woensdag 7 december

De Alex Klaasen Revue - Snowponies
19:15 Gouda, Goudse Schouwburg. Hét medicijn tegen donkere dagen: een show vol hilarische sketches en muzikale hoogtepunten. Met 'woke' kerstelfen, een battle tussen os en ezel en een echte Duitse kerstmarkt. Dus doe jezelf, je familie en je vrienden een plezier en have yourself a 'Merrie' Christmas. Kaarten zijn te  bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Lezing Dr. René de Reuver
20:00 Krimpen a/d IJssel, Fonteinkerk, Burg. Aalberslaan 41. Dr. R. (René) de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk Nederland, houdt op uitnodiging van de plaatselijke Raad van Kerken een lezing over het jaarthema van de Protestantse Kerk ‘Aan tafel’. Hij plaatst zijn verhaal in oecumenisch perspectief – wat heeft de viering van de eucharistie/Heilig Avondmaal ons te zeggen met het oog op de eenheid van de kerken? Als eerste zal deze avond pastoor Huub Flohr van de Bron (RK) op zijn toespraak reageren en daarna zal er ook alle gelegenheid zijn om met elkaar en met de inleider in gesprek te gaan.

donderdag 8 december

Spelavond ‘t Wilgegat
19:30 Willige Langerak, Buurthuis ’t Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikuppen om 20.00 uur. Uitslag 24 november: bij rummikuppen was Nel Verhoef met 7 strafpunten de beste, bij het klaverjassen Gert-Jan Bultman met 4833 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

‘The Last Bus’ draait in De Tuyter
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. In 'The Last Bus' (2021) reist de 90-jarige weduwnaar Tom Harper (Timothy Spall) van zijn woonplaats van de laatste vijftig jaar – een afgelegen dorp in het noorden van Schotland – terug naar zijn geboorteplaats – dichtbij het meest zuidelijke punt van Engeland. In een strijd tegen de tijd, zijn leeftijd en het lot, begint Tom onverschrokken aan deze lange reis met zijn gratis buspas, met als doel een belofte aan zijn vrouw Mary (Phyllis Logan) na te komen. Tickets: 5 euro via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.

Jop Wijlacker & Dennis Kolen - Two Of Us XL (Lennon & McCartney Acoustic)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Met muzikale precisie en weergaloze tweestemmigheid weerspiegelen Jop en Dennis de symbiose van het grootste en meest succesvolle schrijversduo aller tijden. De sfeervolle beelden, spraakmakende anekdotes en persoonlijke herinneringen geven een nieuwe kijk op de tijdsbepalende songs. Kaarten zijn te  bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 9 december

The New London Chorale by Tom Parker - jubileumconcert – 40 jaar
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 40 succesvolle jaren is het tijd voor een jubileumtour met alle muzikale en vocale hoogtepunten. Vele topuitvoeringen van de verschillende albums met gepopulariseerde versies van klassieke muziek en andere bekende werken passeren de revue. Een concert om niet te missen. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Kerstbingo
20:00 Bergambacht, De Waard. Kerstbingo in De Waard. Kaarten kosten 20 euro voor 10 ronden, plus een superronde. Gratis koffie of thee bij binnenkomst.

Paarse Pubquiz
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. In samenwerking met Regenboognetwerk Krimpen is er een Pubquiz in Theater De Tuyter. Speciale gastpresentator is Dolly Donut. De vele rondes met verschillende soorten vragen maken de quiz toegankelijk voor iedereen. Een teamticket is voor 4-6 personen. Te boeken in combinatie met een Pubquiz-arrangement. Tickets: 12,50 euro per team te verkrijgen via www.uitagendakrimpen.nl.

‘Voute kerstbingo’
20:30 Haastrecht, Theater Concordia.' Voute kerstbingo' met fraaie prijzen en live entertainment. Er zijn vier speelrondes en vier superrondes. Dresscode is Kerst: rood, goud en natuurlijk 'vout'. Rob van Zuijlen draait in eigen persoon aan de balletjesmachine en presenteert deze avond. Claudia zorgt met haar barteam voor de bitterballen, biertjes en wijntjes. Kaarten (à 32,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Kiki Schippers - Meer
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Kiki maakt de rekening op in een voorstelling met een overdaad aan scherpe en ontwapenende liedjes, waarin ze zichzelf en de wereld niet spaart. Een piano, een gitaar en een dijk van een stem, wat wil je eigenlijk nog meer? Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 10 december

Repaircafé
9:30-11:00 Stolwijk, Ontmoetingswinkel De Koster, Goudseweg 3. Gratis reparatie van kleine huishoudelijke apparaten, speelgoed e.d.

