof gaan krijgen in eigen kunnen, dat het publiek weer een gevoel gaat krijgen van: 'Er kan hier wel eens wat moois gaan bloeien'.

Als je toch een toekomstvisie moet uitspreken?

“Als ik de kans krijg, is het mijn wens om binnen een aantal jaren terug te keren in de top 5/6 van de Tweede Divisie. Daar hoort de club op alle gebieden gewoon thuis. De professionaliteit, het complex, het publiek. Alles ademt hier voetbal. I like it.”

Ze hebben alles voor elkaar over…

Calderwood en zijn staf zijn meer dan tevreden over de selectie die Johan van der Werff in de voorbije maanden heeft samengesteld. "Een hardwerkende groep die alles voor elkaar over heeft, een groep die ook wil knokken, de mouwen op wil stropen, maar ook een selectie die elke week meer naar elkaar toegroeit. Ook geen 'haantjes' in de selectie; ze zijn allemaal gelijk en krijgen allemaal een kans. "En het zal best eens gebeuren dat we misschien een paar wedstrijden achter elkaar verliezen. Dat kan gebeuren, maar dat is geen enkele reden tot paniek. Ook dat hoort bij voetbal."

Redelijk tevreden over de oefenperiode...

"Ik ben redelijk tevreden over de oefenperiode. We scoorden er lustig op los, maar kregen te veel doelpunten tegen. Dus aan dat verdedigende hoofdstuk moet nog het één en ander gesleuteld gaan worden." Zaterdag begint de bal weer te rollen voor het 'echie'. Dan moet de hoofdmacht er staan wanneer Excelsior Maassluis op bezoek komt. "We gaan zien of we ons huiswerk goed hebben gedaan”, aldus Calderwood. "Spektakel op De Zwaaier komende zaterdag? Dat zeker!"