dinsdag 22 november

Lezing over Oude Hollandse Waterlinie
19:30 Bergambacht, bibliotheek. Leen Ouweneel geeft een lezing over de Oude Hollandse Waterlinie, met speciale aandacht voor de rol die Schoonhoven en Nieuwpoort er in speelden. In het Rampjaar van 1672 maakten de Hollanders gebruik van een waterlinie vanaf Amsterdam tot aan Heusden om de vijand tegen te houden. Ouweneel deed de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek naar de waterlinie en schreef ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Rampjaar een boek hierover. De lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

woensdag 23 november

Bingo in Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond bestaat uit tien rondes. Kaarten kosten 11,50 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.

donderdag 24 november

Lezing over ZOA
9:15 Krimpen a/d Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1. Agaath de Weerd spreekt vanuit Stichting ZOA (Zuid Oost Azië) bij de Vrouwenbijbelstudiekring. ZOA is een christelijke noodhulp- en wederopbouworganisatie voor mensen in crisisgebieden. Vanaf 9.00 uur is er koffie.

Spelavond
19:30 Willige Langerak, Buurthuis ’t Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikuppen om 20.00 uur. Uitslag 10 november: bij rummikuppen was Adri de Jong met vijf strafpunten de beste, bij het klaverjassen Janny van den Berg met 5775 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Yvonne Keuls op bezoek bij Cultuurcafé
20:30 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. In het kader van Nederland Leest is schrijfster Yvonne Keuls te gast bij het Krimpens Cultuurcafé. Haar boek 'Mevrouw mijn moeder' is het geschenkboek van Nederland Leest 2022. Keuls zal geïnterviewd worden door de Krimpense schrijfster Saskia Oudshoorn. Tevens zal ze voordragen uit haar werk en kunnen er vragen gesteld worden. Info: www.bibliotheekaandenijssel.nl/nederland-leest.

vrijdag 25 november

Budget kerstdiner kookworkshop
11:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Voedselfamilie Krimpenerwaard verzorgt een workshop hoe je met weinig budget toch een smakelijk en gezond kerstdiner op tafel zet, met producten van dichtbij. In samenwerking met het Taalhuis en Welzijn Krimpenerwaard. Deelname is gratis. Docent: Ilonka Cirk. Aanmelden: taalhuis@debibliotheekkrimpenerwaard.nl, info@welzijnkrimpenerwaard.com of (0180) 669999.

Speelgoedbeurs Rudolf Steiner
18:30-21:00 Krimpen a/d IJssel, Rudolf Steinerschool, Memlingstraat 2. Op deze beurs wordt enkel duurzaam speelgoed (denk aan natuurlijke materialen, maar ook duurzaam plastic wat meerdere generaties meegaat zoals Lego en Playmobil) verkocht, maar ook puzzels, boeken, verkleedkleding en spellen. Iedereen kan vooraf speelgoed inleveren om te verkopen, tijdens de beurs wordt het verkocht, een deel van de opbrengst gaat naar de school, de rest naar de inbrenger. Meer informatie/speelgoed inbrengen: speelgoedbeursrudolfsteiner@gmail.com.

Algemene ledenvergadering IJsvereniging Lekkerkerk
20:00 Lekkerkerk, clubgebouw op sportpark Weydehoeck, Weidelaan 55. IJsvereniging Lekkerkerk houdt haar algemene ledenvergadering. Op de agden staat o.a. de verkiezing van bestuursleden en commissarissen.
Van het bestuur zijn aftredend en herkiesbaar: Cees Hofwegen en Dennis de Jong. Van de commissarissen zijn aftredend en herkiesbaar: Arie den Besten, Jan Boer, Charles van der Graaf, Ron van Herk, Jeffrey van Kooten en Ruud van der Ben. Na afloop van de vergadering is er een gratis verloting en het gebruikelijke biljartspel.

Marjolein Meijers in Theater De Tuyter
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. De tijd heeft even stil gestaan, maar muziek is van alle tijden. Marjolein Meijers (bekend van de Berini’s) speelt samen met Walter en Onno Kuipers de mooiste liedjes en deunen uit alle windstreken. Liedjes die je bij de strot grijpen. Schoon van eenvoud. Hilarisch herkenbaar, maar zeker niet alleen lollig. Tickets: 15 euro via www.uitagendakrimpen.nl of via bespreekbureau De Tuyter.