Kerstmarkt Ammerstol
15:00 Ammerstol, Kerkplein. Kerstmarkt met kraampjes met een gevarieerd kerstassortiment. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Muziekvereniging Excelsior '64 en popkoor Topaz. Ook zijn er winterse hapjes en drankjes te verkrijgen. Om 17.30 uur is de ontsteking van de lichtjes in de kerstboom. Er is nog een beperkt aantal kramen beschikbaar, reserveren kan via de website www.feestcomite.nl. Meer informatie is te verkrijgen via info@feestcomite.nl.

Kerstviering met Het Polderkoor
19:00 Stolwijk, Het Kwartier, Jan Steenlaan 16B. Het Polderkoor verzorgt een kerstviering, met liederen en gedichten. Kosten zijn 15 euro (inclusief koffie met wat lekkers, een consumptie en hapjes). Ook vindt er een verloting plaats. Kaarten zijn te koop bij de Plus en Het Kwartier in Stolwijk. Ook bestellen via hetpolderkoor.stolwijk@gmail.com.

Advent zangavond
19:30 Krimpen a/d IJssel, Sionskerk, Nieuwe Tiendweg 17. Het Christelijk Krimpens Mannenkoor geeft samen met het christelijk kinderkoor Samuel uit Alblasserdam een advent zangavond. De meditatie wordt verzorgd door Ds. A. Simons. Verder werken aan deze avond mee Arie van der Vlist op het orgel, Lennert Knops op piano, Jolanda den Houter op hobo en Maria Knops op de harp. De avond staat in het teken van de noodhulp vluchtelingen Oekraïne en de collecte is ten bate van Christian Refuge Relief. De toegang is vrij.

Before After - Desi van Doeveren en Coen Bril
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Before After is een intieme musical met live muziek en meeslepende ballads. Wanneer Ami en Ben elkaar tegenkomen op een heuvel, herkent zij hem meteen als haar grote liefde die plots verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van voor zijn auto-ongeluk. Krijgt liefde een tweede kans? Kaarten zijn te  bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Adventsconcert
20:00 Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34. Het koor Militia Christi geeft een adventsconcert, met als thema 'Een volk op weg'. Op het programma staan meerdere advents- en kerstliederen. Daarnaast is er ook samenzang en een muzikaal intermezzo. Toegang is gratis.

Kerstshow Helemaal Top
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Helemaal Top staat garant voor hele dikke feestjes. Met de kerstshow ‘Tribute to the toppers’ in Rosso gaat het dak eraf. Verwacht een avondvullend programma in rode kerstsfeer met tophits van vele bekende sterren op het repertoire. Met De Toppers als voorbeeld zingen zij medleys uit verschillende genres en voor alle leeftijden. Nederlandstalig, Engelstalig, pop, rock, kroeghits, dance, alles komt voorbij. Het betreft een sta-concert. Kaarten (à 17,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Countryband Chickadee in het Arto Theater
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. De Nieuwpoortse band Chickadee gaat in deze nieuwe theatershow buiten de gebaande paden. In hun zoektocht naar de mooiste countrymuziek nemen zangeressen Kim en Marijke je mee op reis naar nieuwe, voor sommigen nog onbekende liedjes en artiesten. Maar uiteindelijk komen ze ook weer 'thuis' met een paar mooie classics en countrysongs van eigen bodem. Tickets: www.artotheater.nl. Meer informatie over de band: www.chickadeemusic.nl.

