• Kozakken Boys versloeg GVVV uit Veenendaal over twee wedstrijden met 7-2.
• Kozakken Boys versloeg GVVV uit Veenendaal over twee wedstrijden met 7-2. Foto: JAN NOORLANDT

Subliem Kozakken Boys handhaaft zich

Veenendaal • Kozakken Boys maakte er zaterdag een mooi feestje van in de tweede finale van de nacompetitie. De ‘Boys’ speelden een sublieme wedstrijd, die uitmondde in een 1-4 overwinning tegen het ontgoochelde GVVV. Voor de gastheren in Veenendaal betekende het de degradatie naar de derde divisie en voor Kozakken Boys de handhaving in de tweede divisie. 

Kozakken Boys vierde na het laatste fluitsignaal uitbundig het feestje van de handhaving met de aanhang, die met vele bussen waren afgereisd naar Veenendaal. De aanhang had een subliem optreden gezien van de manschappen van trainer Michel Langerak, die GVVV volledig overklasten. Jeffrey van Nuland, die zijn laatste wedstrijd speelde voor de ‘Boys’, stond even als de rest nog even na te stuiteren. “Dit is waar je op hoopt als je al met een voorsprong (3-1 in de thuiswedstrijd) deze kant op komt. Als je dan bij de rust al met 0-3 voor staat, is dat al prachtig. Het is bizar, dat het zo gelopen is. Hier geniet ik absoluut van. Het was mijn laatste wedstrijd voor Kozakken Boys”, aldus Van Nuland, die naar SteDoCo vertrekt. “Dat het zo is gelukt. Dat is echt fantastisch.”  Voor Leon Bot, die ermee stopt en nog een publiekswissel kreeg, was het ook zijn laatste wedstrijd in het shirt van de ‘Boys’. “Ik ben een beetje kapot na zes wedstrijden in drie weken”, grapte Bot. “Ik was zo bang bij het begin van de nacompetitie, dat het mis zou gaan en dan af te sluiten met je club in de derde divisie, maar dit is een geweldig einde, al moeten we ons wel een beetje schamen, dat we het zover hebben laten komen. Maar dit voelt dan toch wel weer heel mooi”, stelde Bot. “Dit voelt een beetje alsof we kampioen zijn geworden. Er valt heel wat van ons af. Toen ik die publiekswissel kreeg, had ik het even zwaar. Dan besef je dat het klaar is. Nu nog vind ik het nog raar om te geloven dat het afgelopen is, maar het is toch echt zo”, beetje 'Botje' even op zijn lip.

Ook voor interim-trainer Michel Langerak is het klaar. Hij stopt er ook helemaal mee. De trainer, die zijn missie volbracht had om Kozakken Boys in de tweede divisie te houden, speelde nog even de loftrompet voor de ‘Boys’. “Ik ben gewoon super blij. De laatste wedstrijden hebben we meer dan terecht gewonnen”, had Langrak helemaal gelijk, die het beste met zijn ploeg voor het laatst had bewaard. “Dat is pieken”, lachte Langerak. “Je moet zorgen, dat je op het eind goed bent en dat hebben we gedaan. Bij de rust was het met 0-3 al gebeurd. Dat is heerlijk joh”, stelde Langerak, die alleen complimenten kon uitdelen aan de groep. “Tien jaar terug promoveerden we met de ‘Boys’. Dat was toen groot feest. Nu behoed je ze voor degradatie. De blijdschap en de emoties blijven hetzelfde. Dit, met zo’n finale en handhaving, zit er wel tegenaan. Hier denk je ook over tien jaar nog aan terug en het feest zal er niet minder om zijn in Werkendam.” 

Sterk begin

Kozakken Boys kwam ook sterk uit de startblokken op het vol gepakte sportpark Panhuis, waar de sfeer er goed in zat. Nadat een kopbal van Bot nog rakelings naast vloog, lepelde Elvio van Overbeek even later de 0-1 al in het Veenendaalse doel. Net na het half uur was ook Johnny Lommers succesvol. De spits anticipeerde goed op een lange bal, won het duel van een verdediger en schoot de 0-2 binnen. Met de 0-3 vlak voor rust, die fraai werd ingekopt door Bot na een hoekschop, zat Kozakken Boys helemaal op rozen. Aan de andere kant was GVVV wel een paar keer gevaarlijk geweest, maar sluitpost Mike van de Meulenhof liet zich niet verrassen. Na de rust had Kozakken Boys weinig meer te duchten van het ontgoochelde GVVV. De gastheren kwamen niet verder dan de 1-3 door Jordi Bitter. De slotnoot eiste Kozakken Boys ook op na een vloeiende aanval, waarbij Gwaeron Stout de aangever was voor Lommers, die de 1-4 tegen het net joeg. Voor de ‘Boys', waar de reserves nog even aan de wedstrijd mochten ruiken, was het alleen nog uitspelen en een feestje vieren met de aanhang.

Nico van Es