• Het Marktplein in Wijk en Aalburg werd geopend door wethouder Hans Tanis.
• Het Marktplein in Wijk en Aalburg werd geopend door wethouder Hans Tanis. Foto: Erwin Westerlaken

WIJK EN AALBURG • Donderdagmiddag opende wethouder Hans Tanis het heringerichte Marktplein in Wijk en Aalburg. Na enkele weken van verbouwing, heeft het plein de nodige veranderingen ondergaan.

Zo zijn er 23 parkeerplaatsen aangelegd, heeft men extra fietsenrekken geplaats, worden er twee oplaadpunten voor elektrische fietsen gerealiseerd en is de looproute voor voetgangers verbeterd. Ook is er meer groen op het plein aangebracht en zijn er maatregelen tegen wateroverlast getroffen. Deze aanpassingen waren hard nodig, zo blijkt uit de reacties van verschillende ondernemers. "Het plein is nu eindelijk goed aangepakt”, zegt René Lucas, van CIGO Lucas, tevreden. Volgens Lucas waren er eerder vooral problemen met de parkeerdruk in het centrum. "Het aantal winkels in het centrum is door de jaren heen best gegroeid. Dat brengt de nodige parkeerdruk met zich mee.” De extra parkeerplaatsen moeten nu de parkeerdruk verlichten. "De extra plekken liggen er nu zo'n anderhalve week en vanaf dag één werd er dankbaar gebruik van gemaakt.” 

Ook Carol Duijzer, eigenaar van de Jumbo in Wijk en Aalburg, is tevreden. "Het was noodzaak dat deze parkeerplekken er zouden komen en nu is er eindelijk een definitieve oplossing. Er waren regelmatig gevaarlijke situaties op het plein”, vertelt hij. "Zo reden auto's achteruit, terwijl er mensen achterlangs liepen. De verkeersveiligheid is nu dus een stuk beter, omdat iedereen weet waar hij mag parkeren.” Volgens Duijzer is hierdoor ook de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum er op vooruit gegaan. "Parkeergelegenheid is tegenwoordig bijna prioriteit één en we willen de klanten graag in Wijk en Aalburg houden.” Door de herinrichting van het plein hoeven automobilisten vanaf heden ook geen omrijbewegingen meer te maken, wat voor extra gemak zorgt. "Auto's kunnen direct het plein op en af”, zegt Martijn Ciere, verkeerskundige bij gemeente Altena. Ook wethouder Tanis toonde zich tevreden dat er voor dit langlopende dossier een oplossing is gevonden. "Er is heel lang over dit project gesproken, waarbij er best wat emoties loskwamen zo nu en dan. We hebben geprobeerd het project op een hele zorgvuldige manier aan te pakken. Ik denk dat de huidige inrichting van het plein recht doet aan de belangen van de omwonenden, maar ook aan die van de ondernemers”, sprak hij enkel ogenblikken voor het doorknippen van het lint. De wethouder wees nog even op het feit, dat het logo van de gemeente Aalburg nog altijd op het plein te vinden is. "Dat is met een knipoog naar het verleden.”