Verrassende wending op voorlichtingsavond

MEEUWEN • De voorlichtingsavond op dinsdag 26 juli in Dorpshuis Meeuwen over de mogelijke komst van Waalwijkse windturbines langs de Bergsche Maas, heeft een verrassende wending gekregen. 

John de Rijk - de organisator van deze avond - was voornemens de aanwezige mensen een complete voorlichting te geven over de mogelijke gevolgen van de komst van de windturbines. Hij wilde tevens laten blijken onder welke voorwaarden de komst van windturbines minder bezwaarlijk zou zijn. Zo ver kwam het echter niet, want al snel werd duidelijk dat de aanwezigen unaniem tegen de komst van windturbines op deze locatie zijn. De actiegroep die De Rijk wilde oprichten was dan ook snel gevormd. "Besloten is om als vereniging een claim neer te leggen bij de gemeente Waalwijk, op basis van de waardevermindering van de woningen, de te verwachten overlast en de mogelijke gezondheidsrisico's die de komst van windturbines langs de Bergsche Maas met zich meebrengt", laat De Rijk weten. De oprichtingsvergadering vond afgelopen dinsdag plaats.

"We gaan proberen om nog vele medestanders te krijgen, om op grote schaal duidelijk te maken dat we dit niet willen", stelt De Rijk. "Ik hoop dat we kunnen samenwerken met de groep 'Meewind' in Drongelen. Het is goed om ook op een ander vlak invloed te hebben, om het plaatsen van windturbines ter discussie te stellen." Volgens De Rijk is de lijst met redenen om de windturbines niet langs de Bergsche Maas te plaatsen alleen maar gegroeid sinds de voorlichtingsavond. "Bij de bouw van de molens wordt gebruik gemaakt van een zeer schadelijk SF6 broeikasgas, dat in isolatiemateriaal is verwerkt. Dit gas blijft duizenden jaren actief", noemt hij er één van. Overigens zijn er ook experts die beweren dat de milieukosten van die ontsnapte SF6 kleiner zijn dan de milieuwinst door windturbines.