Grof Geschud - Broeden
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Na hun in de pers bejubelde en voor de Neerlands Hoop genomineerde debuut Lijmen, is het nu tijd voor Broeden. Wees getuige van een hilarische en ontroerende poging van deze ex-geliefden om zichzelf te verlossen van de verpletterende angst om verlaten te zijn. Kaarten zijn te  bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

zondag 11 december

Goudsche Wintermarckt
11:00-17:00 Gouda, Markt. Rond het stadhuis van Gouda staat er tussen 11.00 en 17.00 uur een kerstmarkt: de Goudsche Wintermarckt. Met glühwein, warme choco, de leukste kerstcadeaus, passende outfits voor de feestdagen, muziek en eten vanuit foodtrucks. Alle deelnemers bieden stuk voor stuk bijzondere, veelal handgemaakte producten aan.

Pianotrio in Hervormde kerk
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. In de serie 'zondagmiddagconcerten' presenteert de Haastrechtse kring een concert van het Samaca pianotrio. Het trio bestaat uit drie getalenteerde, jonge musici uit Spanje en Brazilië: Sarah Nojossa (viool), Carmen Ramirez Campos (cello) en Marta Fernandez (piano). Zij brengen werken van Beethoven en enige werken uit de 'laat Romantische periode' van Saint Saens, Elgar, Shostakowitch, Suk en Delibes. De toegangsprijs bedraagt 22,50 euro (donateurs 20 euro). Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de zaal.

Sopraan Cora Schmeiser in Remonstrantse kerk
14:00 Schoonhoven, Remonstrantse kerk. Sopraan Cora Schmeiser zingt liederen van de middeleeuwse Hildegard von Bingen (1098-1179) in haar programma 'O felix anima – feest voor de gelukkige ziel'. Entree: 5 euro.

Musique au foyer - H.B. Stroll
15:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Muzikaal genieten op zondagmiddag met de band H.B. Stroll. De band is geformeerd rond Hans Bernhard (slagwerk/zang), Henri van den Bos (piano/zang), Hugo Boudesteijn (zang) en Stephan van Rijt (staande bas). Frequent schuiven Slim Robin (bluesharp) en Frans Blind (gitaar) aan. Tickets: 7,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.

Muziek op zondagmiddag: The Vintage Band
15:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. The Vintage Band bestaat uit zes muzikanten, die met veel plezier samen muziek maken. Ze brengen hits uit de jaren 60, 70, 80 en later. Onder andere van CCR, Elvis, Shocking Blue, Golden Earring, Cliff Richard, maar ook Deep Purple, Fleetwood Mac, De Dijk en Van Dik Hout. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Concert Sega di Canto
15:00 Lekkerkerk, Grote of Johanneskerk, Kerkplein 4. Op uitnodiging van de VVP-afdeling Lekkerkerk en omstreken verzorgt vocaal ensemble ‘Sega di Canto’ een concert. Het koor heeft gekozen voor een programma wat aansluit op de advents- en kersttijd, zoals met liederen uit de Weihnachtsoratorium van Bach en de Pastorale van Beethoven. Het koor wordt op piano en orgel begeleid door Jeroen Liedorp. De toegang is gratis.

Matinee kerstconcert
15:00 Schoonhoven, De Hoeksteen. Sopraan Linda Vink, fluitiste Marilou Krouwel en pianist/organist Jaap den Besten voeren een kleurrijk kerstmatinee uit. Er klinken sfeervolle liederen uit diverse landen, afgewisseld met instrumentale werken. De toegang is vrij.

The Band at 7 bij Cultureel Café
16:00 Ammerstol, Het Gebouw. Het laatste optreden van 2022 bij Cultureel Café Ammerstol wordt verzorgd door The Band at 7. De band speelt classic rock van de laatste vijf decennia met af en toe een verrassend uitstapje. Entree: 7,50 euro.

Taizé viering
18:30 Schoonhoven, De Hoeksteen, Albert Schweitzerlaan 2. In de Protestantse Gemeente 'De Hoeksteen' vindt een Taizé viering plaats. Deze viering zal de laatste zijn voor dit jaar. Een Taizé viering is een ingetogen dienst waarin de voor Taizé typerende liederen worden gezongen en vaak herhaald. In deze dienst is er ook ruimte voor meditatie in een moment van stilte.