Live bij Double D: Loes & Honza uit Praag
21:00 Lekkerkerk, Bar Double D, Burgemeester Roosstraat 1. Double D ontvangt de in Praag wonende Loes van Schaijk en haar Tsjechische vriend Honza Bartošek. De twee brengen bluegrass- en Ierse folkmuziek ten gehore. De in Nederland geboren Loes met haar melodieuze stem en Honza op viool. Toegang is gratis.

zaterdag 26 november

Vogelmarkt
9:00-12:00 Bergambacht, clubgebouw De Vogelvrienden, Dijklaan 57. Er is een vogelhandelaar aanwezig voor de aan-/en verkoop van vogels. Daarnaast zijn er, naast het normale voer, ook pinkeys, buffalo’s en bloedluisbestrijdingsmiddelen op voorraad.

Speelgoedbeurs Rudolf Steiner
10:00-12:30 Krimpen a/d IJssel, Rudolf Steinerschool, Memlingstraat 2. Op deze beurs wordt enkel duurzaam speelgoed (denk aan natuurlijke materialen, maar ook duurzaam plastic wat meerdere generaties meegaat zoals Lego en Playmobil) verkocht, maar ook puzzels, boeken, verkleedkleding en spellen. Iedereen kan vooraf speelgoed inleveren om te verkopen, tijdens de beurs wordt het verkocht, een deel van de opbrengst gaat naar de school, de rest naar de inbrenger. Meer informatie/speelgoed inbrengen: speelgoedbeursrudolfsteiner@gmail.com.

Verkoop
10:00-14:00 Stolwijk, Tentweg 14. De vrouwenvereniging van Stolwijk houdt een verkoop, waarvan de opbrengst bestemd is voor zending en evangelisatie. Er is weer van alles te koop, Voor kinderen is er een speurtocht.

Vogeltentoonstelling
10:00-18:00 Gouderak, Dorpshuis. Vogelvereniging de Goudvink in Gouderak houdt de jaarlijkse vogeltentoonstelling. De zaal is open van 10.00 tot 18.00 uur. Vanaf 15.00 uur draai het rad van avontuur. Toegang is gratis.

Koor- en samenzangavond
19:30 Krimpen a/d IJssel, kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland, Nachtegaalstraat 3. Gemengd koor ‘Vox Humana’ geeft een koor- en samenzangavond, met medewerking van kinderkoor ‘Jong Vox Humana’ en organist Leendert Slobbe. Toegang gratis. Aan de uitgang wordt gecollecteerd voor Woestijnleven Petra.

Benefietconcert
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. Dit jaar viert de Evangelische Gemeente Krimpen (EGK) dat zij inmiddels 25 jaar bij elkaar komt in ontmoetingscentrum De Tuyter. In dat kader is er een benefietconcert met Reni en Elisa Krijgsman, bekend van de Opwekkingsconferenties en uitzendingen van Family7. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Brugzicht aan de Stad en Landschap in Krimpen aan den IJssel. Het betreft ‘gratis’ kaarten.

Jubileumconcert Crescendo
20:00 Krimpen a/d Lek, sporthal De Walvis. Muziekvereniging Crescendo viert haar 120-jarig bestaan met een 'groots promconcert'. Voor dit concert wordt het Symfonisch Blaasorkest (SBO) uitgebreid met onder andere een voltallige band, een projectkoor en zangeres Trijntje Oosterhuis. Kaarten zijn te bestellen op www.crescendokrimpen.nl.

Toneelvereniging Toreca weer op de planken
20:00 Stolwijk, Het Kwartier. Toneelvereniging Toreca uit Stolwijk speelt, na drie jaar niet te hebben opgetreden, de hilarische klucht ‘Tante Bella’s beautysalon’. Kaarten zijn verkrijgbaar via torecatoneel@outlook.com

Een avond met H6
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. De André Hazes tributeband 'Een avond met H6' brengt de ultieme André Hazes show met de grootste meezingers van Nederland. Geen enkele Nederlandse zanger is jaren na zijn dood nog steeds zo immens populair als Andre Hazes. Wie kent ze niet: ‘Een beetje verliefd’, ‘De vlieger’, ‘Zij gelooft in mij’, ‘Ik leef m’n leven’, ‘Bloed zweet en tranen’ en al die andere hits. Met tien nummers in de Top 2000 en meer dan 67 keer in de hitlijsten kunnen we nog steeds niet om de beste Nederlandse volkszanger aller tijden heen. Een avond met H6 ‘Extra Small’ - Een klein orkest met een groots geluid - is de ultieme pianobar met de grootste hits van Hazes. Meezingen gegarandeerd. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zondag 27 november

Verbindingswandeling
14:00 Krimpen a/d Lek, Surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout. Deze wandeling is voor iedereen die zich eenzaam voelt, graag met iemand anders zou willen praten over wat er in hem of haar omgaat, of andere mensen wil ontmoeten. Deelname is gratis. Aanmelden: 06- 23209404/holistischebegeleiding@kpnmail.nl. Op www.holistischepraktijkhandinhand.nl staat meer informatie.

