Vogelgriep bij bedrijf in Stolwijk

stolwijk • Bij het leghennenbedrijf van de familie Snoek, aan de Schoonouwenseweg In Stolwijk, is zondag vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf maandag geruimd. In totaal gaat het om ongeveer 23.000 leghennen. 

Burgemeester Bouvy-Koene van Krimpenerwaard laat weten met de getroffen familie mee te leven: “Verschrikkelijk dat dit hen is overkomen. Ik wens ze veel sterkte in deze moeilijke situatie.”
Het bedrijf zelf liet zondag via Facebook de volgende verklaring uitgaan: ‘Tot ons verdriet is vanmiddag bekend geworden dat wij zijn getroffen door de vogelgriep. Dit betekent dat wij per direct zijn geblokkeerd en dat onze kippen moeten worden geruimd. Helaas kunnen wij onze ‘Stolweitjes’ voorlopig niet meer leveren, maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we onze geplande nieuwe ronde in januari weer opzetten. Dit betekent dat we rond 1 maart weer eieren zouden kunnen leveren’.
In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven. Hier geldt per direct een vervoersverbod (voor pluimveebedrijven). Dit heeft betrekking op alle vogels, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Daarnaast is het in dit gebied verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de 'dierziektenviewer' van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het verzoek is om niet naar het getroffen bedrijf toe te gaan.