Sjaak Bral - Vaarwel 2022
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Humor – kan dat in een jaar vol rampspoed, honger en geweld? Uiteraard. ‘Humor is overwonnen droefheid’, zei Godfried Bomans al. Juist 2022 leent zich bij uitstek voor de vette lach. U voelt ‘m al: in zijn 26e oudejaarsconference gaat Sjaak verder dan hij ooit is gegaan. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

maandag 12 december

Lezing over voedselverspilling
10:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Interactieve lezing over hoe je voedselverspilling kunt tegengaan en hoe je de restjes kunt gebruiken. Inclusief proeverijtje. Door: Simone van Engelsdorp en Arike Mijnlieff. De toegang is gratis. Aanmelden: taalhuis@debibliotheekkrimpenerwaard.nl, info@welzijnkrimpenerwaard.com of via telefoonnummer (0180) 669999.

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Yvonne Boerboom, 5122 punten; 2. Jan van der Salm, 5115 punten; 3. Dirk van Tol, 5079 punten. Ook nieuwe belangstellenden zijn welkom; de kaarters komen iedere maandag om 19.30 uur bijeen in De Waard te Bergambacht.

Volkskerstzang
20:00 Bergambacht, Laurentiuskerk. Volkskerstzang met medewerking van muziekvereniging Excelsior. Na afloop wordt er warme chocomel geschonken. De deuren van de kerk gaan open om 19.30 uur.

dinsdag 13 december

Digitaal Café Krimpen aan de Lek
13:30-14:30 Krimpen aan de Lek, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Digitaal Café Ammerstol
14:30-15:30 Ammerstol, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

woensdag 14 december

Orkater en Bijlmer Parktheater - De Gliphoeve
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Etta besluit met haar kinderen naar Nederland te gaan, waar het kleine gezin flink op de proef wordt gesteld. Een voorstelling vol levenskracht en muziek, als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

Leoni Jansen - In concert
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Dankzij haar spetterende deelname aan The Voice Senior weet nu echt héél Nederland dat Leoni Jansen prachtig zingt. Haar Blind Audition trok 2 miljoen kijkers en Leoni was meteen trending-topic. Dat vraagt natuurlijk om meer. Dus gaat Leoni met band de theaters in. Kaarten zijn te bestellen via www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 15 december

Digitaal Café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Kerstviering voor senioren
14:30 Krimpen a/d Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1. Het thema van deze kerstviering voor senioren is ‘Verlangen’. Ds. Bakelaar houdt de meditatie. De gastvrouwen verzorgen de rest van het programma. De samenzang wordt op de piano begeleid door Quirine Lodder. Aansluitend wordt er een broodmaaltijd gehouden. Voor vervoer naar 't Voorhof kan tot uiterlijk 13 december contact worden opgenomen met Riet de Ridder, via (0180) 512357.

Dolf Jansen - Flitsbezorgd (Oudejaars 2022)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. We zijn eraan gewend geraakt dat alles binnen 10 minuten bij ons thuis wordt gebracht: chips, barbecuesaus, twee bananen en ketamine voor het hele weekend. Daarom zal het tempo geregeld redelijk hoog liggen, maar u krijgt meer dan voldoende tijd voor schaterlach en andere geluiden. Kaarten via www.goudseschouwburg.nl.

Bijbelstudie
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. Bijbelstudie met Ds. Oscar Lohuis, bekend van Christenen voor Israël, georganiseerd door de Evangelische Gemeente Krimpen. Het hoofdthema is: 'Wat is een Bijbelse gemeente?' Deze avond is een vervolg op de avond van 17 november. Lohuis Oscar zal dieper ingaan op één van vier de pijlers voor een Bijbelse gemeente, namelijk de 'lerende gemeente'. Toegang is gratis.

vrijdag 16 december

Workshops in wintersfeer
10:00 Bergambacht, Boerderij Groei & Bloei, Bovenberg 126. Streekwinkel Krimpenerwaard en Boerderij Groei & Bloei verzorgen op vrijdag 16 en zaterdag 17 december verschillende winterse workshops. Er is keuze uit: kerststukje maken (vrijdag 10.00/13.30 uur en zaterdag 13.30 uur); kerstkaars maken (vrijdag 13.30 uur); chocoladehuis versieren (zaterdag 10.00 uur). Kosten: 17,50 euro. Aanmelden via: info@streekwinkelkrimpenerwaard.nl.