Afbeelding
Foto:

Hoge energiekosten leiden tot verhoging waterschapsbelasting

Algemeen

KRIMPENERWAARD • De waterschapsbelasting van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat volgend jaar omhoog. Dit komt met name door de hoge energiekosten die het waterschap moet betalen om alle afvalwaterzuiveringsinstallaties en gemalen draaiende te houden. De waterschapsbelasting voor een gemiddeld huishouden stijgt in 2023 met gemiddeld 5 euro per maand. 

Het reservegeld van het hoogheemraadschap is de afgelopen jaren gebruikt om de belastingtarieven zo min mogelijk te laten stijgen, meldt dagelijks bestuurder Jos Verdoold: “Dat gaat nu niet meer op. Door financiële tegenvallers waar we allemaal mee te maken hebben, zoals de hoge inflatie en energieprijzen, moeten de tarieven van de waterschapsbelasting wel omhoog. De grootste tariefstijging is de 15 euro per ‘vervuilingseenheid’ per jaar voor het zuiveren van afvalwater. Na deze verhoging zitten we overigens nog steeds bij de lagere tarieven in Nederland voor het zuiveren van afvalwater.”

Extra kosten
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard krijgt ook te maken met extra kosten uit het hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Verdoold: “Dit landelijke programma voor de versterking van dijken heeft er veel extra werk bij gekregen en wordt dus duurder. Alle waterschappen in Nederland betalen hieraan mee.”

Ondertussen werkt het waterschap verder aan het verlagen van de energierekening door meer energie zelf op te wekken en extra op het verbruik te letten: “We worden nog effectiever en efficiënter door slimmer gebruik te maken van data en systemen.”