Vrijwilligerstraining ‘Voor jou en je kind!’

woudrichem • Kinderen in taalarme gezinnen lopen een groter risico om op te groeien tot laaggeletterde volwassene. Ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Zij zijn zich daar niet altijd van bewust. Reden genoeg voor de Bibliotheek CultuurPuntAltena om hiermee aan de slag te gaan. 

In maart/april start de Bibliotheek een pilot bij een aantal kinderopvanglocaties, waar ze vrijwilligers voor zoekt. Vrijwilligers volgen eerst de training van drie dagdelen. Daarna hebben zij voldoende kennis, tips en trucs om als vrijwilliger met ouders aan de slag te gaan.

Geïnteresseerden die ouders willen begeleiden bij de taalontwikkeling van hun kind, kunnen zich aanmelden via de website van de bibliotheek. De trainingen zijn op woensdag 9, 16 en 23 februari van 13.00 tot 16.00 uur op De Werf in Woudrichem. Aan deze training zijn geen kosten verbonden en er is geen lidmaatschap van de bibliotheek vereist. Meer informatie via: 

q bibliotheekaltena.nl/vrijwilligervoorjouenjekind


Marjon van Kuijk krijgt Biesbosch Natuurprijs 2021

regio • De Biesbosch Natuurprijs 2021 is uitgereikt aan Marjon van Kuijk-Rooseboom uit Fijnaart. Marjon heeft zich gedurende meer dan 25 jaar ingezet voor het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van de Biesbosch als bijzonder natuurgebied. 

De Biesbosch Natuurprijs, bestaande uit een oorkonde en een bronzen sculptuur van een Zeearend, is een initiatief van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch (NVB) en is ingesteld ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de stichting in 2013. Het bronzen kunstwerk is beschikbaar gesteld door Van den Herik Sliedrecht.

Eerder werd de Biesbosch natuurprijs toegekend aan Verein Dübener Heide (2013), Jan Koolen (2014), Dirk Fey (2015), Jan van der Esch (2016), Hans Gebuis (2017), Huub Oome (2018), Daan Bruijsters (2019) en Ronald van Jeveren (2020). 


Fort Bakkerskil lanceert hoorspel

nieuwendijk • Bed and Breakfast Fort Bakkerskil lanceerde zondag 9 januari een uniek hoorspel, dat de geschiedenis van het fort vertelt. 

Het hoorspel is bedoeld voor toeristen, die Fort Bakkerskil bezoeken, en de bed and breakfast-gasten. Door middel van QR-codes, die zich op verschillende plekken rondom het fort bevinden, kunnen zij zich onderdompelen in de historie van het vestingwerk. Het hoorspel werd opgenomen met hulp van leden van theatergroep YrroS! uit Sleeuwijk.

Fort Bakkerskil, gelegen op de Schenkeldijk, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is gebouwd rond 1878. De Bakkerskil stroomt langs het fort.