Thuis ziekenhuis-zorg neemt vlucht

REGIO • Thuis ziekenhuiszorg ontvangen heeft een vlucht genomen, met de thuismonitoring van patiënten met Covid-19. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) startte er in 2018 al mee voor patiënten met hartfalen en COPD, met het idee dat thuismonitoring de eigen regie van patiënten zal vergroten. 

Mede daardoor en door de intensieve samenwerking in het zorgnetwerk, kon snel ingespeeld worden op de groeiende vraag. Inmiddels bestaat het Monitoringscentrum van het JBZ ruim een jaar en heeft het zorg geboden aan meer dan duizend patiënten en groeit het aantal dagelijks.

In december 2020 is het Monitoringscentrum als officiële afdeling in het JBZ opgericht. Op dit moment lopen er programma’s voor patiënten met Covid, atriumfibrilleren, hartfalen, instabiele luchtklachten, hartrevalidatie, hypertensie, zwangerschapshypertensie, zwangerschapsdiabetes en chronische darmontsteking. Daarnaast zijn er nog verschillende programma’s in ontwikkeling.

Het Monitoringscentrum bestaat uit een team van ervaren verpleegkundigen dat dagelijks in contact staat met meer dan 450 patiënten. Daarnaast werkt er nog een enthousiaste groep geneeskundestudenten die de verpleegkundige ondersteunen in met name de Covid-thuiszorg. 

Patiënten meten thuis zelf hun waarden en vullen een vragenlijst in via een app. Wanneer waarden afwijken of er vragen zijn, worden patiënten door de verpleegkundigen benaderd. Tachtig procent van de meldingen kunnen verpleegkundigen zelfstandig behandelen, twintig procent van de meldingen zijn afwijkend en komen bij de huisarts in het geval van Covid, of de verpleegkundig- of medisch specialist terecht.

“Patiënten geven aan dat ze blij zijn met het ontvangen van deze manier van zorg en vinden het fijn dat ze goed in de gaten gehouden worden en er korte lijntjes zijn met hun zorgverleners", vertelt Marco van Geffen, manager van het Monitoringscentrum. 

"Zij vragen er tegenwoordig zelfs zelf om. Ook de cijfers onderstrepen het succes. Op dit moment zijn er al 400 patiënten met Covid thuis begeleid, samen met de huisartsen in onze regio. Dit heeft afgelopen jaar al 3300 ligdagen voor patiënten met Covid uitgespaard, omdat zij met zuurstof eerder naar huis konden. Deze besparing levert niet alleen ruimte voor de Covidzorg. Maar ook voor patiënten die geen Covid hebben, maar wel ziekenhuiszorg nodig hebben. In de grootste coronagolf waren er zelfs meer mensen met Covid thuis, dan in het ziekenhuis. Een win-win situatie voor patiënten en zorgverleners."

Het monitoringscentrum is genomineerd voor de STZ-innovatie-award. Ook de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd is tevreden, De inspectie constateert dat het ziekenhuis op de getoetste onderdelen in ruime mate voldoet aan de voorwaarden voor goede zorg, betreffende thuismonitoring van volwassenen.