• Formateur Nico van Mourik overhandigt het bestuursakkoord aan burgemeester Egbert Lichtenberg.
• Formateur Nico van Mourik overhandigt het bestuursakkoord aan burgemeester Egbert Lichtenberg. Foto: Erwin Westerlaken

Oppositie kritisch over bestuursakkoord: ‘Het nieuwe hebben wij er nauwelijks in kunnen vinden’

Algemeen

ALTENA • Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 31 mei zijn de vijf beoogde wethouders met steun van de gemeenteraad benoemd. Daarmee kan het nieuwe college de komende vier jaar aan de slag.

De benoeming van de beoogde wethouders Roland van Vugt (CDA), Wendy van Ooijen (CDA), Shah Sheikkariem (AltenaLokaal), Hans Tanis (SGP) en Anneloes van Hunnik (Progressief Altena), verliep zonder al te grote problemen. Henno Timmermans van Vrije Volkspartij Altena was wel kritisch op het feit dat Tanis en Van Hunnik van buiten de gemeente Altena komen. Op zijn vraag of de wethouders voornemens zijn om in Altena te komen wonen, kwam een duidelijk antwoord. 

“Op dit moment heb ik niet de ambitie om te verhuizen”, stelde Tanis, waarna hij oud-wethouder Peter van der Ven nog citeerde. “Je hebt als je wethouder van buiten bent altijd het gevoel dat je een stapje extra moet zetten, omdat de lat hoger ligt. Dat herken ik en dat hoop ik ook in de toekomst te blijven doen.” Van Hunnik, die pas op de voorlaatste dag door Progressief Altena werd voorgedragen als kandidaat-wethouder, gaf aan ook geen verhuisplannen te hebben. “Een verhuizing ligt op dit moment niet in de lijn der verwachtingen. Ik ben bereid om heel veel hier te zijn en niets houdt me daarin tegen, maar mijn ambities moeten niet boven het welzijn van mijn gezin gaan.” 

Timmermans bleef kritisch. “Om de samenleving goed te kunnen begrijpen, moet je erin leven en werken. Dat vereist simpelweg dat je in de gemeente woont. Alleen dan is het mogelijk om vanuit de haarvaten van de samenleving wethouder te zijn.” Hoewel de Vrije Volkspartij Altena voornemens was om andere kandidaat-wethouders voor te dragen, besloot men uiteindelijk toch om steun te verlenen aan de reeds voorgedragen kandidaat-wethouders. Hierdoor kregen Tanis en Van Hunnik, respectievelijk woonachtig in Sliedrecht en Zwijndrecht, voor een jaar ontheffing om niet in Altena te wonen. Timmermans gaf echter wel aan dat hij na dit jaar zal bezien of die termijn verlengd kan worden.

Met de benoeming van de vijf wethouders, ontstonden er drie lege plaatsen in de raad. Jade Buchholtz (CDA), René Roovers (CDA) en René Hoegee (AL) vullen deze op.

Bestuursakkoord
Tijdens de vergadering kregen de partijen ook de ruimte om te debatteren over het bestuursakkoord. De discussie bleef echter beperkt tot enkele kritische noten van de oppositiepartijen, of de ‘niet coalitiepartijen’ zoals Arno Bouman (CDA) de partijen liever noemde. Anne Duizer, fractievoorzitter van de ChristenUnie, betreurde het dat zijn partij volgens hem niet serieus te kans heeft gekregen om deel te nemen aan de coalitie. “We hebben niet het idee, dat de inhoud altijd leidend is geweest bij deze formatie.” Dat de coalitie het bestuursakkoord een ‘mix van oud en nieuw’ noemt, begreep Duizer niet. “Het nieuwe hebben wij er nauwelijks in kunnen vinden.” Duizer gaf aan wel blij te zijn met het behoudt van de zondagsrust in Altena en het speerpunt om een blauwe zone te creëren. Verder viel het Duizer op dat het hoofdstuk over duurzaamheid, vooral over het verduurzamen van het gemeentehuis gaat. 

Pim Bouman (VVD) viel het op dat er ‘vooral een hoop niet in het bestuursakkoord staat’. “Het akkoord betekent voor ons feitelijk niets nieuws.” Bouman mist onder andere een duidelijk plan voor de bestrijding van drugs en criminaliteit. Daarnaast miste hij een financiële onderbouwing in het akkoord. Bouman gaf, net als Duizer, aan wel voornemens te zijn om op een constructieve manier met de coalitie samen te werken. Wim Verbaarschot (VVA) waarschuwde de coalitie voor deelname aan te veel regionale verbanden. “Het risico is dat specifieke wensen van onze gemeente en inwoners niet uitgevoerd kunnen worden, omdat te veel al van te voren bepaald is.” Hij gaf tevens aan een maximaal immigratiepercentage te missen in het akkoord.