Kerstshoppen tijdens Nacht van het Zilver

schoonhoven • Na twee jaar corona-onderbreking is de organisatie van de Nacht van het Zilver weer opgepakt. Op zaterdag 10 december openen meer dan dertig goud- en zilversmeden - van jonge talenten van Vakschool Schoonhoven tot meesters in het vak - tussen 18.00 en middernacht de deuren van hun atelier, galerie, werkplaats of juwelierswinkel. Het historische centrum van Schoonhoven is verlicht met fakkels en vuurkorven en wordt muzikaal aangekleed door operazangeres Tania Ravelli en het muzikale trio Christmas Roses. Ook zijn er de hele avond spectaculaire optredens van vuurspuwers. 

De organisatie is in handen van Stefan van Beeten en Marco Oudshoorn. Van Beeten: "De Nacht is er weer. We zijn ontzettend blij dat er weer genoten kan worden van de Zilverstad op z'n mooist. Het is een ontzettend mooie avond om samen te beleven met familie, vrienden of je geliefde. Start met elkaar met een silver dinner of bewonder daarna de nieuwste creaties en collecties sieraden en zilverkunst die worden gepresenteerd. Wie een kerstcadeau wil geven, kan niet om 'de Nacht' heen. Dit is hét moment om iets bijzonders te kopen.”


Laatste editie Wandel-  arrangement 1672

haastrecht/vlist • Vrijdagmiddag 2 december is nog één keer het waterwandelarrangement 1672. Na een bustochtje en lunch op de Koeneschans in Vlist neemt watergids Marina de wandelaars mee langs het riviertje de Vlist tot in Haastrecht. De 7 kilometer lange wandeling gaat door het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie. Vandaar ook de naam 1672, dat verwijst naar het Rampjaar. Het gezelschap passeert tientallen monumentale boerderijen en gaat door het vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem. Ook worden bezoeken gebracht aan melkvee- en kaasboerderij Van Eijk, de Boezemmolen - de molen met de langste wieken van Nederland - en het Gemaal, dat 150 jaar bestaat.

In 1672 werd de Oude Hollandse Waterlinie voor het eerst in stelling gebracht. Toen werd laaggelegen land tot kniehoogte onder water gezet om de binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans was een strategische plek, vandaar dat de wandeling hier start. Het arrangement is een van de vele activiteiten in het kader van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie, waar vanaf het Muiderslot tot voorbij Gorinchem sporen van zijn terug te vinden.
Onderweg vertelt Marina hoe dit inunderen in de praktijk ging en dankzij welke maatregelen we nu in West-Nederland ver onder zeeniveau toch nog steeds kunnen blijven wonen, werken en vakantie vieren. Reserveren is noodzakelijk. De wandelaars verzamelen om 12.10 uur bij de bushalte bij de rotonde van Haastrecht. Het arrangement incl. lunch, versnaperingen en bezoeken duurt tot rond 17.00 uur. Het advies is om stevig schoeisel te dragen. Voor meer informatie en aanmelden: Lyanne de Laat, 06-30013037, ll.merla@planet.nl, www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen.