Dika-terrein: 'Geld gaat voor het algemeen belang'

Soms lees je in de media dingen die je minstens twee keer moet lezen om het te begrijpen. Vaak snap je het dan nog niet. Zoals in onderstaande.

Jaren geleden bestond er in Schoonhoven een vereniging AWS (Alternatieve Woningen Senioren).  Deze vereniging spande zich in om levensloopbestendige en betaalbare woningen te bouwen in Schoonhoven. In de circa 30 jaar dat de vereniging bestond is het alleen in de beginperiode gelukt, met medewerking van de toenmalige wethouder, enkele woningen te realiseren. Na wisseling van het gemeentebestuur lukte het niet meer om de toen al nodige woningen te realiseren. Bezoeken aan projectontwikkelaars, aannemers, makelaars en de toenmalige wethouder waren zinloos. Volgens hen moest de markt zijn werk doen.

Wat de markt gedaan heeft kunnen we nu ondervinden: 900.000 woningen tekort. Eén van de locaties die destijds door de AWS is voorgesteld, was die van de firma Dika (conserven).

De locatie ligt buitendijks bij de veerpont Gelkenes-Schoonhoven. De reactie van belanghebbende was: 'hoe halen jullie het in je hoofd?' Bovendien verbiedt Rijkswaterstaat bouwen buitendijks. (De waterdoorgang bij hoogwater in de Lek wordt ook wel het nauw van Gelkenes genoemd.) 

Tot mijn grote verbazing las ik dus, dat er plannen zijn om op de voormalige Dika-locatie appartementen te gaan bouwen voor welgestelden. Het gaat toch niet gebeuren dat welgestelden daar kunnen gaan wonen, ondanks het verbod van Rijkswaterstaat om buitendijks te bouwen? Daarnaast zijn de bewoners zelf verantwoordelijk voor eventuele schade door hoog water.

Ik vrees dat de gemeente Krimpenerwaard toestemming geeft voor de bouw van het complex. De huidige wethouder die over dit soort zaken gaat is van dezelfde partij als destijds de wethouder die vond dat de markt z’n werk moest doen. 

Geld gaat voor het algemeen belang.

Ik hoop echter dat het gemeentebestuur van Krimpenerwaard het plan door de papierversnipperaar haalt.

A. Moerman,
Schoonhoven.