Muziek op zondagmiddag: Hans Somers en Netty Reek
15:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Het duo Hans Somers en Netty Reek verzorgt onder de titel 'Op z'n Nederlands' een optreden in het Cultuurhuis. Met bekende liedjes en eigen werk. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar op www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Adventsconcert
15:00 Ammerstol, Dorpskerk. Vocaal Ensemble Cappella Constancis verzorgt een Adventsconcert met werken van onder anderen Bach, Rutter, Rheinberger en Lauridsen. Het koor staat onder leiding van dirigent Mirjam Warnas met aan de vleugel de vaste pianist Jeroen Liedorp. Toegangskaarten à 15 euro (inclusief consumptie) zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk (alleen contant) of te reserveren via cappellaconstancis1@gmail.com en bij de leden van het koor.

Live bij Wine o’clock: Loes & Honza uit Praag
15:30 Krimpen a/d Lek, wijn- en tapasbar Wine o’clock, Dorpsstraat 114. Wine o’clock ontvangt de in Praag wonende Loes van Schaijk en haar Tsjechische vriend Honza Bartošek. De twee brengen bluegrass- en Ierse folkmuziek ten gehore. De in Nederland geboren Loes met haar melodieuze stem en Honza op viool. Entree: 12,50 euro. Reserveren via 06-53120161, reserveren@wineoclock.nl of via de website: www.wineoclock.nl.

Sunday Hour dienst
18:30 Lekkerkerk, Grote of Johanneskerk, Kerkplein 4. De SH commissie van de Protestantse Gemeente te Lekkerkerk houdt een Sunday Hour dienst met het thema: 'Jij maakt het verschil!' Er is een korte overdenking door spreker Arend Voogt en de 'Fisherman’s band' verzorgt de muziek.

maandag 28 november

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Pia Both, 5074 punten; 2. Hennie de Leeuw, 4929 punten; 3. Bauke Glastra, 4873 punten. Ook nieuwe belangstellenden zijn welkom; de kaarters komen iedere maandag om 19.30 uur bijeen in De Waard te Bergambacht.

dinsdag 29 november

Bijeenkomst ouderenbond PCOB
14:30 Schoonhoven, De Ark, Groene Singel 10. Op uitnodiging van de PCOB zal Lou Rijneveld van natuurmuseum De Wielewaal een lezing houden over de natuur in de Lopiker- en Krimpenerwaard. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Op date met Brigitte Heitzer
20:15 Capelle a/d IJssel, Isala Theater. Brigitte Heitzer vormt samen met Freek Bartels en het jonge musicaltalent Sanne Franssen de cast van de nieuwe Nederlandse musicalkomedie Blind date. Over daten dus, maar dan zonder vooroordelen. Of dat nog kan is te zien in het Isala Theater. Kaartverkoop: www.isalatheater.nl.

woensdag 30 november

Sinterklaasbingo
14:00 Schoonhoven, ontmoetingsruimte 'De Brug' (bij de Pasteurflat). WelZijn Krimpenerwaard houdt een sinterklaasbingo met leuke prijsjes. De kosten zijn 5 euro. Aanmelden: n.zaidi@welzijnkrimpenerwaard.com/085-0662370.

Seniorenmiddag
14:30 Schoonhoven, gebouw 'De Bron', De Montignylaan 15A. Seniorenmiddag met sinterklaasactiviteit en bingo. Het is de bedoeling dat iedereen hiervoor een ingepakt cadeautje ter waarde van 7,50 euro meebrengt. Koffie/thee met lekkers kost 5 euro.

De Grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje
15:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. Als de boeven Mammie en Stan uit de gevangenis komen, besluiten ze wraak te nemen op Sinterklaas. Want hij heeft er tenslotte voor gezorgd dat ze daar terecht zijn gekomen. Ze reizen af naar Spanje om ervoor te zorgen dat Sinterklaas niet naar Nederland kan komen. Wanneer de Pieten merken dat alle deuren van het kasteel op slot zitten en de telefoonlijnen zijn doorgesneden breekt paniek uit, nu kunnen ze niet meer naar Nederland! Lukt het Sinterklaas en de Pieten om op tijd in Nederland te komen of zijn Mammie en Stan ze te slim af? Tickets: 3,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl

donderdag 1 december

Digitaal Café Schoonhoven
10:00-11:00 Schoonhoven, bibliotheek. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld internet, apps, tablet of smartphone. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de Bibliotheek te zijn.

Repair Café in Theater Concordia
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

Sinterklaasmiddag
14:00 Schoonhoven, Oranjeplaats 45b. WelZijn Krimpenerwaard houdt een sinterklaasmiddag. Sinterklaas komt persoonlijk met twee ondeugende Pieten cadeautjes uitdelen. Er wordt warme chocolademelk geschonken met daarbij verschillende lekkernijen. Kosten zijn 5 euro. Aanmelden: n.zaidi@welzijnkrimpenerwaard.com/085-0662370.

Informatieavond over bergwandelen
20:00 Krimpen a/d IJssel, sportcafé De Boog. Synerkri houdt de informatieavond 'Bergwandelen: beginnersgids naar onvergetelijke momenten'. Op deze avond vertelt Marien de Keizer (gediplomeerd hardloop- en trailtrainer en powercoach met een passie voor wandelen/hiken) onder andere over de voorbereiding, uitrusting, wat te doen bij nood, weer en navigeren. De verenigingen AV-MTK en WSV Op Stap zijn aanwezig om te vertellen hoe hun trainingen aansluiten. Toegang is gratis. Aanmelden op www.mariendekeizer.nl.

vrijdag 2 december

Historisch café
14:00-16:00 Krimpen a/d Lek, bibliotheek in Cultuurhuis, De Markt 201. De Historische Vereniging Crempene is weer aanwezig in de bibliotheek op de eerste vrijdagmiddag van de maand. Wie vragen heeft over de geschiedenis van Krimpen aan de Lek kan hier terecht. Ook als men fotomateriaal zoekt of heeft uit de historie van het dorp. Ook staan er diverse boeken in het Historisch Ontmoetingspunt (HOP) over Krimpen aan de Lek. Deze zijn in te zien of te leen bij de bibliotheek.

Ode aan Steely Dan
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Tributeband Steely Fan brengt een ode aan Steely Dan, de New Yorkse band die eind jaren 70 de grootse populariteit beleefde met nummers als ‘Rikki Don’t Lose That Number’, ‘Do It Again’ en ‘Reelin’ In the Years’. De harmonieën en grooves zijn sinds die tijd alleen maar geraffineerder geworden. De formatie van Donald Fagen en Walter Becker toerde tot mei 2017. Walter Becker overleed in september van dat jaar. Het was een droom van bassist Jos Stam om een Nederlandse tributeband op te richten. Dat werd Steely Fan. Steely Fan speelt de grote hits, maar ook recenter werk. Steely Fan neemt het publiek mee voor een ‘True Steely Dan Experience’. Kaarten à 16,50 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

donderdag 8 december

Historische film: Zicht op Schoonhoven
10:30 Schoonhoven, bibliotheek. Elke tweede donderdag van de maand wordt in de bibliotheek van Schoonhoven een film over de geschiedenis van Schoonhoven of omgeving vertoond. Dit keer wordt de film Zicht op Schoonhoven gedraaid; de historie van Schoonhoven in beeld gebracht aan de hand van een wandeling door de stad met exclusieve luchtopnamen. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Film ‘The Last Bus’ draait in De Tuyter
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter. In 'The Last Bus' (2021) reist de 90-jarige weduwnaar Tom Harper (Timothy Spall) van zijn woonplaats van de laatste vijftig jaar – een afgelegen dorp in het noorden van Schotland – terug naar zijn geboorteplaats – dichtbij het meest zuidelijke punt van Engeland. In een strijd tegen de tijd, zijn leeftijd en het lot, begint Tom onverschrokken aan deze lange reis met zijn gratis buspas, met als doel een belofte aan zijn vrouw Mary (Phyllis Logan) na te komen. Tickets: 5 euro via www.uitagendakrimpen.nl of aan de deur.