Raad vergadert over aanbesteding jeugdzorg

altena • Dinsdagavond vergaderde de gemeenteraad van Altena over de visie een aanbesteding jeugdzorg West-Brabant Oost (WBO). Wethouder Sheikkariem opende de vergadering met het bijpraten van de raad. 

"De ontwikkelingen die er zijn, het landschap rondom jeugdzorg, de opdracht die we hebben gekregen, maar ook de tegengeluiden die we hebben gehoord en de vragen die er vanuit uw raad ook op ons afgevuurd werden, maakten dat wij ook bestuurlijk ons afvroegen of we door wilden gaan op de ingeslagen weg of dat het verstandig is om even te onderzoeken of we zaken anders kunnen doen. Er is een verschil tussen de ambtelijke werkelijkheid en de politieke realiteit en de onrust die is ontstaan bij een aantal aanbieders." De wethouder geeft aan dat hij dit heeft gedeeld met zijn collega's uit de regiogemeenten en dat er donderdag een knoop is doorgehakt. De visie wordt nu wel in de raad besproken, maar het inkoopproces en de aanbestedingsprocedures worden uitgesteld en 'in tweeën geknipt'. "Daar waar we partijen hebben waar we wel de contracten mee kunnen verlengen, gaan we dat voor een jaar extra verlengen. Voor de partijen waar het niet mag, omdat inkoop en aanbesteding dat niet toelaten, hebben we gekeken wat juridisch mogelijk is, om toch een stabiele inkoopprocedure te starten. We hebben gekozen om die partijen de mogelijkheid te geven om in een kort, eenjarig aanbestedingstraject mee te kunnen doen."

Veel raadsleden bedankten de wethouder voor zijn politieke fijngevoeligheid. Mevrouw Schermers (CU) gaf aan blij te zijn dat de 'fatale' datum van 1 januari 2023 voorlopig van tafel is.