• De Spar-supermarkt in Ammerstol.
• De Spar-supermarkt in Ammerstol. Foto: FB/Spar Ammerstol

Balen van sluiting buurtsuper

ammerstol • “De exploitatie als Spar-franchisehouder is niet langer houdbaar”, verdedigde Gemiva-regiodirecteur Linda Mook het besluit. “De kosten stijgen aan alle kanten, terwijl de inkomsten minder worden. De toekomstverwachtingen zijn ook niet gunstig.” Het besluit is volgens de Gemiva-regiodirecteur ‘weloverwogen’ genomen. “We weten hoe hard dit aankomt bij onze cliënten die werkzaam zijn in de Spar en de lokale gemeenschap. We zien dit echter al enkele jaren aankomen, al bood een grotere klandizie tijdens corona nog enige soelaas. We hebben nu de knoop moeten doorhakken. We willen niet dat er ‘zorggeld’ bij de exploitatie moet. Dat zou ten koste gaan van andere Gemiva-initiatieven in de Krimpenerwaard.”

Eerder werden de elf cliënten die bij de Spar betrokken zijn, dan wel hun familie, geïnformeerd en werd de huur van de winkel aan de Achterweg opgezegd bij woningbouwvereniging Beter Wonen. Zaterdag 28 januari 2023 wordt in principe de laatste dag dat de Spar in Ammerstol open is. Voor de werknemers wordt een nieuwe betrekking gezocht. Ondertussen hoopt Linda Mook op een alternatief. “Wellicht komen er van buitenaf goede ideeën om de winkel op een andere manier voor het dorp te behouden. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het initiatief buurtsuper ‘Dorp 66’ in Polsbroek, die door vrijwilligers wordt gerund. Wellicht zou zoiets ook in Ammerstol kunnen worden opgezet en kunnen onze cliënten daarbij betrokken worden. Ik heb begrepen dat sommige betrokken inwoners achter de schermen ideeën aan het uitwerken zijn.”
Ze heeft begrip voor de emotie van de Ammerstollenaren die balen dat hun geliefde buurtsuper dicht gaat en dat met onder andere een handtekeningenactie proberen te voorkomen. Mook: “Sympathiek, maar dit gaat om serieus geld. Ik hoop daarbij ook dat de discussie zoveel mogelijk letterlijk buiten de winkel gevoerd wordt. Het levert onze cliënten namelijk veel stress op. We gunnen ze in ieder geval een fijne laatste werkperiode in Ammerstol.”

Verrast
Beter Wonen, eigenaar van het gebouw waarin de Spar is gevestigd, voelt zich ‘overdonderd’ door het besluit van Gemiva. “We hebben hier eerder geen signalen van ontvangen. Dan is het nogal wat om na elf jaar een streep te zetten door zo’n belangrijke voorziening in het dorp”, zegt Theo Stubbé, directeur-bestuurder van de woningbouwvereniging in Ammerstol.

Stubbé wil zo snel mogelijk een gesprek met Gemiva. “Ik begrijp vanuit de media dat de exploitatie niet uitkomt en wellicht kunnen wij, of andere partijen, zoals de gemeente, daar in meedenken. Ik snap dat Gemiva met zo’n ingrijpend besluit niet over één nacht ijs is gegaan, maar alleen een telefoontje waarin ze de huur opzeggen is wat mij betreft wat mager.” De Beter Wonen-bestuurder kan zich niet voorstellen dat de Spar-buurtsuper, die mede wordt gerund door cliënten van Gemiva, daadwerkelijk de deuren gaat sluiten. “Het gebouw is ruim elf jaar geleden met deze bedoeling opgezet. Het is niet te beschrijven wat voor functie de winkel in Ammerstol vervult. Bijna iedereen op het dorp kent de medewerkers van Gemiva.” Reden waarom Stubbé de handdoek nog niet in de ring wil gooien. “We willen als woningbouwvereniging doen wat in onze macht ligt om een buurtsuper voor Ammerstol te behouden.”
Betrokken Ammerstollenaren hebben de Facebookpagina ‘Steun de Spar' opgezet. Ze hopen hiermee sluiting van de geliefde buurtsuper te voorkomen. Meike Vergeer-Jochade was samen met haar man Ronald initiatiefnemer. "We wisten niet wat we hoorden”, zegt ze. "De Spar is veel meer dan zomaar een supermarkt. Het is ook een sociale ontmoetingsplaats voor het dorp, waar ook nog eens mensen met een beperking werken. Waar moeten die terecht?” Tegelijk met de Facebookpagina begonnen de Vergeers een handtekeningenactie, zodat dorpsgenoten die hun actie steunen dit kenbaar kunnen maken. "Natuurlijk hopen we op veel bijval, zodat de voorgenomen sluiting wordt afgewend."

Robert van der Hek