• Erwin van Delzen (l) en Siemen de Wilde willen ook jonge veteranen bereiken.
• Erwin van Delzen (l) en Siemen de Wilde willen ook jonge veteranen bereiken. Foto: Jan Timmer

Veteranencafé Krimpen zoekt contact met jonge veteranen

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel zou graag meer jonge veteranen begroeten tijdens de maandelijkse bijeenkomsten.

In de gemeente Krimpen aan den IJssel wonen zo’n 140 (ex-)militairen met de Nederlandse nationaliteit, die dienst deden in oorlogsomstandigheden of overeenkomstige situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Slechts een klein deel van hen bezoekt het maandelijkse Veteranencafé in de brandweerkazerne aan de Nieuwe Tiendweg, weten stichtingvoorzitter Siemen de Wilde en penningmeester Erwin van Delzen. 

“Onze avonden worden tot op heden vooral bezocht door oudere veteranen,” stelt laatstgenoemde, schatbewaarder sinds de oprichting van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel in 2018. “We zien graag dat ook de jongere generaties eens een kijkje komen nemen. We willen daarom graag met ze in gesprek om erachter te komen wat er voor hen nodig is om het Veteranencafé zo in te richten dat ze er de meerwaarde van inzien.”

Goed gevoel
“Probleem is dat we vanwege de privacywetgeving niet de mogelijkheid hebben om deze mensen rechtstreeks te benaderen”, zegt Erwin van Delzen, die ooit deelnam aan vredesmissies in Cambodja en op Haïti. “Daarom zoeken we nu de publiciteit op deze wijze in de hoop dat ze zich bij ons melden en mede invulling willen geven aan het Veteranencafé, waarvan de volgende editie overigens plaatsvindt op 14 december (van 19.00 tot 22.00 uur).”

“Het Veteranencafé is gratis toegankelijk,” vervolgt Siemen de Wilde. “Je ontmoet er collega-veteranen van allerlei leeftijden. Wat ik persoonlijk erg mooi vind aan het ‘café’ is dat je mensen treft die bij wijze van spreken aan een half woord genoeg hebben om te begrijpen wat je hebt meegemaakt. Dat geeft een goed gevoel. Overigens is het zeker niet zo dat er de hele avond wordt gesproken over onderwerpen die met oorlog of vredesmissies te maken hebben. We zoeken ook de ontspanning en lachen met elkaar.” 

Wie het wil meemaken of zich wil abonneren op de nieuwsbrief kan een kijkje nemen op de website www.veteranenkrimpen.nl, mailen met info@veteranenkrimpen.nl of bellen met Siemen de Wilde (06-37328671). 

De Wilde: “We hopen dus dat ook jonge veteranen zich aangesproken voelen en de stap gaan zetten. We zijn er uiteindelijk voor iedereen.”

Jan Timmer