Virtuele wijkverpleging geeft vrijheid

ALTENA • De komende jaren neemt het aantal ouderen fors toe. Het aantal zorgmedewerkers neemt daarentegen af. Dit maakt dat de ouderenzorg in haar huidige vorm onhoudbaar wordt. Mijzo jaagt daarom nieuwe zorgontwikkelingen aan. Zo blijft ook in de toekomst de juiste zorg op de juiste plek mogelijk. Nieuw bij Mijzo is de virtuele wijkverpleging.

Wijkverpleegkundige Marloeke van Oirschot werkt voor Mijzo in de gemeente Heusden. Daar geeft ze naast ‘gewone zorg’ sinds kort ook virtuele wijkverpleging. “Het gaat om technische hulpmiddelen die eenvoudig thuis zijn in te zetten. Denk aan: alarmeringen zoals een GPS-horloge met dwaal-en valdetectie, een medicijndispenser, een matras met sensoren, verpleegkundige beeldzorg, een dementieklok, leefstijlmonitoring met sensoren en een familieapp.” Marloeke licht voortaan bij ieder nieuw huisbezoek de technologische mogelijkheden toe. Inmiddels maken diverse cliënten er gebruik van. “De praktische tools geven de cliënt én mantelzorger rust en een gevoel van veiligheid. Mensen gaan geruster naar bed, slapen beter en voelen zich hierdoor overdag fitter”, zo is haar eerste ervaring. “Je hoeft voor veel zaken ook niet meer op de wijkverpleging te wachten en kan weer je eigen dagindeling aanhouden. En als we er wel persoonlijk zijn, kunnen we meer op sociaal vlak betekenen voor de cliënten doordat veel controles al gedaan zijn.” Groot voordeel vindt Marloeke dat ze alles rondom iemands gezondheid wat afwijkt via de slimme tools kan monitoren, zoals iemands zuurstofgehalte, bloeddruk, hartslag of bloedsuikerwaardes. Mijzo kan deze gegevens overigens alleen inzien als de cliënt hiervoor toestemming geeft. “Deze gegevens krijgen wij en de mantelzorgers via onze technische partner MobileCare in een dashboard te zien. Zo kunnen wij direct beoordelen of er wat gaande is en of de mantelzorger of wij in actie moeten komen.”
Volgens Tonny van Vlokhoven, adviseur beleid bij Mijzo, zorgt virtuele wijkverpleging ervoor dat mensen minder snel in de zwaardere zorg hoeven doordat ze zo langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. "Dat is een grote wens van onze cliënten. De wijkverpleging heeft een belangrijke rol om mensen hierin te ondersteunen. Door de juiste technologie in te zetten, zien we meer, merken we meer en hebben mensen langer een toekomst thuis.” Tonny benadrukt dat het persoonlijke contact met de wijkverpleegkundige blijft en dat virtuele wijkverpleging snel geregeld is dankzij de samenwerking met MobileCare. "Wie een aanvraag voor wijkverpleging doet via MijnZorgAdvies van Mijzo bellen we zo snel mogelijk terug. Op dat moment kijken wij welke vorm van hulp bij de aanvrager past. Als virtuele wijkverpleging mogelijk is, is alles vaak binnen een paar dagen geregeld via MobileCare. Enorm fijn natuurlijk dat er snel zorg is als je deze nodig hebt.” Eind dit jaar is in het hele werkgebied van Mijzo virtuele wijkverpleging beschikbaar.