• De gemeentewerf in Giessen wordt duurzaam.
• De gemeentewerf in Giessen wordt duurzaam. Foto: Aangeleverd

GIESSEN • Maandagmiddag was de start van de verbouwing van de gemeentewerf in Giessen, één van de twee werkplekken van waaruit de buitendienst werkt.

De verbouwing wordt duurzaam aangepakt, met lokale aannemers. Het terrein en gebouwen worden natuurinclusief ingericht. Na de verbouwing draagt het terrein bij aan lokale biodiversiteit, is het klimaatbestendig, en wordt energie en water bespaard. Zo wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van toiletten en voor de autowasplaats. Een wadi in de berm buffert water bij hevige regenbuien. De verharding is veelal waterdoorlatend en de parkeerplaatsen zijn van grasbetontegels. De gevels krijgen klimplanten en het hekwerk wordt een insectenhotel. Op het dak en de overkappingen komen zonnepanelen. Ook wordt het buitenterrein maximaal diervriendelijk gemaakt, door nestkasten, vlinderkasten en egelhuizen te plaatsen. Takkenrillen, van geknotte wilgen uit Altena, bieden schuil- en nestgelegenheid. 

"Als gemeente hebben we een voorbeeldrol. Ook waar het gaat om duurzaamheid", vertelt wethouder Roland van Vugt. "Deze werkplek voor de buitendienst wordt duurzaam, natuurinclusief gebouwd. En hoe mooi is het dat lokale bedrijven, Almbouw en Schutte, de werkzaamheden uitvoeren. We hopen met deze verbouwing anderen te inspireren. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan een duurzamer Altena."